skip to Main Content
Opnieuw Portugese oorlogsschepen kwallen gezien langs de Costa Blanca
123RF

Opnieuw Portugese oorlogsschepen kwallen gezien langs de Costa Blanca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Opnieuw gevaarlijke kwallen aan de Costa Blanca

123RF

ALICANTE – Strandgangers en zwemmers op diverse plaatsen langs de Costa Blanca hebben opnieuw tientallen exemplaren van de potentieel gevaarlijke en zelfs dodelijke Portugese oorlogsschepen gezien. Het gaat hier om de “carabela portuguesa” ofwel Portugees oorlogsschip kwal. Ondanks dat er steeds meer van deze soort gezien worden langs de Spaanse kust aan de Middellandse, zijn er nog geen gevallen bekend dat iemand daadwerkelijk gestoken is.  

De autoriteiten in Spanje gaan echter voorzichtiger om met deze soort kwallen dan met andere soortgenoten simpelweg omdat de Portugese oorlogsschepen er bekend om staan erg pijnlijk te zijn en er een kans is dat iemand dood kan gaan na aanraking met de carabela portuguesa, zoals deze kwal in het Spaans heet.

Enkele weken geleden werden er al exemplaren van deze kwal gezien en uit het water of van het strand gehaald en ook het afgelopen weekend was het weer zover met diverse tientallen exemplaren op stranden zoals in Alicante op de Playa de San Juan of Cabo de las Huertas.

Er werden ook Portugese oorlogsschepen gezien bij het eiland Tabarca en eerder deze maand en in april ook al bij de kust van Altea, Alfaz del Pi en Benidorm gezien waarbij zelfs stranden gesloten moesten worden.

Ook op de Balearen eilanden Ibiza en Formentera heeft men diverse exemplaren van deze potentieel gevaarlijke kwallen gezien. In de provincie Castellón had men weer te maken met een invasie van een ander soort kwallen, de pelagia noctiluca ofwel parelkwal, terwijl de stranden in Catalonië enkele weken geleden ook al vol lagen met duizenden kleine ongevaarlijke kwallen genaamd bezaantjes (medusa velero).

Waarom

Een expert zegt in de krant Diario Información dat de reden van de toename van deze kwallen die normaal in de Atlantische oceaan voorkomen, de storm Gisela is. Deze zorgde half maart voor een stroom van Atlantisch water (en alles wat daarin leeft) die door de straat van Gibraltar de Middellandse Zee binnen stroomde.

Sindsdien worden er meer Portugese oorlogsschepen gezien langs de kust in Murcia, Alicante, Valencia, Balearen en Catalonië terwijl dit soort kwallen meer langs de kust in Andalusië te zien zijn.

Wat

De carabela portuguesa is niet echt een kwal maar een samenhang van meerdere poliepen die gemakshalve wel een kwal genoemd wordt. Net zoals andere kwallen kunnen deze Portugese oorlogsschepen ook steken (ook al wordt er gesproken van een kwallenbeet) maar het verschil is dat het gif van deze kwal dermate sterk en agressief is dat mensen die in aanraking zijn geweest met deze kwal eventueel koorts, een shock en ademhalingsproblemen kunnen krijgen.

In enkele gevallen kan dit tot de dood van de gebeten persoon leiden maar het echte gevaar bij het zwemmen zit in de tot wel 30 meter lange tentakels waar zwemmers in verstrikt kunnen raken en kunnen verdrinken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Het mag stilaan gedaan gaan zijn met die kwallen hoor. Tot nu toe is de zee redelijk koud maar als het water binnen een maand warm begint te worden en iedereen gaat de zee in wordt het een ander verhaal vrees ik.

    1. Dat is het probleem de temperatuur is momenteel veels te laag en zelfs de bomen snappen het dus niet meer. Hier wil de temperatuur net boven de 21 uitkomen en met veel wind en elke week regen blijft dit rot weer maar aanhouden terwijl het normaal gezien hier allang 26 tot 27 graden zou moeten zijn. Minimum is ook nog steeds 14 tot 15 graden wat veels te laag is. We gaan al langzaam aan naar Juni en we zitten nog steeds met temperaturen van maart 🙁

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by