Aantal doden in Spanje dubbel zoveel dan voorspelling

Aantal doden in Spanje dubbel zoveel dan voorspelling
Beeld: 123rf

Aantal doden in Spanje dubbel zoveel dan voorspelling

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Van 11 maart tot en met 11 april zijn er in Spanje 54.001 personen om het leven gekomen, dat is 50% meer dan de voorziene 36.000 doden. Er is een flinke discussie (net zoals in andere landen) over de correcte telling van het aantal corona-doden en ook in dit geval is slechts 30% van dit aantal bevestigd als een sterfgeval als gevolg van het coronavirus.

Het aantal doden in Spanje wordt dagelijks bijgehouden door het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) en de gegevens zijn op deze website te bekijken. Daaruit blijkt dat er tussen 11 maart en 11 april bijna 50% meer personen om het leven zijn gekomen dan wat men voorzien had.

54.001 personen overleden in een maand tijd wat meer is dan de voorziene 36.000 doden. Volgens de cijfers wat betreft het aantal sterfgevallen in die tijd als gevolg van het coronavirus waren er in die periode 16.317 personen door corona om het leven gekomen. Daarbij gaat het om bevestigde doden, dus personen bij wie via een corona-test is vastgesteld dat ze het coronavirus hadden.

Tussen 11 maart en 11 april in 2018 overleden er 25.109 terwijl men gerekend had op 24.418 doden, een stijging van 2,83%. In 2019 was dit in dezelfde periode 35.274 doden terwijl men 36.037 doden verwacht had, 2,12% minder. Tussen 11 maart en 11 april in 2020 had men rekening gehouden met 36.000 doden maar is het echte aantal overledenen gestegen naar 54.001 doden.

In Spanje is de grootste stijging genoteerd in de Madrid regio met 63,45% meer doden dan voorzien gevolgd door La Rioja met een stijging van 56,75%, Catalonië met 40,03% meer doden en Castilla-La Mancha waar het aantal doden met 31,89% steeg ten opzichte met wat men voorspeld had.

Gekeken naar het reëele aantal doden in Spanje tussen 11 maart en 11 april en het aantal geregistreerde corona-doden dan zou men kunnen concluderen dat er veel meer corona-doden zouden zijn. Maar de onderzoekers vragen meer tijd om dit te bestuderen. Er dienen namelijk niet te voorbarig conclusies te worden getrokken maar omdat lang niet iedereen getest wordt is de kans groot dat er veel meer corona-doden zullen zijn, iets wat ook de Spaanse regering toegeeft.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.