skip to Main Content
Online gokken enorm gestegen tot 2 miljoen euro per uur in Spanje
Freepik

Online gokken enorm gestegen tot 2 miljoen euro per uur in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Meer dan 47 miljoen euro per dag wat bijna 2 miljoen euro per uur is tot 17 miljard euro per jaar. Dat zijn de cijfers rondom het online gokken in Spanje. Het gokken via internet (juegos de azar online) is de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld van 8,5 miljard euro omzet in 2015 maar 17,3 miljard euro in 2018.

De ruim 17 miljard euro die men jaarlijks uitgeeft aan het online gokken verschilt niet zo heel veel van de 18,7 miljard euro die de Spanjaarden uitgeven aan elektriciteit en gas voor de woningen.

Sinds 2015 zijn de jaarlijkse uitgaven voor het online gokken gestegen van de 8,5 miljard euro in 2015 naar 10,8 miljard euro in 2016, 13,2 miljard euro in 2017 en 17,3 miljard euro in 2018.

Volgens de gegevens van de Spaanse belastingdienst waren er vorig jaar 1.465.129 online gokkers die 3.067.774 miljoen actieve accounts hebben bij de verschillende online gok platformen. Dat is 3,1% van de totale bevolking van meer dan 47 miljoen personen.

Het succes van het online gokken is mede te danken aan de veelvoud aan veelal agressieve (en vervelende) reclames die dagelijks op de televisie in Spanje te zien zijn. De verschillende platformen gaven in 2018 maar liefst 328 miljoen euro uit aan reclames op de tv wat het dubbele is van de 134 miljoen euro die drie jaar geleden werden uitgegeven.

Het online gokken levert de Spaanse belastingdienst bijna geen geld op aangezien de gok platforms veelal in het buitenland gevestigd zijn met webservers in andere landen. men heeft uitgerekend dat er dagelijks 3 miljoen euro uitgegeven wordt aan online gokken in Spanje, geld dat naar het buitenland gaat.

Gokhuizen

Maar naast het online gokken zijn er in de Spaanse steden ook steeds meer gokhuizen bijgekomen waar deze veelal opduiken in arme wijken waar men blijkbaar sneller geneigd is om te gokken.

Sinds 2011 is de markt voor casino’s en sportweddenschappen vrijgegeven wat anders is dan in bijvoorbeeld Nederland. De gokhuizen in Spanje zijn vaak in handen van grote beursgenoteerde bedrijven zoals Sportium en Codere die genieten van een verlaagd belastingtarief van 25% naar 20%, iets dat door de regering-Rajoy (PP) werd ingevoerd.

Dit werd toentertijd zeer verdacht gevonden omdat de voormalige belastingminister Cristóbal Montoro voordat hij minister werd advieswerk deed voor het gokbedrijf Codere. Ook de voormalige secretaris-generaal van datzelfde bedrijf Rafael Català werd minister van justitie. Te veel toevalligheden volgens velen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken