skip to Main Content

Twee van de zes Spaanse kerncentrales zijn hetzelfde als die in Fukushima Japan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Tsunami en aardbeving die afgelopen vrijdag in Japan hebben toegeslagen en onder andere schade heeft aangericht aan de kerncentrales en zelfs tot ontploffingen heeft geleidt, heeft ook Europa en de rest van de wereld wakker geschut. Ook in Spanje is de discussie over het wel of niet openhouden van kerncentrales weer volop aan de gang. Zeker nu bekend is geworden dat er in Spanje twee kerncentrales staan die van dezelfde makelaardij zijn als die in Fukushima, daar waar nu al diverse explosies zijn geweest en waar radioactief afval is vrijgekomen.

Spanje is het enige land in Europa die soortgelijke kerncentrales heeft als in Japan. Het gaat om de Santa María de Garoña in Burgos en in Cofrentes in Valencia. De kerncentrale in Burgos werd in hetzelfde jaar als de kerncentrale van Fukushima in Japan geopend, dit gebeurde in 1971, terwijl de Cofrentes centrale in Valencia in 1984 werd geopend. Afgelopen jaar heeft de Spaanse regering na een lang debat over de veiligheid, levensduur en werkgelegenheid uiteindelijk geleidt tot een verlenging van de activiteiten tot tenminste 2013.

De kerncentrales in Garoña en Cofrentes baseren zich net zoals die in Japan op het kokende water systeem, een uitvinding uit de jaren 50 en wordt gezien als alternatief voor het onder druk zetten van water, een methode die in andere kerncentrales wordt gebruikt. Beide manieren zijn volgens de experts zeer veilig. Echter zoveel kracht waar de kerncentrale in Fukushima aan bloot werd gesteld kan voor elke kerncentrale fataal zijn maar toch wijst men erop dat ondanks de 9.0 op de schaal van Richter zware aardbeving en een vloedgolf de kerncentrales het hebben overleefd.

Terwijl Greenpeace nog niet zolang geleden aangaf dat de Cofrentes centrale in Valencia overbodig is en erg verjaard is, wordt er waarschijnlijk later deze week een beslissing genomen over het wel of niet verlengen van de levensduur van de centrale. Ook de beslissing over de Garoña centrale om de activiteiten tot 2013 te verlengen, wordt inmiddels onderzocht. Greenpeace geeft ook nog aan dat er ook in Spanje aardbevingen voorkomen en oude kerncentrales wel eens schade zouden kunnen oplopen met rampzalige gevolgen.

Kerncentrales in Spanje

Spanje heeft in totaal zes kerncentrales die verspreidt door het hele land liggen. De oudste is de Santa María centrale in Garoña, Burgos (1971) gevolgd door de twee centrales in Almaraz, Cáceres (1980 en 1983). In de provincie Tarragona bevinden zich drie actieve kerncentrales waarvan er twee in Ascó liggen ( 1982 en 1985) en een in Vandellós, aan de kust (1987) en een oude die niet meer functioneel is en tevens in Vandellós ligt (gebouwd in 1970 en gesloten in 1989). In Valencia ligt de Cofrentes centrale (1984) en in Guadalajara de Trillo centrale (1987). Naast de Vandellós I kerncentrale die buiten werking is gesteld, werd in 2006 ook de José Cabrera centrale in Almonacid de Zorita op non-actief gezet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend