Spaanse jongeren demonstreren tegen klimaatverandering

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

MADRID – In Spanje zullen duizenden studenten en jongeren zich voegen bij de internationale manifestaties vanwege de klimaatverandering. In meer dan 40 steden staan voor deze vrijdag in Spanje protestmarsen gepland en wordt er gesproken van een nieuwe 15M-beweging.

Deze vrijdag 15 maart zullen duizenden studenten en jongeren in Spanje meedoen aan een internationale klimaatstaking waarmee zij in de voetsporen treden van de 16-jarige Zweedse activiste Greta Thunberg.

Greta Thunberg (3 januari 2003) is een Zweedse klimaatactiviste. Ze raakte bekend toen ze besloot om na de zomervakantie tot de Zweedse parlementsverkiezingen op 9 september 2018 elke schooldag te staken en met een spandoek buiten het Zweeds parlement post te vatten om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Na de verkiezingen staakte ze iedere vrijdag.

In Spanje staan manifestaties gepland in een 40-tal steden waaronder Madrid, Barcelona, ​​Gerona, Valencia, Sevilla, Bilbao, Málaga, Zaragoza, Palma, A Coruña, Valladolid, Albacete, Santa Cruz de Tenerife, Granada en Badajoz. Wereldwijd doen meer dan 89 landen mee met de klimaatstaking.

De manifestanten eisen onmiddellijk actie om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De klimaatstaking vormt onderdeel van de Fridays For Future (FFF) campagne die gekenmerkt wordt door de onafhankelijkheid ten opzichte van organisaties en politieke partijen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

17
Reageer op dit artikel

12 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
leo

Snap hier geen reet van, alle jongeren die ik hier ziet al 20 jaar lang dumpen werkelijk alles op de straat en in de natuur en als je er wat van zegt wordt je heerlijk uitgescholden. Vanmorgen ook weer bij een wandeling door het park overal lege flessen plastic zakjes en tassen en troep bij de bankjes en de vuilemmer staat er 5 meter naast. Leuk dat ze een feestje houden met zijn allen maar dat wel zonder een greintje verstand. Als zulke jongeren demonstreren voor het klimaat hoef je dit dus 100% niet serieus te nemen zolang ze zelf… Lees verder »

Marian

Ik word er moe van van die klimaatgekte.

anton74

Inderdaad. met het milieu ECHT beschermen is niets mis, maar Ik erger me aan de nepmaatregelen die ze nemen. Plastic in zee? Nou dan verbieden we plastic rietjes en is het probleem opgelost. Teveel CO2? Nou, dan produceren we in China waar er geen regels zijn en halen we het per vliegtuig en boot hierheen, probleem opgelost. Stijgt de CO2 door de electrische en hybride auto? Nou, misschien is electrisch en hybride helemaal niet zo schoon, dan toch maar wat minder subsidie erop geven, opgelost.

Zo verschrikkelijk hypocriet. Veel nepmaatregelen die er niet toe doen of zelfs de zaken verergeren.

Pakitatje

Was mijn naam vergeten in te vullen sorry ,maar ik wou nog kwijt ik vind het super dat de Spaanse jongeren hier ik beginnen te beseffen en iets te doen voor het klimaat ,maar de overheid moet ook mee willen hier bij ons beginnen ze er aan .

vanderheyden9@telefonica.net

Ja ik resicleer al lang ,maar vind het heel spijtig dat er op festivals en openbare evenementen nog zo veel afval achtergelaten word in Spanje zijn ze daarin wat slordig vind ik ,en langs de weg dan wat word er daar allemaal gevonden ,en ik zou ook voorstellen om wat aandacht te geven aan de ouderen ,dat die ook hun glas en karton en papier makkelijker kunnen resikleren en niet zo ver moeten zien waar er containers staan omdat in te gooien dat is dringend nodig . Ik hoop dat dit laatste toch verbetert kan worden .

info@vuuraanzee.nl

Zoooo trots op deze jonge mensen. Geeft hoop voor hun toekomst. En ze moeten/mogen ergens beginnen. Bravo!

Harrie

Ben je een oude zak als je een andere mening hebt, ik denk het niet, ik voel mij nog jong. Dat ze gaan demonstreren is hun recht, maar zijn ze zelf een voorbeeld nee. Ga maar eens kijken en dan spreek ik over Nederland wat voor troep ze achter laten bij supermarkten, van verpakkingen van geconsumeerde etenswaren. Het hele kunstje word gefaliciteerd door o.a. Scholen gratis vervoer en geoorloofde afwezigheid. In Nederland was er genoeg aanleiding om voor andere zaken aandacht te vragen. Nu willen ze Nederland dat que grote een stipje op de wereldkaart is op kaart zetten. Met… Lees verder »

KAREL

Jongens wat zijn de ‘oude zakken’ weer aan het zagen en zeveren nooit jong geweest zeker.

Anoniem

En jij bent dus de nieuwe zak?

Van den Bosch Marcel

In Spanje Torredembarra groeit de plastic in de bomen, en de jongeren hebben eenmaal geen respect voor de natuur.

José Boesmans

Als men in Spanje als eens begon met afvalverwerking. In de urbanisatie hier aan de costa gaat alle afval gewoon in de container op de hoek van de straat. Van sorteren heeft men hier nog nooit gehoord.

Matin

In België begonnen ze met betogen héél toevallig NA de kerstvakantie + steeds op een donderdag, dus niet op een woensdagnamiddag, noch op weekenddagen. Recentelijk tijdens het krokusverlof waren er velen die het plots toch leuker vonden om bvb te gaan skiën. Rijst nu mijn vraag: hoe belangrijk gaat het klimaat voor hun nog zijn van zodra de grote vakantie begint…als de vele festivals bezig zijn en de mooie warme costa’s lonken? Wanneer ik de vele beelden bekijk en ik zie de meesten lekker spelen/lachen/enz.., bedenk ik dat het hen meer te doen is om weg te zijn van de… Lees verder »

anton74

De meeste zullen het wel fijn vinden, zo’n lang weekend. Staat ook leuk op instagram, maar of het milieu er beter van wordt?

Nee, dan zie ik ook liever die acties dat ze vuil opruimen langs de kust, maar die acties zijn wel in het weekend en dan zijn het enkelen die meedoen en geen tienduizenden.

Martin

Oei mijn naam niet goed ingevuld

Pepe

Jammer dat ze niet op zaterdag of zondag gaan staken. Dán hebben ze pas échte klimaat-motivatie en karakter. En als ze dan ook nog allemaal op de fiets komen en hun klimaat-onvriendelijke kleding en electronica uit hun leven verwijderen, hebben ze mijn volle steun.

Juan74

Ach volgens Trump is het allemaal fake news dat hele klimaat gedoe, dus we kunnen allemaal rustig slapen volgens hem.
Dat de aanpak van de klimaat problemen een mooie melkkoe is voor de overheden, dat is al weer gebleken, maar hopelijk besteden ze het geld dan ook eens nuttig dat ze ons ervoor laten betalen.

Koos

Trump zegt tenminste wat hij denkt dat hoef je van een pinokio als Rutte of de nieuwe PP president niet te verwachten. Tegenwoordig valt een leugen beter dan de waarheid onder de mensen en zodra een belangrijk persoon de waarheid gaat spreken is hij gek en moet die weg.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.