De Andalusische tomatenplant die dankzij artificiële intelligentie de vervuiling in jouw stad meet

De Andalusische tomatenplant die dankzij artificiële intelligentie de vervuiling in jouw stad meet
Beeld: Canva

De Andalusische tomatenplant die dankzij artificiële intelligentie de vervuiling in jouw stad meet

SEVILLA – kunnen planten ons helpen om de vervuiling te meten? Het lijkt een van de vele vragen uit een Science Fiction film, maar blijkbaar is het antwoord wel degelijk ja. In het Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología de Sevilla (IRNAS, het instituut voor natuurlijke grondstoffen en agrobiologie) is men druk bezig met planten die inderdaad de vervuiling meten.

‘Watchplant’ zo heet het project van het IRNAS in Sevilla. Het gaat om een zogezegd biohybride systeem; een combinatie van levende planten en een technologische component die uit artificiële intelligentie bestaat. Het project maakt deel uit van het Pathfinder programma. Een programma uit Horizonte 2020 van de Europese Unie dat over een budget van 3,7 miljoen euro beschikt.

“Wij van IRNAS zijn verantwoordelijk voor het plantaardige deel van het project”, vertelt Virginia Hernández van het instituut. Het gaat dan vooral om de ontwikkeling van biosensoren, die kleine veranderingen in de plant waarnemen, bijvoorbeeld elektrische signalen, en die op hun beurt koppelen aan parameters gerelateerd aan vervuiling. Aan de hand van het sap van de plant kan men dan bijvoorbeeld zien hoe zuiver de lucht op een bepaald moment is.

Op dit moment worden een aantal tomatenplanten nauwkeurig gemonitord in de serres van IRNAS. “We hebben gekozen voor de tomatenplant omdat het een soort is die makkelijk te telen valt en die te vinden is in alle Europese landen die bij het project betrokken zijn. Het doel is een netwerk van tomatenplanten uit te bouwen die voorzien zijn van onze nieuwe biosensoren, die op specifieke plaatsen worden gezet om de vervuiling te meten.” Bevestigt Antonio Díaz Espejo, directeur van het IRNAS.

De relevantie van het project is meervoudig. Enerzijds zou de informatie van WatchPlant breder zijn dan bij een gewoon meetstation omdat ze ook iets vertelt over de staat van de vegetatie in een stad. Ook voor de voedingsindustrie kan het een belangrijke technologie worden, omdat men sneller zou opmerken wanneer er ziektes of droogte de planten bedreigen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.