skip to Main Content
De leegstaande woning skeletten in Spanje in beeld gebracht door Spaanse fotograaf
Markel Redondo

De leegstaande woning skeletten in Spanje in beeld gebracht door Spaanse fotograaf

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Markel Redondo

MADRID – De vastgoedbubbel heeft niet alleen voor veel financiële problemen en werkloosheid gezorgd bij de families in Spanje maar ook in het bedrijfsleven waaronder ook de honderden zoniet duizenden bouwondernemingen en projectontwikkelaars. Ten tijde van de crisis was men al flink aan het bouwen maar dat werd abrupt stopgezet waardoor Spanje nu bezaaid is met skeletten van onafgebouwde woningen, wegen en andere constructies.

Fotograaf Markel Redondo heeft recent met zijn project Sand Castles II een prijs weten te winnen bij de DJI Drone Photography Award wedstrijd georganiseerd door het British Journal of Photography. In principe gaat het hier om een tweede deel van zijn project wat stamt uit dit jaar en het eerste deel met foto’s reeds tussen 2010 en 2012 werd gepubliceerd onder de naam Sand Castles.

Tijdens beide projecten heeft de Baskische fotograaf heel Spanje doorgereisd op zoek naar die projecten die nog niet af zijn, er verlaten en onafgebouwd bij staan en naar alle waarschijnlijkheid ook nooit af zullen worden gebouwd. Deze projecten en woningen werden door de fotograaf vastgelegd via zijn camera en via zijn drone om fantastische maar tegelijkertijd ook trieste beelden te maken van de lege woningen. Daarbij gaat het overigens niet alleen over woningen maar ook wegen, bruggen etc.

Bekijk alle foto’s van het Sand Castles project HIER en van het prijzenwinnende Sand Castles II project HIER. Alle foto’s zijn gemaakt door Markel Redondo.

Enkele voorbeelden (screenshots)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Verplicht de (nog bestaande) bouwondernemingen eerst deze projecten af te werken voor ze nieuwe vergunningen krijgen. Overal rijzen de torenkranen weer als paddenstoelen uit de grond om straks nog meer onafgewerkte projecten achter te laten.

 2. Triestig om te zien al die mooie projecten. En dit zijn dan de grotere maar er zijn in heel Spanje talloze kleinere onafgewerkte projecten die reeds 15j er maar bij blijven liggen. Eigenlijk zou er een wet moeten zijn die elke bouwondernemer verplicht zijn werken uit te voeren binnen een bepaald tijdsbestek en bij overschrijding verplicht alles terug in de oorspronkelijke toestand te brengen van voor aanvang der werken. Als de bouwonderneming dit financieel niet kan garanderen dan geen vergunning. Misschien krijgt de bouw dan wederom klappen, met meer werklozen maar het landschap vaart er dan wel bij…

  1. Ik ben mee eens met reacttie van Martin.
   Hier in Costa Blanca, Benidorm Casa Cultura, Finestrat La Cala, La Nucía staan ook van dat soort lelijke gevaarlijke roestende betonmonsters.
   Voor veel omwonende buurt bewoners een doorn in het oog

  2. Martin, mee eens en ik ga een stukje verder.
   Aannemers en bouwbedrijven zouden zich eens verder moeten verdiepen over wat hun potentiële kopers nu eigenlijk wel willen, en bijvoorbeeld duidelijk moeten kiezen voor Spaanse kopers of buitenlanders.
   Veel bouwprojecten zijn gerealiseerd in afgelegen zones waar je nog niet dood wil worden gevonden….
   Een zinloos bouwproject.
   Bovendien zijn de indelingen van die huizen en apartementen naar mijn mening “outdated”: hoe kan je als architect nou in hemelsnaam een woning op papier zetten met een keuken die nog groter is dan de woonkamer ? Moet je dan bivakkeren en tv kijken in de bakluchten en lawaai van de luchtafzuiger ?
   De schuld van de bouwboom in Spanje kan je niet alleen de aannemers in hun schoenen schuiven (al hadden ze beter moeten weten), maar vooral ook particulieren die hadden gedacht hun slag te kunnen slaan door hun gekochte woning te gaan verhuren terwijl ze daar nog hypotheek aan de bank voor betalen.
   En als je huurder geen huur meer betaalt, zoek het dan maar uit hoe je ze weg krijgt…..

   1. Klopt helemaal Piet.
    En wat dacht je dan ook nog eens van de vreselijk slechte kwaliteit van de meeste nieuwe huizen. Papieren muren die niet eens een stevige regenbui buiten de deur houden.

    In de jaren dat het goed ging, kochten mensen 2 of 3 huizen, idd voor de verhuur.
    Maar het grote probleem was en is, men bouwde 5 keer meer dan er vraag was naar woningen.
    In Nederland bouwt men te weinig huizen om aan de vraag te voldoen, in Spanje bouwde men veel te veel. En ook hier gaat de simpele som van vraag en aanbod dan op. Bouw je 5 keer meer dan er nodig is, dan zit je op den duur met een voorraad die niet meer verkocht wordt. Dat kost klappen met geld en dus zijn vaak de verantwoordelijken bankroet en kunnen de gewone burgers naar hun geld fluiten.

    Loop met een stevig gevulde portefeuille een bank kantoor binnen en vraag aan de directeur of er te handelen valt om aan goedkoop onroerend goed te komen en je kan nog aardig mooie zaken doen. Er zijn mensen die dat veroordelen, want je maakt winst over de rug van een ander, maar tja, dat is zakendoen nu eenmaal. De 1 zijn dood, is de ander zijn brood.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken