skip to Main Content
Spaanse Minister van industrie, energie en toerisme stapt op vanwege Panama Papieren

Spaanse Minister van industrie, energie en toerisme stapt op vanwege Panama Papieren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

soria2aMADRID – José Manuel Soria, de minister van industrie, energie en toerisme, heeft deze vrijdagmorgen gezegd dat hij opstapt als minister (in functie) en alle politieke verantwoordelijkheden opgeeft. Deze beslissing moet hij wel nemen nu zijn naam wordt genoemd in de Panama papieren met verschillen bedrijven op de Bahama’s en het Britse eiland Jersey.

Afgelopen maandag 11 maart werd bekend dat de naam van Soria op de Panama papieren stond. José Manuel Soria stond in 1992 te boek als de verantwoordelijke voor de administratie van de offshore UK Lines Limited. In eerste instantie zei hij dat het allemaal leugens waren die nergens op gebaseerd waren. Later stelde hij dit bij en wist hij te zeggen dat hij wel genoemd wordt maar nooit actief heeft deelgenomen aan een bedrijf wat door zijn broer en vader gerund werd. Niet veel later wisten de journalisten van La Sexta en El Confidencial echter papieren te laten zien waarop de handtekening van Soria staat. Daarnaast bleek dat toen hij al burgemeester was van Las Palmas de Gran Canaria, hij een bedrijfje had op het Britse belasting paradijs eiland Jersey.

Al met al weer een nieuw fraude schandaal voor de Partido Popular, dit keer echter meteen binnen de Spaanse regering in functie. Tot nu toe heeft niemand van de PP een verklaring afgelegd en werd meteen aangegeven dat men moest wachten tot komende maandag wanneer Soria in principe voor het Parlement tekst en uitleg zou geven, iets wat waarschijnlijk nu niet meer gaat gebeuren.

Er werd al gespeculeerd over een eventueel opstappen van Soria als minister, als congreslid en als lid van het Canarische Eiland congres maar niemand praatte hierover. Soria zelf zegt deze beslissing genomen te hebben omdat hij verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en de PP partij geen schade wil berokkenen, helaas iets te laat. Het werk van Soria zal waarschijnlijk worden overgenomen door de minister van economische zaken Luis de Guindos, dit omdat premier Rajoy geen nieuwe minister kan en mag aanstellen omdat zijn regering in functie is in afwachting van een volgende regering.

Soria zelf zegt echter nog steeds dat er niets aan de hand is, dat hij geen fraude heeft gepleegd en dat de vermelding van zijn naam in de Panama papieren en andere documenten administratieve fouten zijn, iets wat natuurlijk niemand gelooft. Daarnaast zegt hij dat hij mede zelf opstapt omdat hij de laatste dagen diverse foute uitspraken heeft gedaan waar eenieder verantwoording dient te nemen. Feit is echter dat Soria niet ontslagen kan worden vanwege dat de regering in functie is. Waarschijnlijk heeft de PP erop aangedrongen dat Soria zelf ontslag neemt.

Wat de gevolgen van deze problemen rondom Soria zullen zijn is nog niet bekend maar de Partido Popular en premier in functie Mariano Rajoy zullen zeker iets gaan merken van deze problemen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken