Search
menu
Search

Influencers mogen in Spanje in de toekomst geen ongezond eten meer promoten

Influencers mogen in Spanje in de toekomst geen ongezond eten meer promoten
Beeld: Canva

Influencers mogen in Spanje in de toekomst geen ongezond eten meer promoten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er ligt in Spanje een decreet op tafel om het promoten van ongezond eten en drinken voor kinderen en tieners door influencers en YouTubers te verbieden in Spanje. Het verbod is een voorstel van het Ministerie van Consumptie om kinderen te beschermen tegen slecht eten zoals chocolade- en suikerproducten, energierepen en zoete toppings en desserts; banketproducten zoals taarten, zoete koekjes en andere banketproducten; sappen; energiedranken; ijs.

Ondanks een verzet van de voedingsindustrie en tegenwerking van het Ministerie van Landbouw en Industrie, heeft het Ministerie van Consumptie besloten toch door te gaan met het voorstel voor een verbod op promotie van ongezond voedsel en drinken door Spaanse influencers, YouTubers en andere bekendheden. Het gaat daarbij met name om promoties gericht op kinderen en tieners, kinderen onder de 16 jaar.

In oktober 2021 kondigde het Ministerie van Consumptie al de plannen aan van een verbod op reclame van ongezond voedsel en drinken tijdens uren dat kinderen kunnen kijken. Dat verbod komt er niet alleen voor de televisie en radio maar ook voor de bioscoop, internet, sociale netwerken, websites en apps met inhoud gericht op kinderen onder de 16 jaar. We schreven daar HIER al over.

De eerste stap van dit promotie-verbod moet nu beginnen met onder andere influencers, YouTubers en bekendheden die hun naam of merk koppelen aan de promotie van ongezond eten en drinken dat gericht is op jongeren onder de 16 jaar. Deze persoonlijkheden mogen zelfs geen gezond eten aanprijzen maar mogen wel deelnemen aan volksgezondheids- en educatieve campagnes om lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten te promoten. Bij dit voorstel is onder andere gekeken naar de voedingsprofielen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

23,3% van de inwoners Spanje kampt met overgewicht en 17,3% heeft obesitas. Bij kinderen tussen en 6 en 9 jaar is dat zelfs meer dan 40% en dat zijn volgens de Consumptie-minister Alberto Garzón zorgwekkende cijfers. Daarbij valt ook op dat de ‘arme’ families dikkere kinderen hebben dan bij de ‘rijke’ families.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?