Kort coronavirus nieuws uit Spanje (39)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (39)
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Defensie stuurt militaire noodeenheid naar diverse steden

MADRID – Het Ministerie van Defensie heeft de UME eenheid naar diverse Spaanse steden gestuurd om daar te helpen waar nodig. De UME is de Militaire Noodeenheid die ingezet kan worden in tijden van rampen, overstromingen, aardbevingen, bosbranden en in dit geval het gevaar van de gezondheid. Diverse eenheden zullen zich verplaatsen naar Madrid, Valencia, Sevilla, Zaragoza, León, Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife. 

De UME militairen zullen de gebieden waar ze als eerste zullen gaan werken onderzoeken op mogelijke besmettingen en tenten opstellen waar men eventuele besmette personen kan opvangen. Daarnaast neemt de UME veel materiaal mee en zijn alle artsen en medisch personeel van de UME op actief gesteld.

Aantal besmettingen Valencia regio in één dag tijd verdubbeld

VALENCIA – Het aantal met coronavirus besmette personen is in 24 uur tijd verdubbeld in de Valencia regio. Terwijl dat aantal eerst nog 187 was is dat op zondag gestegen naar 403 besmette personen. In de Valencia regio vraagt men zich af of dit te danken is aan de Madrilenen die massaal ‘op vakantie’ zijn gekomen in de regio. Het aantal is in ieder geval in 24 uur tijd met 216 nieuwe besmettingen gestegen, 104 mannen en 111 vrouwen. Op dit moment zijn er 227 besmettingen in de provincie Valencia, 151 in de provincie Alicante en 25 in de provincie Castellón. Op het moment van schrijven zijn er in de Valencia regio 4 personen overleden.

Feria de Abril in Sevilla geannuleerd

SEVILLA – Terwijl de gemeente Sevilla als een van de eerste steden van Spanje de Semana Santa processies en activiteiten die normaal gesproken tussen zondag 5 en zondag 12 april moeten plaatsvinden heeft geannuleerd en daarna meerdere steden volgden, is het nu de beurt aan de Feria de Abril. Dit enorme feest in Sevilla vindt eigenlijk plaats van zondag 26 april tot en met zaterdag 2 mei maar de gemeente heeft nu ook besloten om de Aprilfeesten te annuleren. Daarbij heeft men als nieuwe datum de tweede week van september vastgesteld, maar dat is nog niet definitief.

Paradores hotels gesloten vanwege coronavirus

MADRID – De Paradores staatshotels hebben besloten alle hotels van de keten te sluiten vanwege de noodtoestand in Spanje om het coronavirus. Vanaf maandag 16 maart accepteren de hotels geen nieuwe klanten terwijl de klanten die op dit moment in de hotels verblijven geholpen zullen worden net zolang totdat ze naar hun woonplaats terug kunnen keren. De restaurants en bars zijn wel al gesloten sinds zondag 15 maart. Tevens heeft de leiding van de Paradores aangegeven dat ze de hotels ter beschikking stellen indien dat vanwege medische redenen noodzakelijk is.

Minder vluchten van Ryanair naar en vanuit Spanje

MADRID – Ryanair vliegt deze week aanzienlijk minder vaak van en naar Spanje. De Ierse low cost luchtvaartmaatschappij reageert daarmee op de beslissing van de Spaanse regering om de noodtoestand af te kondigen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ryanair geeft aan alle passagiers die een vlucht hadden geboekt te zullen benaderen. Het bedrijf roept reizigers op niet zelf te bellen. De beperking geldt voorlopig tot en met aanstaande donderdag.

Reisorganisaties schrappen vakantiereizen

MADRID – Diverse reisorganisaties hebben alle activiteiten geschrapt. Het gaat om TUI, Corendon en De Jong Intra Vakanties. Het gaat ook over reizen naar het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische Eilanden. Gestrande reizigers worden in de loop van de week opgehaald zolang de Spaanse autoriteiten dat toestaan. Tot 31 maart zullen er echter geen nieuwe vertrekken plaatsvinden. De kans is groot dat andere reisorganisaties volgen. Meer informatie over annuleringen bij TUI is HIER te vinden.

Ingebruikname van de Spaanse Low Cost hogesnelheidstrein uitgesteld

MADRID – de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe heeft de ingebruikname van de AVLO, ofwel de low cost hogesnelheidstrein die het traject Madrid-Barcelona zal afleggen uitgesteld. De lancering zou moeten plaatsvinden op 6 april maar dat gaat nu vanwege het coronavirus en de noodtoestand in Spanje niet door. De eerste treinen zullen op een nu nog onbekende datum gaan rijden.

Alle autonome regio’s staan achter Spaanse regering met kritiek uit Catalonië en Baskenland

MADRID – Terwijl de Spaanse regering met de noodtoestand grip probeert te krijgen op de coronavirus-crisis, heeft premier Pedro Sánchez via videoconferentie een vergadering gehad met alle regiopremiers van de 17 autonome regio’s in Spanje. Daarin heeft de premier de situatie en de maatregelen uitgelegd en om samenwerking gevraagd waarbij hij aangeeft dat deze crisis alleen samen overwonnen kan worden, zonder politieke kleuren en ideologieën. 

De enige twee regio’s die kritiek hebben op het beeld van Pedro Sánchez en zijn regering zijn het Baskenland en met name Catalonië want Quim Torra vindt dat de premier geen rekening heeft gehouden met hem en zijn beslissingen. Torra ziet het zelfs als een overname (zoiets als artikel 155) van de regio die nergens op gebaseerd is. Uit het Baskenland kwam ook kritiek maar de regiopremier Iñigo Urkullu steunt de premier wel.

Zelfstandigen beginnen campagne om maandelijkse bijdrage stil te zetten

MADRID – Op de website Change.org is het mogelijk een petitie te tekenen waarin aan het Ministerie van Werkgelegenheid en de belastingdienst gevraagd wordt om tijdens de noodtoestand de maandelijkse verplichte bijdrage voor sociale lasten stil te zetten, te annuleren. In Spanje dienen de zelfstandigen (autonomos) een maandelijks bedrag van 283 euro (het laagste) te betalen waarmee ze de sociale lasten betalen en waardoor ze dus ook recht hebben op medische zorg en een pensioen. 

Veel zelfstandigen zullen deze coronavirus-crisis niet overleven of het heel moeilijk gaan krijgen en daarom wordt gevraagd om de maandelijkse bijdrage te stoppen. het doel is om 500.000 handtekeningen te hebben, iets dat wel zal lukken want op dit moment zijn er al meer dan 380.000 die getekend hebben op Change-org.

Spaanse first lady positief getest op coronavirus

MADRID – De echtgenote van de Spaanse premier Pedro Sánchez is positief getest op het coronavirus. Het gaat om Begoña Gómez die weliswaar positief is getest maar niet ziek is. Pedro Sánchez zelf is negatief getest op het virus. Beiden bevinden zich in de ambtswoning Moncloa en staan onder medisch toezicht.

Britse touroperator JET2 annuleert onmiddellijk alle vluchten met Spanje

MADRID – De Britse touroperator en luchtvaartmaatschappij Jet2 heeft met onmiddellijke ingang alle vluchten tussen Groot Brittannië en Spanje geannuleerd. Op het moment dat deze beslissing werd genomen waren er diverse vliegtuigen op weg naar Spanje maar die moesten omkeren en terug vliegen naar Groot Brittannië. Door de beslissing zijn er duizenden Britse vakantiegangers die op het Spaanse vasteland, op de Balearen en Canarische Eilanden vast zitten en niet met Jet2 naar huis kunnen terugkeren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.