Alles over de groen/witte L op de achterruit van een personenwagen in Spanje

Alles over de groen/witte L op de achterruit van een personenwagen in Spanje

Alles over de groen/witte L op de achterruit van een personenwagen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ongetwijfeld heb je het wel eens gezien in Spanje, het groene rechthoekige bordje met een grote witte L in het midden die achter de achterruit van een personenwagen hangt. Veel lezers weten wellicht wat dit betekent, en andere lezers weer niet. Daarom een korte uitleg over het gebruik van signaal V-13 zoals dat officieel heet, waarom dat gebruikt wordt, voor wie dit geldt en wat eventuele boetes zijn bij niet correct gebruik.

In Spanje heeft de letter L op een autoruit een specifieke betekenis. Het staat voor ‘Learner’, wat betekent dat de bestuurder van het voertuig een beginner is en nog in de leerfase zit. De L wordt dus gebruikt door nieuwe bestuurders, zoals personen die net hun rijbewijs hebben gehaald en nog weinig ervaring hebben op de weg. Het gebruik van de L is verplicht voor bestuurders die minder dan een jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs en nog geen eerdere rijervaring hebben gehad.

Het doel van de L is om andere bestuurders te waarschuwen dat er een onervaren bestuurder op de weg rijdt. Het geeft ook aan dat de bestuurder extra voorzichtig en defensief moet zijn. Het is belangrijk om op te merken dat de L geen vrijbrief is voor onervaren bestuurders om onveilig te rijden of de verkeersregels te overtreden. Bestuurders met een L op hun voertuig moeten zich nog steeds aan alle verkeersregels houden en defensief rijden om de veiligheid op de weg te waarborgen.

In termen van hoe lang de L moet worden gebruikt, is dit afhankelijk van het individu. Bestuurders moeten de L gebruiken totdat ze voldoende vertrouwen en rijervaring hebben opgedaan om zonder de L op de weg te rijden. Sommige bestuurders kunnen dit sneller bereiken dan anderen, afhankelijk van hoe vaak ze rijden en hoe snel ze nieuwe vaardigheden leren.

WIST JE DAT: De L staat voor het Engelse en internationale ‘Learner’ dat in Spanje is overgenomen, maar in andere landen wordt een andere letter gebruikt. Zoals de P voor ‘Principiante’ in Italië of de A voor ‘Apprenti’ in Frankrijk.

Boetes

In Spanje zijn er boetes voor het niet correct gebruik van de L op een autoruit. Als een bestuurder die nog in de leerfase is en de L niet correct gebruikt, kan er een boete worden opgelegd. De hoogte van de boete kan variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding. Over het algemeen kan een boete voor het niet correct gebruiken van de L variëren van 100 tot 500 euro, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de overtreding.

Bovendien kan het niet correct gebruiken van de L leiden tot het verlies van punten op het rijbewijs, wat kan resulteren in een tijdelijke intrekking van het rijbewijs of zelfs permanente intrekking bij herhaalde overtredingen. Het is daarom belangrijk dat nieuwe bestuurders in Spanje de L correct gebruiken om boetes en andere gevolgen te voorkomen.

Niet correct gebruik

In Spanje is het niet toegestaan voor ervaren autorijders om met een L op hun autoruit te rijden. De L is alleen bedoeld voor nieuwe bestuurders die net hun rijbewijs hebben gehaald en nog in de leerfase zitten. Als een ervaren bestuurder met een L wordt betrapt, kan dit resulteren in een boete. De hoogte van de boete kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de overtreding, maar het is meestal hoger dan de boete die wordt opgelegd aan een nieuwe bestuurder die de L niet correct gebruikt.

Bovendien kan het rijden met een L als een ervaren bestuurder leiden tot het verlies van punten op het rijbewijs, wat kan leiden tot een tijdelijke intrekking van het rijbewijs of zelfs permanente intrekking bij herhaalde overtredingen.

Ga naar de inhoud