skip to Main Content
Spaanse gepensioneerden geven de strijd niet op en blijven demonstreren voor een hoger pensioen

Spaanse gepensioneerden geven de strijd niet op en blijven demonstreren voor een hoger pensioen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De laatste weken zijn er tienduizenden ouderen die de straten van de grote steden zoals Barcelona, Madrid en met name Bilbao op zijn gegaan om te manifesteren tegen de lage pensioenen. Net zoals de afgelopen jaren zijn de pensioenen ook dit jaar weer met het minimale percentage van 0,25% gestegen wat totaal niet gerelateerd is met de stijging van het levensonderhoud waardoor de gepensioneerden er dus elk jaar weer op achteruit gaan. En dat pikt men niet meer in Spanje.

Voorlopig hebben de gepensioneerden het voor elkaar gekregen dat de minister-president Mariano Rajoy een speciale parlementaire sessie heeft gehouden waarbij alle partijen gediscussieerd hebben over wat er gedaan moet worden met de pensioenen. De gepensioneerden zijn echter absoluut niet blij met de uitkomst van dat debat en de beloften die gedaan werden en geven de strijd niet op. Voor komende zaterdag 17 maart staan in heel Spanje weer tientallen demonstraties gepland waarbij er ongetwijfeld weer duizenden gepensioneerden de straten zullen opgaan.

Beloftes

Mariano Rajoy belooft een verhoging van de pensioenen, vooral voor diegene die het minste ontvangen en voor diegene die een nabestaandenpensioen krijgen. Maar zoals de minister-president aangeeft, dat kan alleen als er voldoende financiële middelen zijn en die zijn er op dit moment volgens hem niet. De belofte van verhogingen kan dan ook alleen gerealiseerd worden als de nieuwe staatsbegroting rond is waarbij de druk komt te liggen bij de andere politieke partijen. Daarnaast belooft Rajoy fiscale voordelen voor de gepensioneerden maar ook dat is volgens de demonstrerende ouderen niet genoeg.

Gemiddelde pensioen

Het gemiddelde pensioen in Spanje is 932,29 euro, iets waar 9,5 miljoen gepensioneerden recht op hebben. In 2018 zijn de gepensioneerden er 0,25% op vooruit gegaan wat slechts enkele euro’s meer per maand is maar wat zeker niet in verhouding staat tot de prijsverhogingen. De hoogte van de pensioenen in Spanje is erg afhankelijk van de autonome deelstaat én van de provincie waar men woont. Dat klinkt voor velen raar en onbegrijpelijk maar Spanje zit nu eenmaal complex in elkaar met de autonome regeringen die vaak hun eigen regels en wetten kunnen opstellen.

Het hoogste ouderdomspensioen is te vinden in de deelstaat Baskenland met gemiddeld 1.157,71 euro gevolgd door Comunidad de Madrid met 1.100,92 euro, Asturië met 1.098,80 euro, en Navarra met 1.070,98 euro. Het laagste gemiddelde ouderdomspensioen is te vinden in Extremadura met 774,41 euro en Galicië met 788,49 euro.

Alle bedragen zijn overigens bruto bedragen, daar moeten dus nog de sociale lasten en belastingen vanaf gehaald worden. Het gaat om cijfers van de Sociale Zekerheid (Seguridad Social) over de maand februari.

Aantal gepensioneerden

In totaal zijn er in Spanje 9.572.422 pensioengerechtigden verdeeld over 4.927.082 vrouwen en 4.465.258 mannen. Er is een groot verschil te zien tussen mannen die een ouderdomspensioen krijgen (3,6 miljoen) ten opzichte van de vrouwen (2,2 miljoen). Daar tegenover staat dat er veel meer vrouwen zijn die een nabestaandenpensioen krijgen (2,1 miljoen) ten opzichte van de mannen (181.324). Gekeken naar de arbeidsongeschiktheidspensioenen zijn er twee keer zoveel mannen (610.451) dan vrouwen (339.404).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ja alles wordt duurder ook in Spanje
  misschien niet zo snel als in andere landen maar toch is er een stijging merkbaar

 2. Ja alles word duurder ook in Spanje
  misschien niet zo snel als in andere landen maar toch is er een stijging merkbaar

 3. Wederom doet de redactie hier aan stemmingmakerij!
  Er wordt hier kakkeloos gesteld dat de kosten van levensonderhoud jaarlijks gestegen zijn . Niets is minder waar. In de crisis zijn er jaren met deflatie geweest. Dat is hier al vaker opgemerkt. Dit nu wederom negeren is niet alleen stemmingmakerij, maar ook gewoon een journalist onwaardig!

  1. Sorry hoor maar ik heb de afgelopen jaren in crisis tijd notabene de prijzen enkel maar zien stijgen, zelfs de benzine ging naar record hoogte, dus weet niet op welke planeet jij woont maar schijnbaar niet op die waar ik woon. Als je nu bij de Carrefour komt bijv. schrik je jezelf rot van de prijzen dan voorheen. Voor 100 euro heb je de daar nu een kwart van je kar gevuld terwijl het voorheen meer dan de helft van je kar was. Ook de Mercadona is een stuk duurder geworden wij kopen elke maand vrijwel het zelfde voor de gehele maand, voor de crisis betaalden we dan zo´n 160 euro per maand voor 2 personen, nu is dat 210 euro geworden voor het zelfde, dus nogmaals waar haal jij deze wijsheid vandaan?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken