Search
menu
Search

Explosieve groei blauwe krabben Spaanse kust

Oeps ... foto ontbreekt!

Explosieve groei blauwe krabben Spaanse kust

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna langs de hele Middellandse Zeekust maar met name in het zuiden van Tarragona in de Ebro Delta en verder naar het zuiden in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) heeft men last van de explosieve groei van de blauwe krab ofwel ‘callinectes sapidus’ of in het Spaans ‘cangrejo azul’. Het gaat om een krab die van oorsprong niet thuishoort in dit deel van de wereld maar die al sinds 2012 gesignaleerd wordt.

De blauwe krab graaft zich in het zand op het strand in en als men er als strandganger op staat dan zal de krab toeslaan (lees verdedigen) door met zijn blauwe poten vast te pakken wat ie kan en niet meer los te laten. Dat kan een pijnlijke ervaring zijn en er zijn al diverse slachtoffers gevallen.

Daarnaast klagen vissers over de vangst waarbij deze op veel momenten vaak voor 90% uit blauwe krabben bestaat en men soms 300 stuks in de netten heeft. De cangrejo azul heeft geen natuurlijke vijanden heeft dus vrij spel wat betreft voortplanting.

De blauwe krab dankt zijn naam aan zijn saffier gekleurde poten. In feite is het schild bruin gevlekt en hebben de volwassen vrouwtjes roodachtige flitsen op de uiteinden van de scharen.

De cangrejo azul eet zo’n beetje alles zoals vissen, kokkels en zelfs de eigen soort. De enige natuurlijke vijand die de blauwe krab heeft is de octopus maar daar zijn er veel minder van te vinden.

De blauwe krab staat in o.a. de Verenigde Staten bekend om het zachte en zoete vlees maar in Spanje eet men deze soort niet veel. Toch wordt de blauwe krab verkocht aan restaurants maar voor een veel lagere prijs dan in de Verenigde Staten.

De wetenschappelijke naam voor de tienpotige krabben is ‘callinectes sapidus’ wat ‘mooie en smakelijke zwemmer’ betekent.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?