skip to Main Content
PP raadslid Córdoba wil de jacht met honden tot Cultureel Belang laten verklaren

PP raadslid Córdoba wil de jacht met honden tot Cultureel Belang laten verklaren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CÓRDOBA – Een raadslid en vertegenwoordiger van de Partido Popular (PP) in de Diputación de Córdoba (Provinciale Staten) wil het jagen met honden tot “Bien de Interés Cultural” ofwel Cultureel Belang laten verklaren in Andalusië. Het jagen met honden staat veel onder vuur in de Spaanse pers en bij veel Spanjaarden maar al met al wordt deze manier van jagen nog veel toegepast in het land.

De Partido Popular (PP) wil met een titel van Cultureel Belang het jagen beschermen waarmee de conservatieve politieke partij in een lijn zit met de Federación Andaluza de Caza y con la Asociación Española de Rehalas, zeg maar de vereniging van jagers in Andalusië. De reden van een titel als Bien de Interés Cultural heeft te maken met het feit dat de politieke partij de jacht met honden als iets “sociaals en cultureels” ziet.

Volgens de Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) is deze poging niet meer of minder een manier om de jacht met honden te beschermen door deze “cultureel belangrijk” te laten benoemen waarna er geen verbod meer op kan komen. Iets soortgelijks heeft men op veel plaatsen ook al gedaan met het bloedige stierenvechten. Volgens PACMA doden jagers elk jaar 40 miljoen dieren waarbij ook honden gebruikt worden bij de jacht.

Een van de meest dodelijke jachttactieken is het zogenaamde “caza de monterías” ofwel in het Nederlands brakken. Bij deze jacht gebruikt de jager zijn hond(en) om te zoeken naar het wild nadat de hond deze met de neus aan de grond opspoort, ook wel spoorjagers genoemd. Waar het spoor moeilijker te volgen is, kunnen gespecialiseerde speurhonden worden ingezet. Bij de jacht worden die zweethonden genoemd, met zweet wordt bloed (samen met de andere uitgescheiden geurstoffen) van het aangeschoten wild bedoeld.

Het probleem volgens PACMA is echter dat de honden vaak gewond raken bij deze jacht waarna ze kunnen overlijden of worden gedood omdat ze geen “nut” meer hebben voor de jagers. Uiteraard zijn niet alle jagers zo bruut ten opzichte van hun honden maar in Spanje worden elk jaar weer duizenden jachthonden in de steek gelaten of vermoord, simpelweg omdat zij de “werkzaamheden” niet meer kunnen uitvoeren vanwege ziektes, verwondingen of ouderdom.

Daarbij komt ook nog eens het probleem dat de jachthonden die voor het spoorjagen gebruikt worden vaak (maar niet altijd) niet al te best behandelt worden waarbij ze met teveel honden in kleine, vieze ruimtes moeten leven en vaak dagen voor een jachtpartij geen eten krijgen zodat ze met veel zin en honger het wild gaan zoeken. Er zijn daarnaast veel honden die stikken in de te volgepropte karretjes die jagers achter hun auto hebben.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Staat nogal wat onzin in dit artikel. Een zweethond spoort inderdaad wild op, maar enkel als het gekwetst is. Jagers en hun honden zijn onafscheidelijk, het zijn meestal de mensen die met honden opjagen, voor de jagers, waar het misloopt. Maar dat zijn dan wel uitzonderingen, waarom zou men die honden ook mishandelen. Men mag voor of tegenstander zijn, maar men moet wel correcte argumenten aandragen. Als ik verlaten honden zie, en dat zijn er misselijk makend veel, zijn dat zeker geen jachthonden, als men over mishandelde honden spreekt zijn dat van die windhonden voor weddenschappen. Maar een volk dat stierenvechten, of wat daar moet voor door gaan, blijft verdedigen hoort in een andere eeuw thuis. Zolang dat blijft bestaan, zal er geen echte mentaliteitsverandering komen.

  1. ok, je bent meer expert dan ons dan 🙂 Helaas worden jachthonden wel vaak mishandelt, in de steek gelaten en vermoord in Spanje. Dat is nu eenmaal de realiteit. Natuurlijk zijn niet alle jagers zo maar in Spanje gebeurt het echter wel veel. Niet voor niets schrijft iedereen daarover. Uiteraard zullen jagers dat tegenspreken maar het gebeurt wel.

 2. Het is wel nog een voorstel, maw het moet nog gestemd worden. Op de FB
  pagina van No A la CAZA con Galgos y otras Razas. Plataforma NAC, vragen ze om massaal een mail te sturen naar het bestuur van Cordoba : En este correo podéis expresar vuestra opinión al respecto ▶ infodipu@dipucordoba.es
  ¡Todavía estamos a tiempo de pararles! COMPARTE

 3. Zoals ik altijd zeg, en val daarmee in herhaling, doen met die mensen wat ze met die dieren doen.
  Het woord ” empathie ” staat waarschijnlijk niet in hun woordenboek.
  Op school zouden er cursussen moeten gegeven worden over ” een diertje is je beste maatje “. Als kind een dier leren respecteren en hem of haar de liefde laten waarnemen dat je dan dagelijks ervaart.

 4. Ja en het is weer een raadslid van de PP. En toch blijven de spanjaarden op deze partij massaal stemmen. Ondanks alle corruptie en rechtzaken……

 5. Corruptie weer ten top, omzeilen daar zij ze straf in. Rotzakken !!!!!
  Afschaffen is er nog geen leed genoeg,wanneer worden er eens serieuze sancties toegepast door de EU??
  Neen,weer de gebruikelijke zakkenvullers en Belangenvermenging !!!
  Ophangen al diegenen die ervoor stemmen en er belang bij hebben om levende wezens zo te latenlijden!!!

 6. Graag zou ik zien dat er in Spanje meer rekening wordt gehouden met de dieren in het algemeen.
  Het gaat al wel beter maar nog lang niet goed genoeg om voor de dieren op te komen moeten wij mensen toch is na gaan denken waar zijn we eigenlijk mee bezig. De mensen die de beesten zo veel leed aan doen, zullen we het zelfde doen wat zij met de beesten doen ook met de mensen!
  Misschien worden ze dan wakker !!!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken