Spaanse politie begonnen met controles op straat

Spaanse politie begonnen met controles op straat
Beeld: Policia Nacional / Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ondanks de noodtoestand en de maatregelen die de Spaanse regering heeft genomen zijn er mensen in Spanje die denken dat er niets aan de hand is. Dat was voordat de maatregelen van kracht gingen zaterdagavond al te zien in grote steden maar ook langs de kust en in de bergen. Ook nadat de maatregelen in zijn gegaan besluiten veel mensen toch de straat op te gaan alsof er niets aan de hand is.

Als onderdeel van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen mogen mensen niet de straat op indien strikt noodzakelijk. Dat is voor ieders veiligheid, die van de personen zelf maar vooral die van andere personen, met speciale aandacht voor de kwetsbare personen zoals ouderen en zieken. Op dit moment is de enige correcte manier om het coronavirus te stoppen het beperken van de bewegingsvrijheid, net zoals eerder al gebeurde in China en Italië.

Ondanks de ernst van de situatie zijn er toch nog mensen te zien op straat. Op veel plaatsen is het aangenaam warm weer en dat nodigt uit om te gaan fietsen, wandelen, op het strand te lopen, de bossen in te gaan, met de auto rond te rijden etc. Helaas is dat allemaal niet toegestaan op dit moment en gedurende de komende 15 dagen. 

In opdracht van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, die vanaf dit moment de leiding heeft over alle politie in Spanje, zijn agenten van de politie op straat aan het patrouilleren of de bevolking zich houdt aan de maatregelen tijdens deze noodtoestand. 

Zoals we al aangeven in ons artikel ‘Vragen en antwoorden over de noodtoestand in Spanje’ mogen agenten van de politie optreden, mag men mensen verplichten om naar huis te gaan, mogen agenten verplichten bars, restaurants en winkels etc. te sluiten en mag de politie eenieder die niet luistert bekeuren. In het ergste geval mag de politie mensen arresteren.

Dat geldt voor mensen te voet, op de fiets, te paard, op de skateboard, op de elektrische step, in de auto, op de scooter, op de motor etc. Men mag alleen op straat zijn indien strikt noodzakelijk zoals we omschrijven in ons artikel ‘Vragen en antwoorden over de noodtoestand in Spanje’. 

In sommige dorpen en steden rijden politiewagens rond en wordt via luidsprekers opgeroepen om binnen te blijven. In Madrid maakt men gebruik van een drone om vanuit de lucht via een luidspreker de mensen te waarschuwen en naar huis te sturen.

Mocht de politie het niet aankunnen of heeft men hulp nodig dan kan de minister van Defensie het leger inzetten. De militairen treden dan op als politieagenten en zullen dezelfde talen hebben als de agenten van de Policía nacional, de Guardia Civil en in Catalomië de Mossos d’Esquadra en in het Baskenland de Ertzaintza.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.