skip to Main Content
Rajoy in een interview: Als blijkt dat een van mijn ministers fraude heeft gepleegd ben ik verantwoordelijk (video)

Rajoy in een interview: Als blijkt dat een van mijn ministers fraude heeft gepleegd ben ik verantwoordelijk (video)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy1aMADRID – Minister Soria van het ministerie voor energie, industrie en toerisme is deze vrijdag opgestapt en heeft al zijn verantwoordelijkheden opgegeven door geen lid meer te zijn van de regering (in functie) en het parlement. Slechts enkele weken voordat het hele Panama Papieren schandaal in de pers kwam en bleek dat een Spaanse minister ook hierbij betrokken was, deed premier Mariano Rajoy in een tv-interview met Jordi Évole de volgende uitspraak toen hem gevraagd werd naar corruptie en fraude binnen zijn PP partij.

“Sería responsable por corrupción si la cometiera alguien nombrado por mi” met andere woorden “ik ben verantwoordelijk voor corruptie als iemand die ik benoemd heb dat gepleegd heeft”. Uiteraard is nog niet bewezen dat José Manuel Soria als burgemeester en later als regionale premier van de Canarische Eilanden en weer daarna als minister van industrie, energie en toerisme fraude heeft gepleegd maar iemand zet niet voor de lol offshore bedrijfjes op en ondertekent niet zomaar papieren. Soria werd door Rajoy als minister aangesteld dus…

De vraag is dus nu dan ook, wat gaat Rajoy doen met deze situatie. Op dit moment lijkt het erop dat iedereen binnen de Partido Popular (PP) zijn/haar mond houdt en geen uitspraken doet over de situatie. De oppositiepartijen zoals PSOE, Podemos en Ciudadanos hebben al om een verklaring gevraagd van Rajoy en willen dat hij voor het parlement verschijnt. Ook daar heeft Rajoy nog niet op gereageerd.

Er komt een keer dat de maat vol is, dat de emmer overloopt en dat de Spanjaarden genoeg hebben van alle corruptie en fraude. Rajoy zei in hetzelfde tv-programma dat alle fraude en corruptiezaken losstaande feiten waren en dat er geen sprake was van systematische fraude en corruptie binnen zijn partij. Feit is alleen wel dat bijna overal waar de PP regeert er problemen zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de andere politieke partijen schoon zijn en dat er geen eerlijke politici meer bestaan maar de laatste jaren is het PP voor en PP na als het over fraude en corruptie gaat. Daarbij wordt er niet meer gesproken over lokale zaken maar ook regionale zaken en nu dus ook binnen de regering zelf.

Neemt Mariano Rajoy nu eindelijk de verantwoordelijkheid op zich voor de fraude en corruptie binnen zijn partij of gaat hij rustig door met ontkennen en het steunen van politici die (waarschijnlijk) iets meer geld hebben verdiend met slechts regeren.

Andere vraag is, wanneer zijn de Spanjaarden het nu eens beu. Uit peilingen bleek recent dat mochten er weer verkiezingen komen in juni, de PP weer de grootste partij zou zijn (deze peiling werd wel gehouden voordat de Panama Papieren aan het licht kwamen). Er is al jaren sprake van fraude en corruptie binnen de PP waarbij ook veel politici, vrienden van o.a. Rajoy, inmiddels in de gevangenis zitten. Toch wist de PP bij de laatste verkiezingen in december 2015 ook de grootste partij te zijn met meer da 7 miljoen stemmers. Je kunt je afvragen, hoe is dat toch mogelijk – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken