menu: rubrieken, zoeken & meer

Het Europese corona-certificaat zal geen garantie voor vrij reizen worden

Het Europese corona-certificaat zal geen garantie voor vrij reizen worden
Beeld: 123rf

Het Europese corona-certificaat zal geen garantie voor vrij reizen worden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De landen van de Europese Unie (EU) hebben woensdag een gemeenschappelijk standpunt bereikt om onderhandelingen te beginnen met het Europees Parlement over het corona-certificaat. De bedoeling is dat het eind juni operationeel kan zijn maar het wordt geen paspoort dat automatisch het vrije reizen tussen EU-landen garandeert.

Met het corona-certificaat kan men zich niet vrij door Europa verplaatsen, dat is de uiteindelijke conclusie. De regeringen van de EU-landen zijn overeengekomen dat elk land eigen beperkingen kan opleggen zoals verplichte quarantaines waaraan degenen die al zijn gevaccineerd ook moeten voldoen. De duur van het certificaat wordt ook beperkt.

De Europese Commissie (EC) had half maart het voorstel klaarliggen voor een corona-certificaat wat niet gezien moet worden als een corona-paspoort. Het document moet de naam ‘Digitaal Groen Certificaat’ krijgen of in het Engels ‘Digital Green Certificate’ of ‘Certificado Verde Digital’ in het Spaans.

In eerste instantie werd bekend gemaakt dat het corona-certificaat het vrij reizen door de EU mogelijk zou maken voor gevaccineerde personen, personen met een negatieve corona-testuitslag (voor o.a. nog niet gevaccineerden of vaccinatieweigeraars) en personen die na een corona-besmetting antilichamen hebben gegenereerd.

Maar nu blijkt dat dit niet zomaar het geval zal zijn, mede om discriminatie te voorkomen. Wat men wel overeen is gekomen is dat het corona-certificaat gratis wordt, digitaal en op papier gepresenteerd kan worden, beschikbaar moet zijn in het Engels en de officiële taal van het land en maximaal 12 maanden geldig zal zijn.