menu: rubrieken, zoeken & meer

Eerste Janssen-vaccins in Spanje aangekomen maar worden niet gebruikt

Eerste Janssen-vaccins in Spanje aangekomen maar worden niet gebruikt
Beeld: 123rf

Eerste Janssen-vaccins in Spanje aangekomen maar worden niet gebruikt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks alles wat er rond het nieuwste corona-vaccin naar buiten komt in de nationale en internationale pers, zijn woensdag toch de eerst 146.000 Janssen-vaccins in Spanje aangekomen. Maar op verzoek van de farmaceutische producent Johnson & Johnson (J&J) zijn de vaccins meteen opgeslagen en worden ze (nog) niet gebruikt voor de vaccinatie.

Er zouden deze woensdag in Spanje 300.000 Janssen-vaccins arriveren in Spanje maar dat zijn er uiteindelijk 146.000 geworden. 

Maar de producent van dit vaccin heeft aan de landen en aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gevraagd om deze voorlopig en in afwachting van het onderzoek naar de bijwerkingen niet te gebruiken.

In de Verenigde Staten (VS) hebben diverse bijwerkingen plaatsgevonden die onderzocht moeten worden. J&J zelf zegt dat het moeilijke besluit samen met de Europese gezondheidsautoriteiten is genomen. 

In de VS kregen zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar een volgens de farmaceut zeldzame vorm van trombose. Het gaat dus om bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na geprikt te zijn met het Janssen-vaccin. Het Janssen-vaccin is in de VS bij 6,8 miljoen mensen gebruikt.

Ondertussen gaat men in Spanje wel door met de vaccinatie met de andere corona-vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Het Ministerie van Volksgezondheid hoopt dat snel ook het Janssen-vaccin gebruikt kan worden wanneer volgende week de onderzoeksresultaten bekend worden.