MADRID – Almería, Murcia, Alicante en nu ook veel andere plaatsen in Spanje inclusief de skipistes in het midden van het land en in het noorden in de Pyreneeën hebben te maken met het voor de gezondheid slechte Saharastof. Het fijnstof uit de Sahara woestijn zorgt niet alleen voor een zeer slechte luchtkwaliteit maar ook voor een surrealistisch mars-achtig landschap met een gelige tot oranjekleurige lucht en Saharastof op auto’s, terrassen, straten en skipistes.
Spanje heeft op veel plaatsen de slechte luchtkwaliteit ter wereld en veel erger dan bijvoorbeeld India. Spanje heeft op dit moment een luchtkwaliteit met een volume dat 15 keer groter is dan het aanbevolen volume aan schadelijke deeltjes voor de gezondheid.
Het fenomeen wordt omschreven als ‘calima’, iets wat vaak voorkomt op de Canarische Eilanden en soms ook langs de Middellandse Zeekust. Maar er zijn ook plaatsen in Spanje waar dit weerfenomeen minder tot nooit voorkomt. Daarnaast gebeurt dit op het vasteland van Spanje normaal gesproken niet in de winter maar meer in de lente en zomer.
Op de website Eltiempo.es staat een kaart van Spanje met daarop de luchtkwaliteit, genaamd ‘Calidad del aire’ (ICA). HIER is te zien dat op dinsdag 15 maart de provincies Almería, Cuenca, Madrid, Segovia, Ávila, Salamanca en Léon kastanjebruin gekleurd zijn wat de slechtste luchtkwaliteit van Spanje is. Maar als gekeken wordt naar DEZE wereldkaart met daarop de luchtkwaliteit dan is te zien dat Madrid, Almería of Valladolid vele malen slechter is dan de hoofdstad van India. Ook in Europa heeft Spanje op dit moment de slechtste luchtkwaliteit zoals HIER te zien is.
Elke keer als de Saharastof over Spanje trekt is er een significante toename van de concentratie van PM2,5- en PM10- deeltjes (deeltjes verspreid in de atmosfeer met een diameter van minder dan 10 µm). In Spanje is de dagelijkse grenswaarde voor PM2,5 en PM10 vastgesteld op respectievelijk 50 µg/m3 en 25. Momenteel stijgen PM10-deeltjes tot 700 μg/m3 in gebieden zoals Guadalajara, Madrid of Toledo en in gebieden als Murcia en Alicante hebben ze de grens van 1.000 μg/m3 bereikt. Daarmee wordt de waarde deze week meer dan 15 keer overschreden.
Overigens wordt er vaak gesproken en geschreven over Saharazand maar dat is in feite niet correct. Zanddeeltjes zijn namelijk te groot om grote afstanden af te leggen in de lucht omdat ze gewoon te zwaar zijn. Daarom is het dus geen Saharazand maar Saharastof dat voor de gelige kleur zorgt en voor ademhalingsproblemen kan zorgen.
Malaga wakes up today orange due to suspended dust coming from Africa.
— Antonio Banderas (@antoniobanderas) March 15, 2022
Pues si. Málaga amaneció hoy anaranjada. El polvo en suspensión africano es al parecer el causante de esta variación cromática.#Málaga #nofilter #orange #mediterranean #Alcazaba #Calima @tiempobrasero pic.twitter.com/T0s8nJ81XF
Si comparamos con la situación que teníamos hace tan solo 48 horas desde casi el mismo punto de la Explanada (#Alicante), es todavía más impactante.#calima #polvosahariano #BorrascaCelia pic.twitter.com/O1bWY2KdOd
— Climatología UA (@climatologia_ua) March 14, 2022
Calima en Almería.
— John Villegas ♥️🇺🇦🌻 (@Juanvig88) March 14, 2022
No es un filtro. En serio, no es un filtro. pic.twitter.com/eBSixz9ErJ
🏜 La advección de polvo en suspensión (#calima) desde el #Sáhara argelino es muy evidente en #Pirineos
— La Meteo del Norte (@meteodelnorte) March 15, 2022
⚪🟠 Curioso además como sólo afecta por debajo de los 2400m, dejando un corte perfecto a esa altitud con nieve limpia por encima de ella
🎥 WebCams vía #AyR e @infonieve : pic.twitter.com/jlq7KHlRLc
No es Marte ni las imágenes tienen filtro 🔴 Ya tenemos encima la entrada de #calima procedente de África. Las fotos que nos llegan de Murcia y Almería son realmente impactantes.
— Eltiempo.es (@ElTiempoes) March 14, 2022
Fotos de @meteo_sureste @MeteoCartagena
Abrimos hilo sobre este fenómeno 👇 pic.twitter.com/7u5fxXLix9
Las imágenes que nos está dejando hoy la calima hacía muchísimo tiempo que no las veíamos. La intrusión de polvo en suspensión se mantendrá en los próximos días, lo que hará que la calidad del aire siga siendo mala y que lo que llueva sea barro. Fotos: Galia, Vicente y Humberto. pic.twitter.com/gmAliGIPmV
— Proyecto Mastral (@ProyectoMastral) March 14, 2022