skip to Main Content

Problemen tussen protestanten en Catalaanse politici in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Redactie) Sinds dinsdagavond zijn er al problemen rondom het Ciutadella park in Barcelona, het park waar het Catalaanse Parlement is gevestigd en waar op woensdag de Catalaanse regering de bezuinigingsplannen zal bepalen. Dat deze plannen nogal wat protesten teweeg brengen moge duidelijk zijn en dus sloten honderden manifestanten de ingangen van het park om zo te voorkomen dat de bewindslieden het Parlement konden betreden. Helaas zijn enkele van de politici lastig gevallen door manifestanten waarbij er eieren werden gegooid, rode spray werd gebruikt en zelfs bewindslieden werden geduwd en uitgescholden.

De situatie liep zo hoog op dat diverse politici met helikopters naar het Catalaanse Parlement moesten worden gebracht. Hieronder bevonden zich ook de voorzitter van het Parlement en de President van Catalunya, Artus Mas. De meest politici kozen ervoor om met de helikopter naar hun werk te gaan maar de eerste acht van hen ontsprongen de dans niet en werden buiten de poorten van het stadspark Ciutadella lastig gevallen door de manifestanten. De ruim 400 politieagenten hadden hun handen vol aan het beschermen van de politici en het voorkomen van grotere problemen.

Het merendeel kwam echter met de helikopter naar het Parlement. De politie moest in totaal acht toestellen inzetten om alle bewindslieden, waaronder Joan Laporta, Joan Puigcercós, Nuria Gispert en de President van Catalunya Artur Mas. Bij de protesten zijn voor zover bekend geen arrestaties verricht maar zijn wel 36 mensen lichtgewond geraakt.

Palma de Mallorca en Madrid

Barcelona was niet de enige stad waar problemen waren, ook in Madrid werd de Burgemeester van de stad Gallardon opgewacht voor zijn huis en voor van alles en nog wat uitgemaakt, iets waar de burgemeester niet blij mee was aangezien zijn vrouw en kinderen gewoon thuis waren. De leider van de IU Cayo Lara werd bij een betoging tegen een huisuitzetting in Madrid lastig gevallen en met water bekogeld. In Palma de Mallorca ontplofte een bom in een prullenbak op de Plaza de Espanya waar tientallen manifestanten bijeen waren om te protesteren. Bij deze ontploffing zijn twee vrouwen licht gewond geraakt, een zwerfster en een voorbijgangster. Volgens de manifestanten zit een neo nazistische groep achter de bomaanslag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend