Search
menu
Search

Toeristen bezoeken ongecontroleerd de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma

Toeristen bezoeken ongecontroleerd de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma
Beeld: @involcan / twitter

Toeristen bezoeken ongecontroleerd de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Het is alweer lang geleden dat de Cumbre Vieja-vulkaan de laatste lave en vulkaanas uitstootte maar volgens wetenschappers is het gevaar nog lang niet voorbij. Maar ondanks het mogelijke gevaar trotseren elke dag tientallen tot honderden toeristen dat mogelijke gevaar en betreden ze het ‘verboden’ gebied rondom de vulkaan op het Canarische Eiland La Palma. Daarom worden maatregelen genomen en kunnen hoge boetes worden gegeven.

Ondanks de waarschuwingen en het verbod om het gebied rondom de nu ‘slapende’ Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma te betreden, doen elke dag toch veel toeristen precies wat ze eigenlijk niet mogen en zouden moeten doen. Individueel, in groepen en zelfs hele families met kleine kinderen betreden een gebied dat volgens de wetenschappers en experts nog lang niet ‘stil’ en ‘ongevaarlijk’ is.

Naast dat er op sommige plaatsen nog steeds temperaturen van 1.000 graden worden gemeten, is er ook sprake van giftige gassen en vervuild materiaal. Verder is de bodem die ontstaan is na de uitbarsting op sommige plaatsen dun wat kan zorgen voor vervelende en levensbedreigende ongelukken als iemand 40 meter valt, op sommige plaatsen direct in de hete lava dat nog actief is onder het aardoppervlak.

De regionale autoriteiten op La Palma waarschuwen dat het betreden van het ‘verboden’  gebied niet is toegestaan en er kunnen boetes gegeven worden tot 600.000 euro. Er zijn inmiddels al meer dan 20 personen op de bon geslingerd, al is niet bekend hoe hoog deze boetes waren. Verder is het verboden om materiaal zoals stenen, lavabrokken etc. mee te nemen uit het gebied, iets wat helaas toch gebeurt.

De politie controleert veel maar het is onmogelijk om het hele getroffen gebied 24 uur per dag onder controle te hebben. Daarom vraagt ,en om een verantwoord gedrag van de bezoekers. Om het vulkaan-toerisme rondom de Cumbre Vieja-vulkaan maar ook bij de nieuw ontstane stranden daar waar het lava de zee heeft bereikt, in goede banen te laten verlopen, heeft men besloten speciale uitzichtpunten aan te leggen.

Naast deze uitzichtpunten moeten er ook aangegeven en beschermde wandelpaden komen zodat de toeristen op bepaalde plaatsen, die door de experts als veilig worden beschouwd, het natuurgeweld kunnen aanschouwen. En dat is belangrijk want op La Palma weet men maar al te goed dat de Cumbre Vieja-vulkaan, na alle ellende en schade die deze heeft veroorzaakt, een eersteklas toeristische trekpleister is geworden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?