skip to Main Content
Spanje heeft 1.200 computers gehad die geïnfecteerd waren met het WannaCrypt virus

Spanje heeft 1.200 computers gehad die geïnfecteerd waren met het WannaCrypt virus

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje staat als land op de zestiende plaats van de lijst van landen waar men het meeste last heeft gehad van de cyberaanval die vorige week vrijdag begon. Het gaat in dit geval om het WannaCrypt virus wat in Spanje op ongeveer 1.200 computers werd geïnstalleerd, aldus het Instituto Nacional de Ciberseguridad. Er zijn sinds vorige week vrijdag echter wereldwijd meer dan 230.000 computers besmet geraakt met het virus welke zichzelf als een lopend vuurtje verspreidde over de hele wereld.

In Spanje had Telefonica waarschijnlijk het meeste last van de cyberaanval en alleen bij de grootste telecomprovider van het land raakten honderden computers besmet, nieuws wat het bedrijf zelf naar buiten bracht. Daarnaast raakten ook computers van Banco Santander en BBVA besmet en nog tientallen andere bedrijven. Gelukkig was men er dit keer niet op uit om informatie te stelen maar meer om geld te verdienen door losgeld in Bitcoins te vragen waarna de computer zogenaamd weer vrij zou worden gegeven. Het gaat in dit geval dus om een gijzelsoftware, zoals dat in de computerwereld heet.

Er werden waarschijnlijk zo’n 230.000 computers in 179 landen geïnfecteerd met het virus waarbij de meeste aanvallen te merken waren in China, Rusland, Verenigde Staten en Groot Brittannië. Een van de grootste getroffen bedrijven was de gezondheidsdienst in Groot Brittannië waarbij de computers met gegevens van de patiënten niet beschikbaar waren gedurende lange tijd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Er bestaat een gratis programma Cryptoprevent dat een Windows computer zo instelt dat deze niet kan encrypten. Er is ook een betaalde versie, maar de gratis versie met default instellingen is ok. Set it and forget it. Het is overigens vreemd dat encrypten niet standaard uit staat in Windows, want vrijwel niemand gebruikt encryptie voor zijn documenten en foto’s.

  2. Hoe ironisch dat juist een telecombedrijf als Telefonica de beveiliging op hun systemen niet in orde blijkt te hebben!???

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken