Search
menu
Search

Luchtvaartmaatschappijen in Spanje klagen over lange wachttijden vanwege personeelstekort paspoortcontroles

Luchtvaartmaatschappijen in Spanje klagen over lange wachttijden vanwege personeelstekort paspoortcontroles
Beeld: Canva

Luchtvaartmaatschappijen in Spanje klagen over lange wachttijden vanwege personeelstekort paspoortcontroles

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Vereniging van Luchtvaartmaatschappijen (ALA) heeft maandag het ministerie van Binnenlandse Zaken opgeroepen om de paspoortcontroles op alle Spaanse luchthavens te versterken om de wachtrijen van de afgelopen dagen te verminderen. De Spaanse regering ontkent dat dit te wijten is aan een gebrek aan politiepersoneel.

Volgens ALA-voorzitter Javier Gándara zijn de lange rijen vooral van invloed op de terminals T4 en T1 van de luchthaven Madrid-Barajas, waarbij afgelopen weekend 1.000 passagiers hun aansluitende vluchten hebben gemist en in maart zijn er al 4.500 mensen getroffen.

Het probleem doet zich voor tijdens bepaalde tijdsvensters, waar er niet genoeg nationale politieagenten zijn. Dit betekent dat wanneer er een reeks intercontinentale vluchten, vooral ’s nachts, aankomt, de lange wachttijd ervoor zorgt dat passagiers hun aansluitende binnenlandse vluchten missen. Daarom moeten de middelen die worden ingezet om aan de vraag te voldoen, “zowel in aantal als in tijd worden aangepast aan de aankomst en vertrek van de vluchten” volgens de ALA-voorzitter.

De minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, heeft echter ontkend dat er een gebrek aan personeel is bij de paspoortcontroles bij Madrid-Barajas. Het aantal functionarissen is gestegen van 360 vorig jaar naar 450 in 2023 en hij heeft verklaard dat er geen klachten zijn ontvangen over het missen van vluchten als gevolg van wachtrijen.

“Er zijn geen verzoeken of klachten ontvangen over het missen van vluchten als gevolg van de documentcontrole op de luchthaven”, zei de minister. Hij voegde eraan toe dat als er problemen zijn ontstaan door “andere omstandigheden”, dit niet langer de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij herinnerde eraan dat vorig jaar al werd vastgesteld dat er geen gebrek aan personeel was en dat vertragingen bij de paspoortcontroles “bijna onmerkbaar” waren.

De luchtvaartmaatschappijen hebben eraan herinnerd dat in het geval van Spanje meer dan 85% van de internationale toeristen via de lucht aankomt. De luchthaven is dus “hun eerste perceptie van het land en het laatste wat we nodig hebben om te blijven bijdragen aan het herstel, zijn eindeloze wachtrijen of het missen van verbindingen” volgens de luchtvaartmaatschappijen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?