skip to Main Content
80.000 mensen protesteren tegen stierenvechten bij aanvang San Isidro feesten Madrid

80.000 mensen protesteren tegen stierenvechten bij aanvang San Isidro feesten Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op zaterdag 13 mei vond er in de Spaanse hoofdstad Madrid een indrukwekkend en groot protest plaats tegen het stierenvechten. 80.000 mensen liepen mee. CAS International, een Nederlandse organisatie die zich exclusief richt op het einde van stierengevechten en stierenfeesten, reisde af naar Madrid om mee te protesteren en de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector een stem te geven.

Het protest ‘Tauromaquia es Violencia’ (stierenvechten is geweld) maakte deel uit van een campagne van 17 organisaties, waaronder CAS, met als doel het einde van alle soorten evenementen met stieren. Nationale en internationale organisaties hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk te eisen dat er een einde komt aan het stieren- en paardenleed.

Marius Kolff, directeur van CAS International:
“Hoewel we tegenwoordig welkom zijn in parlementen of op ambassades, om over de gruwelijkheden van het stierenvechten te spreken, blijft het belangrijk om massaal de straat op te gaan om de politici ervan te overtuigen dat onze boodschap breed wordt gesteund en men ervoor bereid is om met bussen of anderszins van heinde en verre te reizen naar – ditmaal – Madrid, en ook Londen.”

Feria de San Isidro

Op 11 mei begon in Madrid de Feria de San Isidro, een stadsfeest met veel dierenleed. Dit jaar bestaan de festiviteiten uit 27 stierengevechten, 3 novilladas (stierengevechten met jonge stieren) en 4 rejones (stierengevechten waarbij men vanaf een paard ‘vecht’ met de stier). Zeker 204 dieren sterven voor de Feria de San Isidro. In Spanje stierven in 2016 zo’n 20.000 runderen, onder meer 1.736 bij stierengevechten en 16.383 bij wrede stierenfeesten. Het stierenvechten is geweld, daar kan geen twijfel over bestaan. Daarnaast dienen ze om een minderheid van de Spaanse maatschappij te vermaken, want in Spanje is de meerderheid van de bevolking tegen het stierenvechten. Volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur bezocht 6.9% van de Spanjaarden in 2015 een stierengevecht.

74% Europese burgers

Op zaterdag 13 mei bracht de CAS hun stem uit voor deze dieren, want men tolereert dit dierenleed niet langer, net als het subsidiëren ervan. Ook in Londen werd tegen dit stierenleed geprotesteerd, ter solidariteit van het protest in Madrid. En dat is niet zo vreemd. Volgens Cambridge University Press heeft 74% van de Europese burgers in 2017 een (zeer) negatief beeld van alle festiviteiten met dieren die in Spanje worden gehouden.

Bron: persbericht CAS

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Uiteraard is men vanuit Nederland weer om het hardst aan het schreeuwen hoe een ander land zijn zaken moet regelen. Stierenvechten hoort bij Spanje, verandert niets aan. Het feit dat CAS er weinig van begrijpt zie je al terug in het feit dat men blij is met het verbod in Catalunya, vergelijkbaar met skutsjezielen afschaffen in Limburg. Stierenvechten speelt zich af in Andalusie en omgeving Madrid. Ook het feit dat het onder de jeugd steeds populairder wordt geeft aan dat dit protest zinloos is. Bladen als Torres 6 en Aplause zijn in no time uitverkocht, arena’s zitten stampvol, kaartjes zijn op de zwarte markt duurder dan de Rolling Stones. Volgende maand start San Fermin weer , en na alle ophef gaat men gewoon weer verder, stickers en protest marsen ten spijt, de liefhebber glimlacht en neemt nog een vino tinto, viva Espana.

  1. Ik ben het eens met de term “Viva España”, maar dan zonder dierenmishandeling! Blijkbaar is Ronaldo groot fan van dit walgelijke “amusement”. Jammer dat hij niet kan (wil?) zien hoe vreselijk dit is voor de stieren en er blijkbaar met veel plezier naar kijkt.
   P.S. Skûtsjesilen kan in Limburg niet eens worden afgeschaft! Wel in Friesland! Meest belangrijke is: Het is GEEN dierenmishandeling!

   1. Begrijpend lezen ….resultaat is hetzelfde , in Catalunya heb je geen stierenvechten ….net zo min als skutsjezielen in Limburg.
    Jaren 30 /40/50 telde Catalunya wel mee maar in de jaren 70 /80 was het puur voor de toeristen.
    Grote vechters als Belmonte of Ordonez waren daar niet te vinden in mano el mano competitie, vandaar mijn opmerking dat het afschaffen in Catalunya geen enkele betekenis heeft.

 2. Homo Sapiens betekend wijze mens, als dat zo was dan leefden nu we allemaal in een paradijs.
  Maar we zijn Homo Dombo,s helaas.

 3. ach ja, natuurlijk zijn stierengevechten barbaars en onnodig; maar ik heb van alle kritikeurs geen enkel woord gelezen over het slachten van schapen (en door de “rijken” van koeien op net dezelfde manier!) door de moslims om een “traditie” te vieren van de tijd dat Abraham hier nog rondliep.

 4. Het doden van dieren om te eten is al twijfelachtig maar moet met de snelste en meest pijnloze manier gebeuren. Het doden van dieren volgens religiueze gewoonten is verachtelijk. Maar het doden en martelen van dieren voor ‘de lol’ van een groepje sadisten moet zo snel mogelijk van deze aarde verdwijnen en wel te beginnen in die landen die zich ‘ontwikkeld’ noemen. Het is een zeer kwalijke zaak dat zoiets in Spanje nog bestaat, erger nog, het wordt gezien als cultuur erfgoed. En een ieder die vindt dat een buitenlander zich niet met de gewoontes van een ander land moet inlaten moet eens beseffen dat de meeste voorruitgand die volken hebben ondergaan meestal van buitenaf zijn gekomen. De slavernij is in Nederland pas afgeschaft nadat het buitenland ons daartoe dwong…. Wij zijn als onderdrukkende kolonialisten pas uit Indonesie weggegaan nadat de VN ons daartoe dwong. Dus een hoop zaken die wij nu als onze ‘pijnlijke’ zwarte paginas in de geschiedenis van ons land zien zijn door anderen van buitenaf bewerkstelligd. Dus laten we dat nu vooral ook in Spanje niet achterwege laten. Over 50 of 100 jaar zal een ieder in Spanje dankbaar zijn voor de steun die ooit uit het buitenland is ontvangen om de zwarte bladzijden in de Spaanse geschiedenis achter zich te laten.

  1. Zwarte bladzijde in Spanje ? Stierenvechten? U heeft echt geen flauw benul …..hier om lacht iedere Spanjool zijn l.l uit zijn broek, als u het echt over zwarte bladzijde’s wil hebven verdiep u dan eerst echt in de geschiedenis, misschien wordt u dan in Spanje serieus genomen, en laat verder als het u blieft uw “hulp” achterwege , in Spanje wil men zeker geen 2e Nederland worden en gaarne het land en cultuur in stand houden.

   1. Begrijpelijk dat Spanje het land en de cultuur in stand wil houden. Maar als het walgelijke stierenvechten wordt afgeschaft blijft er volgens mij nog heel veel prachtige cultuur over.

 5. Onbegrijpelijk de reactie van dhr Brekelmans! Waarschijnlijk vind hij het ook jammer dat de slavernij afgeschaft is en dat vrouwen nu ook rechten hebben? “Nationale culturen” respecteren??? Een ander woord voor cultuur is beschaving. En het is absoluut niet beschaafd om zoogdieren (die dezelfde gevoelens hebben als mensen!!) tot de dood toe te martelen. Volgens sommigen hebben stieren geen gevoel…..Waarom is de muziek zo hard tijdens het gevecht? Om de stier niet te horen loeien van pijn. Waarom hebben de paarden van die “beschermdekken” om? Niet om te beschermen, maar om het publiek niet te laten zien dat als de stier de paarden geraakt hebben dat de ingewanden eruit hangen! Zo lang er nog veel “hooggeplaatste” figuren plezier beleven en geld verdienen aan het leed van dieren, hebben we nog een lange weg af te leggen voordat deze barbaarse gewoonte afgeschaft wordt. Shame on Spain! (Wat overigens voor de rest een geweldig land is om in te leven)

 6. We leven in een wereld waar stilletjes aan alles afgeschaft gaat worden.
  Het leven heeft dan nog heel weinig te bieden helaas.
  Leven en laten leven en laten we de nationale culturen respecteren.

   1. Misschien moet Brekelmans ook eens in een arena opgesloten worden en geprikt worden tot gek makens toe om vervolgens een zwaard in zijn halsslagader te krijgen? Olé!

  1. Wat een stom gel*l.
   Een cultuur waarin dieren op een vreselijk manier mishandeld worden, mag je niet respecteren.
   Achterlijke tradities kun je nooit accepteren.

 7. Met de 1736 dode stieren tijdens de “officiële” corridas kan ik als gereglementeerde slacht nog wel een zekere vrede hebben. Met de 16383 (!) letterlijke slachtoffers van pure dierenmishandeling absoluut niet. Maar dat vergt dus een mentaliteitsverandering. Denk ook eens aan het gezamenlijk verzet van moslims en Joden tegen halal-slachten. Het dierenleed, cq de dierenmishandeling in de islamitische wereld is onvoorstelbaar.

 8. Stop. Het stierengevecht en de stierfeesten het is barbaars De stieren
  Worden gemarteld en hebben veel pijn
  Afschaffen en zo snel mogelijk

  Carla madlener

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken