skip to Main Content
Catalaanse Mossos d’Esquadra politieagent wordt geschorst omdat hij Spaans praat

Catalaanse Mossos d’Esquadra politieagent wordt geschorst omdat hij Spaans praat

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De afdeling Interne Zaken van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra heeft een agent voor 16 dagen geschorst vanwege een “ernstige overtreding” omdat de man Spaans sprak. De agent zal voor 16 dagen zonder salaris naar huis gestuurd worden omdat hij niet alleen mensen in het Spaans te woord stond maar ook de formulieren die men moet invullen soms in de Spaanse en niet de verplichte Catalaanse taal gaf.

Volgens de krant 20 Minutos die zich baseert op een artikel uit de krant El Mundo die het nieuws weer heeft van het nieuwsagentschap Efe, heeft de División de Asuntos Internos (DAI) van de Catalaanse politie de agent, die werkzaam is op het politiekantoor van de wijk Sant Andreu in Barcelona, voor 16 dagen geschorst. Volgens de DAI weigerde de agent het bevel uit te voeren om de mensen altijd in het Catalaans te woord te staan en altijd Catalaanse formulieren te geven.

Het verplicht gebruiken van de Catalaanse taal is geregeld sinds 2009 maar deze agent weigerde dit uit te voeren en luisterde ook niet naar de politieleiding van het kantoor waar de agent werkte. Volgens Interne Zaken heeft de schorsing niets te maken met het gebruik van de Spaanse taal maar met het niet opvolgen van de bevelen van zijn meedere en de arrogante en provocerende houding van de agent.

Volgens de geschorste agent is alleen het gebruik van de Catalaanse taal niet toegestaan volgens de grondwet, en al helemaal niet omdat op dit moment Catalonië nog steeds onder artikel 155 valt waarbij de Catalaanse politie in principe verantwoording moet afleggen aan de Spaanse Minister van Binnenlandse Zaken. De agent is dan ook tegen deze schorsing en is een hoger beroep zaak begonnen omdat de man vindt dat hij het recht heeft om zowel Catalaans alsook Spaans te spreken tegen de bezoekers van het politiekantoor.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Ik vraag me af hoe jullie het zouden vinden als jullie in Antwerpen een agent zouden tegenkomen die alleen maar Frans wil spreken. Mij lijkt het absoluut noodzakelijk dat de politie en de hulpdiensten de voertaal spreken, eventueel beide voertalen als die zijn voorzien zoals in Brussel én Catalonië. Ook in de Vlaamse Rand gebeurt het wel eens dat de spoeddiensten geen Nederlands willen/kunnen spreken met alle gevolgen van dien. Bovendien, een agent die weigert de regels te volgen en de orders van zijn oversten uit te voeren kan beter een andere job zoeken.

 2. Nog geen aankondiging van TeamIndeps (tweetje van Puigdemont, Torrent, ANC, CUP, etcetera) om een geldinzameling te houden, manifest in de straten en of een klacht indienen bij het Hof in Straatsburg (EHRM).

  “Volgens Interne Zaken heeft de schorsing niets te maken met het gebruik van de Spaanse taal maar met het niet opvolgen van de bevelen van zijn meerdere en de arrogante en provocerende houding van de agent.”

  Zo zeg!, dus al die Mossos, die willens en wetens op 1-O instructies van het gerechtshof hebben genegeerd , zich provocerend hebben geuit naar de collega’s Guardia Civil en Policia Nacional worden óók per direct met onbetaald verlof gestuurd.

  1. Als de catalanen de wet niet naleven staat iedereen hier op de banken te roepen maar als die mossos de wet niet naleeft EN een bevel van oversten negeerd is het plots een held … twee maten en gewichten … ?

   1. Dat is precies waar ik op doel. Die TeamIndeps bepaalt wanneer en hoe de wetten worden toegepast.

    Als ze consequent waren hadden deze man niet geschorst of met terugwerkende kracht alle Mossos die op 1-O de wet hebben genegeerd dezelfde sanctie opgelegd!

    Naar welke deel van de Catalanen doel je?

   2. Olivier, heel erg leuk dat je praat als een Indep….want die roepen dat ook nu.
    Maar volgens mij zijn de Catalanen nog altijd een onderdeel van Spanje en dan kan men regionaal doodleuk een wet of regel uitschrijven, want volgens mij is het een regel en geen wet, maar als er landelijk andere normen gelden, dan gaan die boven de regio wet uit.

    Feit is gewoon dat Miel gelijk heeft hierin.
    Flik zoiets in welk ander land dan ook, het te woord staan van mensen in alleen de regionale taal en je hebt een probleem. Dan valt de rest van het land over je heen en terecht!

    Wat kan er ook op tegen zijn dat je bijvoorbeeld als Spanjaard uit een andere regio, graag in het Spaans toegesproken wilt worden? Vind dat de normaalste zaak van de wereld. Die mensen zijn in hun eigen land en worden niet toegesproken in hun eigen taal, de bekrompenheid ten top!

    1. Sorry, je hebt me (bewust ?) verkeerd begrepen. Mijn mening is dat van politie en hulpdiensten mag worden verwacht dat ze de voertaal van de regio én de nationale taal kunnen/willen spreken. In Catalonië is dat in de eerste plaats Catalaans, en dus ook Castiliaans. Een politieagent die dit weigert te doen is geen held maar een dwarsligger en zou voor de goeie gang van zaken best aan de deur worden gezet.

 3. Sinverguenzas!!! Schande hij spreekt de voertaal van Spanje nl. Spaans. Ze moeten zich schamen daar, ze slaan helemaal door naar de “verkeerde” kant.

 4. Dappere agent. Deze moet geen straf krijgen, maar juist een compliment of opslag. Totaal zieke Catalaanse samenleving ! Ingrijpen door Madrid is hard nodig.

 5. Kijk nergens meer van op. Woon al jaren in prov.catalonië. Kreeg altijd post van officiéle instanties in catalaans en spaans. Tegenwoordig alleen in catalaans. Stuur het gewoon terug met opmerking “no intiendo, castilliano por favor”. Reacties: geen.
  Ergo: geen autobelasting betaald en uitnodiging Ajuntamiento genegeerd.

 6. Dictatoriale Franco-praktijken. Schande!

  (Waarom zijn de indeps zo stil?)

 7. Het verplicht gebruiken van de Catalaanse taal is geregeld sinds 2009 maar deze agent weigerde dit uit te voeren en luisterde ook niet naar de politieleiding van het kantoor waar de agent werkte.

  Laat me raden die is ingevoerd door de regio regering?
  Want ik mag toch aannemen dat de landelijke regering zoiets nooit zou willen verplichten. Dus als ik als Spanjaard daar kom omdat ik beroofd ben, dan moet ik alles in een taal doen die ik niet versta of begrijp?
  Gekheid ten top, dat je dan een tolk moet regelen in je eigen land, die je dan iets in je eigen, Spaanse, taal dingen moet gaan uitleggen.

  Zie het in Friesland al gebeuren, dat de politie alleen Fries nog spreekt en geen Nederlands meer zou mogen spreken. Denk dat het hele land in rep en roer zou zijn en zelfs de Friezen zelf, zouden niet op zo´n kortzichtig idee komen!

   1. Hahaha…idd.
    Misschien moeten we er een paar heen sturen om orde op zaken te stellen daar en zorgen dat het allemaal weer een beetje normaler gaat. (met daar bedoel ik Catalunya)

 8. Die agent zijn baas en ondergeschikten direkt ontslaan . Alles wat catalanas is ,is krapuul en negeren elke wettelijke vorm van spanje, dus wedde afnemen.

 9. Wat is er nou mooier dan dat je als leek formulieren onder je neus krijgt, die je niet begrijpt. Dat is nou net de bedoeling van de ambtenaren, zodat je ook niet kan protesteren. De democratie en discriminatie vieren hoogtij in Catalunya.
  Deze agent komt op voor de burger, die uiteindelijk zijn salaris betaald. Hulde !!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken