skip to Main Content
Stijgende lijn in woningverkopen in Spanje zorgt voor flinke toename makelaarskantoren
123rf

Stijgende lijn in woningverkopen in Spanje zorgt voor flinke toename makelaarskantoren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Gedurende heel 2017 werden er in Spanje meer dan een half miljoen woningen verkocht wat een stijging is van 16,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dankzij deze stijgende lijn in de verkoop van woningen hebben veel mensen opnieuw besloten een makelaarskantoor te openen om zo mee te liften met het succes van woningverkopen in Spanje.

Alleen al in januari van dit jaar werden er 1.044 bedrijven geopend die gerelateerd zijn met makelaardij, financiën en verzekeringen (inmobiliarias, financieras y seguros). Dat is meer dan de 706 die in januari 2017 worden geopend en een stijging van 47,9%. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een stijging van 29,7% wat betreft de opening van kantoren die te maken hebben met de makelaardij, financiën en verzekeringen, aldus de krant El País.

Ten tijde van de economische- en bouwcrisis in Spanje werden overal de rolluiken gesloten omdat makelaars failliet gingen maar deze “persianas” worden nu weer geopend omdat er weer een stijgende lijn in de woningverkoop is.

Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) stonden er in 2017 in totaal 168.540 bedrijven geregistreerd die zich alleen bezighouden met de verkoop van woningen, makelaars dus en een 5,9% meer dan de 159.212 makelaars in 2016. In sommige gevallen gaat het om franchises of makelaars van een groep waardoor de echte kantoren hoger uitviel in 2017 en eindigde op 184.886 makelaars.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Tijdens onze zoektocht vorig jaar naar een mooie plek in Andalusië hadden we inderdaad na zo’n half jaar de buik goed vol van al die “huizen kabouters”. Op een gegeven moment kreeg je ook heel snel door met wat voor overijverige verkoper je weer van doen had, ze hadden allemaal dat zelfde onbetrouwbare vieze na smaakje.
  En dan, wanneer je het wel een beetje hebt gehad en niet meer zoekt kom je in contact met die ene integere, actieve en zeer deskundige makelaar die goed kan luisteren. Inmiddels een tweede object via haar gekocht en ook door de vele aftersales service een soort van vriendschap opgebouwd.
  Ze heet trouwens Rika.

 2. Vóór de crisis had el gat wel één of meerdere makelaars. De commissies op de verkoop van een woning waren zodanig hoog dat een ieder die 1 or 2 huizen per jaar verkocht er al van kon rond komen en hing dan een bordje op zijn deur dat ie makelaar was. De crisis is als een grote bezem gegaan door de vele tien duizenden ‘makelaars’ die er waren in Spanje. Eens gelezen dat er in 2010 of zo nog maar een paar duizend over waren, meeste ‘echte’ geregistreerde makelaars.
  Helaas gaan we met het aantrekken van de kopers markt weer diezelfde kant op? Hoge commissies, mooie verkooppraatjes en de ‘echte’ profesionele zakkenkloppers regelen een ‘huis advocaat’ (advocaat van de duivel) voor je en de locale bevriende notaris die wel ff de andere kant op kijkt als het zwarte geld onder tafel naar de verkoper gaat….
  De beste waarborg dat je geen oor aangenaaid wordt en alles in kannen en kruiken is om je aankoop grotendeels door de bank te laten financieren. Ook al is het niet nodig. Zij zorgen er nl. wel voor dat alles legaal en netjes geregeld wordt en als de bank de koop niet ziet zitten…..? tja, zie het als een waarschuwing….

 3. Goh, er wordt ineens een hoop reclame gemaakt hier door mensen hahaha.
  Oh, ik zet het er maar bij. Dit is een geintje!

 4. Een eigendom kopen in Spanje is wel iets heel speciaals.
  Het belangrijkste wat je dient te weten is dat de Spaanse notaris niet hetzelfde werk doet als een Belgische of Nederlandse notaris.
  De Spaanse notaris staat enkel in voor het maken van het verkoopdocument.
  Nadat je de akte getekend hebt bij de notaris en de koopsom hebt betaald aan de verkoper, moet er nog van alles gebeuren. Jouw aankoop moet nog worden ingeschreven in het eigendomsregister. De kosten en de belastingen moeten worden betaald. Deze werkzaamheden liggen buiten het bereik van de Spaanse notaris. Dit dien je zelf te doen of via uw advocaat.
  Het is ten stelligste aangeraden om een advocaat te nemen die alles naziet zodat je de eigendom kunt kopen. Hij zal je ook begeleiden in het aankoopproces.
  Doe je dat niet kun je wel eens voor onverwachte verrassingen komen te staan en die zijn niet min.

  Zijn er nog huurders ?
  Bevestigen dat de eigendom aan de verkoper toebehoort of dat hij het wettelijk mag verkopen.
  Begrenzingen en afmetingen in de akte precies zijn juist ?
  Zijn er geen bezwaren of pandrechten, openstaande schulden ?
  Geen voorkeursrechten zijn over de eigendom en of er geen bouwplannen in de omgeving ?
  Zijn de plannen en bouwvergunningen in orde en oprecht (vb. voor elektriciteit, water en de riolering) ? Is het zwembad wel geregistreerd ?
  Zijn er onbetaalde schulden zoals taksen op eigendom of andere openstaande lasten m.b.t. de eigendom ?
  Zijn alle rekeningen voor het water, elektriciteit, gas en telefoon voor de laatste jaren betaald ?
  Enz, enz, enz

  Succes …
  ——————————————————
  De markt schijnt dan toch wat te verbeteren daar er terug een stijging is in de makelaarskantoren.

   1. Met zo’n totaalpakket (hotel, maaltijden) word je wel erg gestuurd en voelen veel mensen zich bijna verplicht om bij die ‘makelaar’ te kopen…

  1. Heb een eigendom gekocht in Catalunya van Banco Popular.
   Popular en notaris hebben alles geregeld, niks makelaar en
   niks advokaat en geen extra kosten. Alles is opgenomen in
   de verkoopsakte en de clausule schuldenvrij. Beste manier
   van aankoop, wat de makelaars uiteraard zullen tegenspreken.

  2. Juan 74
   Al het bovenstaande ( echt alles) wat u beschrijft is bij ons door Spaanse notaris samen met makelaar, netjes verzorgd, met bewijs van alles.
   Klein vb, laatste openstaande rekening van de verkopers was € 38, daar moest echter bewijs van betaling van voorgelegd worden want anders ging de koop niet door.
   Was dan ook een super Spaans notariskantoor, met vertaling in onze taal en in de taal van de verkopers, dat is ook verplicht.
   Geen advocaat nodig gehad

 5. Pas op!
  In Spanje kan iedereen zich makelaar noemen, of hij/zij enige kennis heeft van het vak of niet. Sommigen spreken niet eens Spaans. Vandaar ook het grote aantal ‘makelaars’…….
  Wil je een huis kopen, doe dat dan via een gecertificeerde makelaar, aangesloten bij een vakvereniging, is geregistreerd en ingeschreven in het Registro Mercantíl, de Spaanse Kamer van Koophandel.

  1. Heel goed Wim, volgens mij is de overgrote meerderheid van de makelaars niet gediplomeerd/afgestudeerd voor dit werk.
   (klopt dat redactie ?)
   Mijn ervaring is dat de meeste “makelaars” in Spanje meer lijken op opdringerige autoverkopers, dan dat ze daadwerkelijk onroerend goed advies geven.
   Als je een huis of appartement wilt kopen, ga dan eerst meerdere keren discreet kijken wie de buren zijn, of de wijk permanent bewoond is of alleen gedurende de weekenden en vakanties, of je SUV wel in de garage past, kijk naar de muren of er vocht-plekken zijn en als het zwembad ouder is dan 20 jaar, hou dan rekening met flinke kosten voor reparatie.
   Voor een apartement moet je je vooral informeren inzake de service-kosten (gastos de la comunidad).

   1. Ik vertrouw geen Spaanse makelaars, maar Nederlandse enz.. ook niet ze zitten hier enkel om snel de pocket te vullen, en als nu de prijzen weer omhoog schieten hebben we straks weer een nieuwe crisis en jongeren krijgen geen enkele kans om nog een huis te kopen.

    1. Leo, man, je hebt echt gelijk en dat zeg ik niet vaak hahaha.
     Maar hetzelfde is in Nederland aan de hand, in aantal grote steden is de huizenmarkt volledig verziekt.

     Makelaars, speculanten en te hebberige verkopers, verzieken wederom de markt en drijven ons allen in een nieuwe crisis. De banken zijn daar NIET klaar voor, dat is een gegeven.

     En dat zeg ik met de kennis die ik intern zelf van de banken heb beroepshalve….en dat zijn niet alleen de banken hier in Spanje, maar ook zeker in Nederland en nog een hoop andere landen…zelfs het almachtige geachte Duitsland heeft 1 of 2 grote banken die zo maar zouden omvallen als de staat ze daar niet zou helpen…uiteraard doen ze dat daar uit het zicht

   2. Ook in Nederland hebben makelaars, dankzij de deregulering, geen diploma of ander vorm van bekwaamheid nodig om een kantoor te kunnen beginnen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken