Aantal praktiserende gelovigen gedaald in Spanje

Aantal praktiserende gelovigen gedaald in Spanje
Beeld: El Plural

Aantal praktiserende gelovigen gedaald in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Midden in een van de meest katholieke weken van Spanje met de Semana Santa processies waarbij afbeeldingen van Jezus en Maria door de straten worden gedragen door gelovigen terwijl publiek staat te huilen van emotie, blijkt uit een onderzoek dat het kerkbezoek in Spanje en het aantal praktiserende gelovigen flink gedaald is de laatste jaren.

Volgens een onderzoek van de Fundación Ferrer i Guàrdia bestaat bijna 27% van de Spanjaarden uit atheïsten, agnosten of niet-gelovigen terwijl 69,5% zegt wel gelovig te zijn. De toekomst van de kerk in Spanje ziet er echter niet goed uit aangezien 48,9% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar de rug heeft gekeerd naar de kerk terwijl 48,5% zegt nog wel gelovig te zijn.

De cijfers wat betreft de jeugd in Spanje staan in schril contrast met die van 65-plussers waarvan 88,6% nog steeds in God gelooft en regelmatig naar de kerk gaat terwijl slechts 9,6% zegt niet gelovig te zijn.

Leeftijden

De verhoudingen liggen anders bij de overige leeftijdcategorieën zoals die van 25-34 jaar waarbij 53,4% zegt gelovig te zijn en 44,3% zegt niet gelovig te zijn en de leeftijdsgroep 35-44 jaar waarbij 61,7% zegt gelovig te zijn en 35% niet gelovig. Bij de groep 45-54 jaar is 71,4% gelovig en 25,4% niet gelovig en bij de leeftijdscategorie 55-64 jaar is 76.7% gelovig en 20,9% niet gelovig.

Geloof

Het gemiddelde percentage gelovigen (creyentes) in Spanje is op dit moment 69,5% terwijl 26,6% verklaart niet gelovig te zijn. Dat is volgens de makers van het onderzoek een dieptepunt en bijvoorbeeld niet te vergelijken met de cijfers van bv. 1980 toen slechts 8,5% niet gelovig was in Spanje.

Huwelijken

Het geloof onder de Spanjaarden heeft ook invloed op de huwelijken die in 2018 plaats hebben gevonden waarbij dat in 80,2% alleen burgerlijke huwelijken waren en slechts 19,8% religieuze huwelijken waren. 8 van de 10 huwelijken vonden in 2018 dus niet plaats in een kerk.

In het jaar 1992 was dat een heel ander verhaal want toen koos slechts 20,6% voor alleen een burgerlijk huwelijk en 79,4% voor een huwelijk in de kerk.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.