Het Europese corona-certificaat zal geen garantie voor vrij reizen worden

Het Europese corona-certificaat zal geen garantie voor vrij reizen worden
Beeld: 123rf

Het Europese corona-certificaat zal geen garantie voor vrij reizen worden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De landen van de Europese Unie (EU) hebben woensdag een gemeenschappelijk standpunt bereikt om onderhandelingen te beginnen met het Europees Parlement over het corona-certificaat. De bedoeling is dat het eind juni operationeel kan zijn maar het wordt geen paspoort dat automatisch het vrije reizen tussen EU-landen garandeert.

Met het corona-certificaat kan men zich niet vrij door Europa verplaatsen, dat is de uiteindelijke conclusie. De regeringen van de EU-landen zijn overeengekomen dat elk land eigen beperkingen kan opleggen zoals verplichte quarantaines waaraan degenen die al zijn gevaccineerd ook moeten voldoen. De duur van het certificaat wordt ook beperkt.

De Europese Commissie (EC) had half maart het voorstel klaarliggen voor een corona-certificaat wat niet gezien moet worden als een corona-paspoort. Het document moet de naam ‘Digitaal Groen Certificaat’ krijgen of in het Engels ‘Digital Green Certificate’ of ‘Certificado Verde Digital’ in het Spaans.

In eerste instantie werd bekend gemaakt dat het corona-certificaat het vrij reizen door de EU mogelijk zou maken voor gevaccineerde personen, personen met een negatieve corona-testuitslag (voor o.a. nog niet gevaccineerden of vaccinatieweigeraars) en personen die na een corona-besmetting antilichamen hebben gegenereerd.

Maar nu blijkt dat dit niet zomaar het geval zal zijn, mede om discriminatie te voorkomen. Wat men wel overeen is gekomen is dat het corona-certificaat gratis wordt, digitaal en op papier gepresenteerd kan worden, beschikbaar moet zijn in het Engels en de officiële taal van het land en maximaal 12 maanden geldig zal zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.