menu: rubrieken, zoeken & meer

Grenscontroles Spanje en Portugal voor derde keer verlengd tot 6 april

Grenscontroles Spanje-Portugal voor derde keer verlengd tot 6 april
Beeld: Europa Press

Grenscontroles Spanje en Portugal voor derde keer verlengd tot 6 april

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eind januari werden door Portugal en Spanje vanwege de corona-crisis weer grenscontroles ingevoerd. Dat zou in principe voor 14 dagen gelden maar zoals zo vaak met dit soort corona-maatregelen was er een kans op verlenging en dat gebeurde eind februari en nu weer voor de derde keer. De grenscontroles tussen Spanje en Portugal zullen nog tot tenminste 6 april, dus tot na de Semana Santa en Pasen, gehandhaafd blijven.

De grenzen zijn niet gesloten maar alle niet-essentiële reizen zijn niet meer toegestaan. Voor grenswerkers, familieleden en goederentransport zijn er uitzonderingen maar het recreatief en toeristisch reizen is niet meer toegestaan, zo is te lezen in de publicatie in de Staatscourant BOE. 

Portugal heeft een 1.292 kilometer lange grens met Spanje, dit is de langste grens van het land. Deze grens gaat door Galicië (provincies Pontevedra en Orense), Castilië en León (provincies Zamora en Salamanca), Extremadura (provincies Cáceres en Badajoz) en Andalusië (provincia Huelva).

Op alle plaatsen zijn grenscontroles of zijn, met name de kleine, grensovergangen gesloten. Het is sinds zondag 31 januari 1.00 uur tot 6 april 1.00 uur (vanwege het tijdsverschil) niet toegestaan om zomaar de grens tussen Spanje en Portugal te passeren. Uitzonderingen zijn o.a. voor werk, goederentransport of het bezoeken van naaste familie en partners of voor onderwijs.

Grensovergangen

Er zijn 13 grensovergangen die open zijn waarvan er 8 gedurende 24 uur en 7 dagen per week: Tuy-Valença (Pontevedra); Verín-Vila Verde da Raia (Ourense); Alcañices-Quintanilha (Zamora); Fuentes de Oñoro-Vilar Formoso (Salamanca); Valencia de Alcántara-Marvão (Cáceres); Badajoz-Elvas; Rosal de la Frontera-Vila Verde de Ficalho en Ayamonte-Castro Marim (Huelva).

4 grensovergangen zijn geopend tussen 8 en 10 uur en tussen 19 en 21 uur (Spaanse tijden): Salvaterra Do Miño-Monçao (Pontevedra); Torregamones-Miranda do Douro (Zamora); Vilanova del Fresno-Mourao (Badajoz) en Encinasola- Barrancos (Huelva).

1 grensovergang is alleen geopend tussen 11 en 13 uur (Spaanse tijden) op woensdag en vrijdag: Zarzal la Mayor-Termas de Monfortinho (Cáceres).