Eerste Janssen-vaccins in Spanje aangekomen maar worden niet gebruikt

Eerste Janssen-vaccins in Spanje aangekomen maar worden niet gebruikt
Beeld: 123rf

Eerste Janssen-vaccins in Spanje aangekomen maar worden niet gebruikt

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks alles wat er rond het nieuwste corona-vaccin naar buiten komt in de nationale en internationale pers, zijn woensdag toch de eerst 146.000 Janssen-vaccins in Spanje aangekomen. Maar op verzoek van de farmaceutische producent Johnson & Johnson (J&J) zijn de vaccins meteen opgeslagen en worden ze (nog) niet gebruikt voor de vaccinatie.

Er zouden deze woensdag in Spanje 300.000 Janssen-vaccins arriveren in Spanje maar dat zijn er uiteindelijk 146.000 geworden. 

Maar de producent van dit vaccin heeft aan de landen en aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gevraagd om deze voorlopig en in afwachting van het onderzoek naar de bijwerkingen niet te gebruiken.

In de Verenigde Staten (VS) hebben diverse bijwerkingen plaatsgevonden die onderzocht moeten worden. J&J zelf zegt dat het moeilijke besluit samen met de Europese gezondheidsautoriteiten is genomen. 

In de VS kregen zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar een volgens de farmaceut zeldzame vorm van trombose. Het gaat dus om bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na geprikt te zijn met het Janssen-vaccin. Het Janssen-vaccin is in de VS bij 6,8 miljoen mensen gebruikt.

Ondertussen gaat men in Spanje wel door met de vaccinatie met de andere corona-vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Het Ministerie van Volksgezondheid hoopt dat snel ook het Janssen-vaccin gebruikt kan worden wanneer volgende week de onderzoeksresultaten bekend worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.