skip to Main Content
Aantal praktiserende gelovigen gedaald in Spanje
El Plural

Aantal praktiserende gelovigen gedaald in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Midden in een van de meest katholieke weken van Spanje met de Semana Santa processies waarbij afbeeldingen van Jezus en Maria door de straten worden gedragen door gelovigen terwijl publiek staat te huilen van emotie, blijkt uit een onderzoek dat het kerkbezoek in Spanje en het aantal praktiserende gelovigen flink gedaald is de laatste jaren.

Volgens een onderzoek van de Fundación Ferrer i Guàrdia bestaat bijna 27% van de Spanjaarden uit atheïsten, agnosten of niet-gelovigen terwijl 69,5% zegt wel gelovig te zijn. De toekomst van de kerk in Spanje ziet er echter niet goed uit aangezien 48,9% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar de rug heeft gekeerd naar de kerk terwijl 48,5% zegt nog wel gelovig te zijn.

De cijfers wat betreft de jeugd in Spanje staan in schril contrast met die van 65-plussers waarvan 88,6% nog steeds in God gelooft en regelmatig naar de kerk gaat terwijl slechts 9,6% zegt niet gelovig te zijn.

Leeftijden

De verhoudingen liggen anders bij de overige leeftijdcategorieën zoals die van 25-34 jaar waarbij 53,4% zegt gelovig te zijn en 44,3% zegt niet gelovig te zijn en de leeftijdsgroep 35-44 jaar waarbij 61,7% zegt gelovig te zijn en 35% niet gelovig. Bij de groep 45-54 jaar is 71,4% gelovig en 25,4% niet gelovig en bij de leeftijdscategorie 55-64 jaar is 76.7% gelovig en 20,9% niet gelovig.

Geloof

Het gemiddelde percentage gelovigen (creyentes) in Spanje is op dit moment 69,5% terwijl 26,6% verklaart niet gelovig te zijn. Dat is volgens de makers van het onderzoek een dieptepunt en bijvoorbeeld niet te vergelijken met de cijfers van bv. 1980 toen slechts 8,5% niet gelovig was in Spanje.

Huwelijken

Het geloof onder de Spanjaarden heeft ook invloed op de huwelijken die in 2018 plaats hebben gevonden waarbij dat in 80,2% alleen burgerlijke huwelijken waren en slechts 19,8% religieuze huwelijken waren. 8 van de 10 huwelijken vonden in 2018 dus niet plaats in een kerk.

In het jaar 1992 was dat een heel ander verhaal want toen koos slechts 20,6% voor alleen een burgerlijk huwelijk en 79,4% voor een huwelijk in de kerk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ik ben het helemaal eens met Klaas, de Here Jezus Christus,die God zelf is,moet wonen in je Hart.daar zit de Goddelijke Vonk van ieder mens,via de kerk komt de Here niet binnen.

 2. Beste Remco ,
  Volgens mij haal je, zoals velen met jou, twee dingen door elkaar. !

  Praktiserende Gelovigen en Kerkgangers zijn namelijk twee heel verschillende dingen , dat is net als paarden/koeien c/q appels en peren vergelijken.

  Om in Jezus Christus te geloven heb je namelijk geen kerk nodig , behoef je geen moeilijke dingen te doen ,maar moet je alleen zelf je Bijbel lezen.

  En om e.a. een beetje duidelijker te maken geef ik hierbij mijn eerder gegeven reactie op de Spaanse Paas Tradities. :

  Pasen is eigenlijk het belangrijkste Christelijke Feest. !

  Prachtige optochten en rituelen , alleen jammer dat de meeste festiviteiten blijven hangen bij het leiden van de Christus , want er is meer.

  De belangrijkste zaken van het Evangelie ( Blijde Boodschap ) worden hier namelijk over het hoofd gezien , dat Hij is begraven en na drie dagen opgewekt uit de doden.

  De Bijbel (Paulus) zegt in zijn brief aan de Romeinen , dat iedereen die het onderstaande gelooft, en dus niet dat hij of zij naar een Kerk moet.:

  “ Jezus , de Christus , heeft voor onze zonden aan het kruis zijn bloed vergoten , is begraven en op de derde dag uit de doden opgewekt zoals voorspeld en in schriften.”

  opdat moment opnieuw is geboren, danwel een nieuw leven begonnen en dat is volgens mij het belangrijkste, cijfers van Kerk bezoek zeggen helemaal niets over het echte aantal gelovigen.

  Vandaar : PAASFEEST = NIEUW LEVEN

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken