menu: rubrieken, zoeken & meer

Buitenlandse inwoners van de Valencia regio worden ook gevaccineerd als ze geregistreerd staan

Buitenlandse inwoners van de Valencia regio worden ook gevaccineerd als ze geregistreerd staan
Beeld: Levante

Buitenlandse inwoners van de Valencia regio worden ook gevaccineerd als ze geregistreerd staan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De regionale gezondheidsdiensten van de Valencia regio hebben begin maart bekend gemaakt dat alle buitenlandse inwoners van de Valencia regio ook gevaccineerd kunnen worden in Spanje. De eis is dan wel dat zij moeten beschikken over de zogenaamde ‘tarjeta sanitaria SIP’ of volledig ingeschreven moeten staan bij de Seguridad Social en beschikken over de ‘tarjeta sanitaria universal’.

In dit artikel van de regionale krant wordt met name gesproken over de 70.000 Britten die in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) wonen maar ook over de 1.000 Amerikanen en 300 Canadezen. Verder staat in het artikel dat er in de hele Valencia regio circa 340.000 buitenlanders wonen waaronder dus ook Nederlanders en Belgen.

Om in Spanje als buitenlandse inwoner van de Valencia regio, dat zijn dus de provincies Alicante, Valencia en Castellón, gevaccineerd te worden dien je minstens te beschikken over de ‘tarjeta sanitaria SIP ’. 

Het hebben van deze SIP-gezondheidskaart wil niet automatisch zeggen dat de gezondheidszorg gratis is in de Valencia regio maar het is wel een vereiste voor de corona-vaccinatie in de Comunidad Valenciana.

Er kunnen drie scenario’s zijn wat betreft buitenlandse inwoners in de Valencia regio:

Inwoners die niet geregistreerd staan en een particuliere gezondheidsverzekering hebben. Deze groep kan niet gevaccineerd worden omdat de corona-vaccinatie gebeurd door de publieke gezondheidszorg en niet door de particuliere/private gezondheidszorg.

Inwoners die geregistreerd staan bij de Seguridad Social en de ‘tarjeta sanitaria universal’ hebben en ook premie betalen voor de gezondheidszorg die in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet gratis is. Zij worden net zoals de Spanjaarden opgeroepen voor vaccinatie.

Inwoners die ingeschreven staan in het Sistema de Información Poblacional en de ‘tarjeta sanitaria SIP’ of de SIP-gezondheidskaart hebben. Deze groep kan ook gevaccineerd worden in de Valencia regio maar als laatste, dus eerste de groep die ‘normaal’ geregistreerd staat en daarna de SIP-groep.

Wat is het ‘Sistema de Información Poblacional’

Het Bevolkingsinformatiesysteem of Sistema de Información Poblacional (SIP) is het administratieve register van het regionale Ministerie van Volksgezondheid van de Valencia regio dat de identificatiegegevens, locatie, toewijzing van gezondheidsmiddelen (gebied, zone, centrum en arts) en het recht op gezondheidsvoordelen van de mensen die in de regio wonen verzamelt en actualiseert.

De SIP-gezondheidskaart is geïntegreerd met de andere informatiesystemen van het regionale Ministerie die van belang zijn voor de inwoners zoals klinische gegevens in de eerste of gespecialiseerde zorg, vaccinatie registratie en met informatiesystemen die van belang zijn voor het beheer en de controle van gezondheidsuitgaven en farmaceutische voordelen.

Het is een onmisbaar hulpmiddel voor de controle en bewaking van de volksgezondheid en noodzakelijk en nuttig voor onderzoek op gezondheidsgebied.

Aanvragen

Op deze website wordt in het Spaans uitgelegd hoe je de SIP-gezondheidskaart kunt aanvragen, waar dat moet gebeuren en wat de eenmalige kosten daarvan zijn. De ‘tarjeta sanitaria SIP’ kan alleen aangevraagd worden als je ingeschreven staat in het gemeenteregister (empadronado).

De aanvraag dient te gebeuren bij het regionale of lokale gezondheidscentrum (Centro de Salud) wat het dichtst bij gelegen is bij je vaste woonplaats. Het aanvragen van de kaart heeft een kostprijs van 3,09 euro (in 2021).

Lees op deze website verder hoe je de SIP-gezondheidskaart in de Valencia regio kunt aanvragen.

KLIK HIER voor de website: Tarjetas SIP con recogida en Centro de Salud

ATTENTIE: Deze informatie is onder voorbehoud en zoals wij dat gelezen hebben in het krantenartikel en op de website van de Generalitat Valenciana via de links die te vinden zijn in dit artikel. Meer informatie over dit onderwerp hebben wij van de redactie op dit moment ook niet.