skip to Main Content

210 miljoen euro voor schade ‘komkommercrisis’ in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Dinsdag stemde de meerderheid van de 27 lidstaten van de EU, waaronder Duitsland, in met het nieuwe bedrag aan schadevergoeding van 210 miljoen euro voor de door de ‘komkommercrisis’ gedupeerde Europese groentebedrijven. Spanje stemde tegen en vindt het bedrag dat ongeveer 50% van de geleden schade zou moeten dekken, veel te laag.

Volgens de algemeen secretaris Landbouw Eduardo Tamarit dekt het bij lange na niet de schade die de bedrijven leden als gevolg van de onterechte beschuldiging dat de bron van de E.coli-besmetting bij Spaanse komkommertelers zou liggen.

Daarbij is Tamarit van mening dat er ook geïnvesteerd moet worden in imago-herstel van de bedrijven die tomaten, sla en paprika verbouwen. Ook de verkoop van deze producten stortten in en bleven veel lager dan normaal lang nadat Duitsland zijn beschuldiging weer had ingetrokken.

Bron besmetting

De Spaanse groentebedrijven zouden zo’n 200 miljoen euro per week hebben verloren. De E.coli-besmetting kostte tot nu toe het leven aan in totaal 35 personen. Vorige week werd de bron van de besmetting gevonden op groentescheuten afkomstig van een bioboerderij in het Duitse Bienenbüttel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend