skip to Main Content

Alcoy viert het Moros y Cristianos feest

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – (Redactie) In Alcoy in de provincie Alicante bevindt elk jaar een van de bekendste Moros y Cristianos feesten plaats van de autonome deelstaat Valencia. Deze traditionele feesten beginnen weliswaar al op 24 april maar eindigen op de 16 mei met het drukste weekend waarbij herdacht wordt dat de stad van de Moren werd bevrijdt door toedoen van de Christenen, om preciezer te zijn de guerreros de la Cruz.

Moros y Cristianos bestaat uit vieringen in diverse steden van Spanje, maar vooral in de autonome regio’s Valencia, Murcía en ook in Castilla la Mancha. Er zijn ook steden en dorpen in Catalunya, Andalucía en Aragón die de traditie overnamen. De meestal carnavaleske en vooral luidruchtige vieringen verschillen van elkaar naargelang de plaats en het aantal inwoners en zij duren verschillende dagen.

Zij groeiden uit de traditie om eeuwen bezetting door de Moren te herdenken, alsmede de zegevierende katholieke Reconquista. Een geschiedenisperiode dus die loopt van het jaar 711 tot 1498. Het beginsel van deze fiestas is dat zij beginnen met de inname van de stad door de Moren en eindigen met de bevrijding door de katholieke legers.

Tussenin duiken de ‘filaes’ en ‘comparsas’ op, dat zijn groepen in de parades, die ofwel de Moren uitbeelden, ofwel de christenen. Zij zijn uitgedost in een aangepaste Middeleeuwse klederdracht, berijden soms paarden, zwaaien met zwaarden en vuren in het wilde weg hun musketten af. De Moren berijden kamelen en soms olifanten. Er weerklinkt veel Middeleeuwse muziek en natuurlijk (Spanjaarden zijn er dol op)… vuurwerk. De eindslag speelt zich bij het kasteel af, waar de christenen een geënsceneerde slag winnen. De verschillende kampen zijn nog eens in groepen onderverdeeld.

Zij kunnen ook arbeiders (labradores) uitbeelden of smokkelaars (contrabandistas), vissers (pescaors), bandieten (bandoleros), piraten (pirates), zigeuners (gitanos) of vrijschutters (pacos). Elke groep heeft een eigen klederdracht en voert eigen nummertjes, danspasjes of… gevechten op. De groepen dopen zich zelf ook met een naam, zoals bij voorbeeld ‘Ridders van el Cid Campeador’ of gewoon ‘joden’, ‘Berbers’ en zo meer.

Muziek speelt eveneens een belangrijke rol bij ‘Moros y Cristianos’, vooral de ‘pasodoble’ Paquito el Chocolatero geschreven door Gustavo Pascual Falcó, die voor de viering in Alicante eveneens de ‘Cocentaina’ componeerde, die daar zowat de officiële hymne van de feestvierders is geworden.

De meest befaamde ‘Moros y Cristianos’ hebben plaats in het industriestadje Alcoy (april), maar befaamd zijn ook de vieringen in La Vila Joiosa, Villena, Biar, Cocentaina, Crevillent, El Campello, Elda, Muro d’Alcoi, Ontinyent, Oriola, Petrer en districten in Alicante. De oudste viering heeft plaats in Caudete (Albacete). Daar begon zij al in 1588.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend