menu: rubrieken, zoeken & meer

San José feestdag en Vaderdag op 19 maart in Spanje met corona-restricties

San José feestdag en Vaderdag op 19 maart in Spanje met corona-restricties
Beeld: 123rf

San José feestdag en Vaderdag op 19 maart in Spanje met corona-restricties

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 19 maart is in Spanje Vaderdag ofwel ‘Dia del Padre’ maar het is ook de dag van Sint Jozef of ‘San José’ een regionale vrije werkdag in zes autonome regio’s in Spanje. Maar ‘Día de Padre’ en ‘San José’ vallen dit jaar samen met de noodtoestand en de aangepaste corona-maatregelen.

In de autonome regio’s Extremadura, Madrid regio, Baskenland, Galicië, Navarra, de Valencia regio en de Murcia regio is vrijdag 19 maart de ‘Día de San José’ vrije werkdag. Om te voorkomen dat de families er op uit trekken om een lang weekend te genieten van deze vrije werkdag, zijn er speciale corona-maatregelen die ook gelden voor de Semana Santa.

In de Staatscourant BOE heeft het Ministerie van Volksgezondheid de corona-maatregelen voor de ‘San José’ en de Semana Santa opgenomen. Er zijn beperkingen tussen 17 en 21 maart tijdens de ‘Puente de San José’ en tussen 26 maart en 9 april tijdens de Semana Santa en Pasen. 

Alle regio’s op het Spaanse vasteland, inclusief uiteindelijk de Madrid regio die zich verzette, zijn tijdens de Semana Santa periode gesloten met een regionale lockdown wat betekent dat niemand de regio’s in en uit mag reizen. Datzelfde geldt ook voor die regio’s waar men de ‘Puente de San José’ viert.

De enige uitzondering op de regionale lockdowns zijn de Balearen en Canarische Eilanden waar men speciale maatregelen heeft getroffen vanwege hun bijzondere situatie en geografische ligging.

Maatregelen

Regionale lockdown in alle autonome regio’s behalve de Balearen en Canarische Eilanden.

Avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur (aanpassingen zijn mogelijk met één uur eerder maar niet later).

Groepsgrootte van 4 personen in gesloten ruimtes en 6 personen in open ruimtes.

Binnenshuis alleen samenkomst van samenwonenden behalve alleenwonenden die één persoon extra mogen ontvangen.