skip to Main Content

Spotlights Spaanse verkiezingscampagne op Bildu

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Else Beekman) Tien dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Spanje richten de 2 belangrijkste partijen hun focus op de controversiële nieuwe politieke partij ‘Bildu’. Dinsdag werd ETA-terrorist, Errandonea, vrijgelaten en terwijl hij de gevangenis uitliep, hield hij een grote banner vast met pro-Bildu teksten. Zijn one-man-show ontlokte grote woede bij tegenstanders van de onlangs tot de verkiezingen toegelaten politieke partij.

Volgens tegenstanders zou Bildu directe connecties hebben met de Baskische terreurbeweging ETA en via zogenaamd vreedzame wijze de Spaanse politiek binnen willen dringen om zo opnieuw macht te veroveren.

Woordvoerders van Bildu zeiden dat de voormalige terrorrist ‘zou moeten weten dat Bildu slechts via democratische middelen strijdt voor een onafhankelijk Baskenland’.

Vice-premier Alfredo Pérez Rubacalba is ervan overtuigd dat de kiezer straks zelf beslist over Bildu’s toekomst, nu de partij deel mag nemen aan de verkiezingen.

Ondanks een eerder verbod op de omstreden politieke partij werd deze door het Spaanse Grondwettelijk Hof op donderdag wel toegelaten tot de verkiezingen. Bildu is een samenwerking tussen de radicaal linkse beweging Abertzale en de partijen Eusko Alkartasuna en Alternatiba.

Wereld op zijn kop

Volgens de PP-partijwoordvoerder Esteban González Pons ‘zijn het nu terroristen die wettelijke bescherming zoeken. De wereld op zijn kop. Het enige dat nog ontbreekt is dat de rechters Batasuna ook toestaan deel te nemen’. Batasuna is de illegaal verklaarde politieke tak met directe links naar de ETA.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend