skip to Main Content

Wat is het risico van aardbevingen en Tsunami’s in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Na de aardbevingen en de daarbijhorende tsunami’s in Haïti, Chili en nu in Japan, zijn ook andere landen zich steeds meer bewust van de risico’s die men loopt. Ook in Spanje komen aardbevingen voor en hebben tsunami’s toegeslagen, weliswaar minder erg dan in de drie eerder genoemde landen, maar toch. Is Spanje goed voorbereid in het geval van een beving of tsunami en wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor de middellandse zee kustlijn.

In Spanje komen jaarlijks tientallen aardbevingen voor, de meest in de streek Andalusië maar ook in Murcia, Valencia of de provincie Girona en de Canarische eilanden of de Pyreneeën tussen Navarra en Huesca. De meeste bevingen zijn niet zo sterk en komen niet boven de 4 op de schaal van Richter uit maar experts waarschuwen dat zware aardbevingen zeker geen sprookje zijn in Spanje. Men waarschuwt er zelfs voor dat er net zo’n zware beving als in het jaar 1884 in Arenas del Rey (Granada) plaats zou kunnen vinden. Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. In 1829 vond er in Torrevieja een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg. Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen.

Met name in Andalusië komen veel aardbevingen voor en zijn de nieuwe constructies beter voorbereidt op een eventuele beving. Toch blijft er altijd een gevaar bestaan dat de beving zo sterk zou kunnen zin dat de gebouwen het simpelweg niet aankunnen. De schade zou enorm kunnen zijn en er zouden veel doden kunnen vallen aangezien de kracht van de natuur enorm kan zijn. Buiten aardbevingen komen er ook regelmatig zeebevingen voor die vaak de oorzaak zijn van een tsunami. Tot op heden zijn er voor de kust van Spanje 53 maremotos, zoals deze zeebevingen in het Spaans heten, geregistreerd.

Tsunami’s in Spanje

Spanje heeft 5.000 kilometer aan kust en is het is dus zeker een feit dat Spanje getroffen zou kunnen worden door een tsunami. Sterker nog, dit is al regelmatig gebeurd. De laatste grote tsunami vond plaats op 1 november van het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente in Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Terwijl in Portugal Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde ditzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleinere dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

8 jaar geleden, in 2003, werden 45 minuten na een aardbeving in Algerije de gevolgen gemerkt in het zuiden van de Balearen waar in de havens diverse boten en jachten verwoest werden door de hoge golven. Op Menorca, in de haven van Ciutadella, komen regelmatig zogenaamde rissagas voor, een tsunami achtig fenomeen maar met andere oorzaken. De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen wat beïnvloed wordt door het weer maar wel het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen.

Ook al is het risico van een tsunami in het zuidwesten van Spanje laag, de gevolgen zouden enorm verwoestend kunnen zijn, aldus een recent onderzoek van de universiteit van Cantabria in Santander. In Spanje bestaat er geen noodscenario om adequaat op een dergelijke catastrofe te reageren en, mede dankzij de enorme groei in het toerisme en de daarbij horende bebouwingen langs de kust, de verwoestingen zouden enorm zijn met alle gevolgen van dien.

Een tsunami kan al worden veroorzaakt door een aardbeving van minstens 6 op de Schaal van Richter in de tectonische platen voor de Atlantische kust bij Cádiz en met name aan de Middellandse Zeekust. Ook de Balearen zouden in zo’n geval te maken krijgen met de gevolgen ervan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend