Spanje is het land met de slechtste lucht van Europa en ter wereld vanwege Saharastof

Spanje is het land met de slechtste lucht van Europa en ter wereld vanwege Saharastof
Beeld: Málaga / @antoniobanderas / twitter

Spanje is het land met de slechtste lucht van Europa en ter wereld vanwege Saharastof

MADRID – Almería, Murcia, Alicante en nu ook veel andere plaatsen in Spanje inclusief de skipistes in het midden van het land en in het noorden in de Pyreneeën hebben te maken met het voor de gezondheid slechte Saharastof. Het fijnstof uit de Sahara woestijn zorgt niet alleen voor een zeer slechte luchtkwaliteit maar ook voor een surrealistisch mars-achtig landschap met een gelige tot oranjekleurige lucht en Saharastof op auto’s, terrassen, straten en skipistes.

Spanje heeft op veel plaatsen de slechte luchtkwaliteit ter wereld en veel erger dan bijvoorbeeld India. Spanje heeft op dit moment een luchtkwaliteit met een volume dat 15 keer groter is dan het aanbevolen volume aan schadelijke deeltjes voor de gezondheid.

Het fenomeen wordt omschreven als ‘calima’, iets wat vaak voorkomt op de Canarische Eilanden en soms ook langs de Middellandse Zeekust. Maar er zijn ook plaatsen in Spanje waar dit weerfenomeen minder tot nooit voorkomt. Daarnaast gebeurt dit op het vasteland van Spanje normaal gesproken niet in de winter maar meer in de lente en zomer.

Op de website Eltiempo.es staat een kaart van Spanje met daarop de luchtkwaliteit, genaamd ‘Calidad del aire’ (ICA). HIER is te zien dat op dinsdag 15 maart de provincies Almería, Cuenca, Madrid, Segovia, Ávila, Salamanca en Léon kastanjebruin gekleurd zijn wat de slechtste luchtkwaliteit van Spanje is. Maar als gekeken wordt naar DEZE wereldkaart met daarop de luchtkwaliteit dan is te zien dat Madrid, Almería of Valladolid vele malen slechter is dan de hoofdstad van India. Ook in Europa heeft Spanje op dit moment de slechtste luchtkwaliteit zoals HIER te zien is.

Elke keer als de Saharastof over Spanje trekt is er een significante toename van de concentratie van PM2,5- en PM10- deeltjes (deeltjes verspreid in de atmosfeer met een diameter van minder dan 10 µm). In Spanje is de dagelijkse grenswaarde voor PM2,5 en PM10 vastgesteld op respectievelijk 50 µg/m3 en 25. Momenteel stijgen PM10-deeltjes tot 700 μg/m3 in gebieden zoals Guadalajara, Madrid of Toledo en in gebieden als Murcia en Alicante hebben ze de grens van 1.000 μg/m3 bereikt. Daarmee wordt de waarde deze week meer dan 15 keer overschreden.

Overigens wordt er vaak gesproken en geschreven over Saharazand maar dat is in feite niet correct. Zanddeeltjes zijn namelijk te groot om grote afstanden af te leggen in de lucht omdat ze gewoon te zwaar zijn. Daarom is het dus geen Saharazand maar Saharastof dat voor de gelige kleur zorgt en voor ademhalingsproblemen kan zorgen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.