skip to Main Content
Spanje verbreekt eigen record en verkoopt in 2017 voor 4,3 miljard euro aan wapens
123RF

Spanje verbreekt eigen record en verkoopt in 2017 voor 4,3 miljard euro aan wapens

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

4,3 miljard euro aan wapenverkoop door Spanje

123RF

MADRID – Spanje heeft het afgelopen jaar haar eigen record verbroken wat betreft de wapenverkoop aan andere landen. Het land wist voor 4,346 miljard euro wapens te verkopen, een 7,3% meer dan in 2016. Spanje verkocht 72,6% van alle wapens aan landen binnen de Europese Unie en NAVO landen maar de klant met de meeste verkopen is Saoedi Arabië met een omzet van 270,2 miljoen euro, een stijging van maar liefst 133%.

Spanje is een van de grotere landen binnen de EU wat betreft de verkoop van wapens maar lang niet de enige want ook Duitsland, België, Nederland en Groot Brittannië om maar wat landen te noemen verkochten voor miljarden euro’s aan wapens in 2017. In totaal verkocht Spanje voor 4,346 miljard euro aan wapens in 2017 wat een stijging is ten opzichte van 2016.

Landen

De meeste wapens binnen de EU en NAVO landen werden door Spanje verkocht aan Duitsland met een bedrag van 1,2 miljard euro gevolgd door Groot Brittannië met 949 miljoen euro, Frankrijk met 422 miljoen euro en Italië met 90 miljoen euro.

Bij de landen die niet bij de NAVO horen maar wel binnen de EU vallen staat Oostenrijk bovenaan de lijst met een bedrag van 5,6 miljoen euro gevolgd door Zweden met 1,1 miljoen euro.

NAVO landen die niet bij de EU landen horen ook bij de klanten zoals Turkije die voor 301 miljoen euro aan wapens kochten van Spanje of de Verenigde Staten die goed zijn voor 80,8 miljoen euro en Noorwegen met een bedrag van 41 miljoen euro.

Dan zijn er nog andere landen die niet bij de EU en niet bij de NAVO horen zoals Saoedi Arabië die voor 270,2 miljoen euro aan wapens kochten of Maleisië voor 170 miljoen euro, Australië voor 159 miljoen euro, Peru voor 78 miljoen euro en Oman voor 72,8 miljoen euro.

Bij de verkoop van wapens wordt niet alleen gekeken naar geweren, bommen en kogels maar wordt er gekeken naar allerlei defensie materiaal zoals boten, tanks, voertuigen, vliegtuigen en ook de wapens en munitie.

Saoedi Arabië

Een van de meest problematische landen op de lijst van klanten van Spanje is Saoedi Arabië, mede vanwege de problemen in Jemen enkele jaren geleden en het regime wat daar de leiding heeft maar ook vanwege de mensenrechten. Spanje is echter bij lange na niet het land welke de meeste wapens en defensie materiaal aan Saoedi Arabië verkoopt.

Nederland stopte in 2016 met de levering van defensie materiaal aan Saoedi Arabië maar dat deed de Verenigde Staten niet en werd daarmee de grootste leverancier van wapens aan Saoedi Arabië gevolgd door Groot Brittannië en dan Spanje. De VS is goed voor 52% van alle wapens die verkocht worden aan Saoedi Arabië terwijl dat 27,1% bij Groot Brittannië is en 4,2% bij Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Ik zou nog even blijven hangen hier Ricardo.
  Er staan een hoop veranderingen aan te komen, niet alleen in Spanje maar in de hele wereld.

  Jij kijkt nu alleen naar de cijfers van Spanje, daar gaat dit artikel ook over, maar vergeet niet dat veel kleinere landen in de EU, ook zeer veel wapens hebben verkocht en wapens verkopen ze niet aan landen die ze niet gebruiken helaas.

  Als je het artikel goed leest, gaat er maar een klein deel van de Spaanse wapens naar S-A….de rest gaat naar veel Europese landen. Dus ik zou het minder zwart-wit zien als ik jou was. En die centen verdwijnen in de zakken van de bedrijven en niet in de zakken van de politieke partijen, dat is iets dat je ook moet inzien.

  Maar zoals gezegd, Spanje zal bij de volgende verkiezingen een totaal ander politiek klimaat krijgen, of dat beter is of slechter, dat gaan we wel merken. De USA daar zal Trump ook niet de rit uitzitten denk ik, er zijn teveel schandalen en de man kan zich niet beheersen dus hij zal zeker een keer een te grote fout maken en moeten opzouten.

  Dus nogmaals, kalm blijven en niet je gek laten maken door dit artikel of andere artikelen waar men vooral Spanje negatief naar voren laat komen. Veel van die artikelen komen uit de koker van landen die toeristen hebben verloren aan Spanje en die graag terug willen.

  Maar ja, als je wilt gaan, ga, maar waar ga je dan heen heh??
  Costa Rica schijnt 1 van de beste landen te zijn om heen te gaan, je kan dan Spaans blijven spreken en toch genieten van veel voordelen en het hele Europese gedoe vergeten.
  Dan ben je ook gelijk af van de Catalaanse zaken etc.

  Laat maar eens weten waar jij naar toe zou gaan als je Spanje zou verlaten?
  Ben puur persoonlijk nieuwsgierig, niets te maken met politiek of wat dan ook

 2. Natuurlijk, weer centen voor de PP. De Kroonprins van Saudi Arabië was in Spanje ondanks het grote protest in verschillende steden. Enkel maar om geld te kunnen innen die de PP dan verspilt aan corrida’s etc…en zijn zakken vult terwijl er voor de gepensioneerden geen geld was.
  En all die wapens gaan naar de Saudi’s om onschuldige mensen te vermoorden in Jemen! En nu Syrië. Trumpie heeft een reverence gemaakt voor de koning van Saudi Arabië wat een man en zeker een ander staatshoofd niet doet. Hij werd dan ook bedolven onder het goud. LOL.
  Wel correct van Spanje. Begin dit land te haten. En denk erover na om dit corrupte land met een idioot van PP aan het hoofd te verlaten zoals er al heel veel deden.
  Nu gaan de Saudi’s verder met moorden in Jemen en Syrië . Bedankt Spanje. Een land dat zeker niet bij de EU past en er maar geld uit trekt . De Europese belastingbetaler zal het wel betalen. Wat een naïviteit.Spanje negeert all wetten van de EU!!! Toch blijven ze miljarden ontvangen?? Ze verkochten dit jaar jaar minder fruit en groenten dan Nederland.??? Weer??? De grote koper is er niet meer, Rusland . Super. Dat Spanje maar armer wordt, en wapens verkoopt om onschuldige vrouwen en kinderen te vermoorden met Trumpie. Schandalig landje. Nog een voorbeeld, hier wordt zonnepanelen belast!!! In Californië worden die aangemoedigd!! Wel een verschil.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken