skip to Main Content
Spaanse bioscoopfilms hebben het beste jaar ooit gehad in 2014

Spaanse bioscoopfilms hebben het beste jaar ooit gehad in 2014

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

cine1MADRID – 2014 was het jaar van de Spaanse film in eigen land. Met een recordopbrengst van meer dan 123 miljoen euro hebben de Spaanse films die in 2014 in de bioscopen waren te zien ervoor gezorgd dat het afgelopen jaar het beste jaar ooit was voor de nationale filmindustrie. Naast de inkomsten was er ook een enorme stijging in bioscoopbezoekers van maar liefst 103% naar 22,5 miljoen bezoekers die naar Spaanse films gingen.

Met 123 miljoen euro opbrengst aan entreekaartjes wist 2014 het vorige recordjaar 2012 toen er 119,8 miljoen euro werd opgehaald in de bioscopen te verbreken, aldus de gegevens van het Confederación de Productores Audiovisuales Españoles (FAPAE). Buiten de recordopbrengst wist de Spaanse film ook voor een 25,5% percentage van het totale bioscoopbezoek te zorgen, het beste percentage van de afgelopen 37 jaar. Er werd in 2014 voor 75,3% meer geld verdiend en het aantal bioscoopgangers wat naar een Spaanse film ging in de bioscoop steeg met maar liefst 89% ten opzichte van 2013. Er waren 20,8 miljoen Spanjaarden die naar een of meerdere Spaanse producties gingen in 2014.

Films

In 2014 waren er diverse films die samen voor het nieuwe recordcijfer zorgden. Zo was de absolute topper het afgelopen jaar “8 appellidos vascos”, een komedie die zich afspeelt in Andalusië en Baskenland. Deze film werd het meeste bezocht in 2014 en werd de best verkopende film van het jaar. Er is inmiddels een deel twee in de maak.

Een andere hit het afgelopen jaar was “Torrente 5: Operación Eurovegas”, deel vijf alweer in de succesvolle Torrente reeks waarbij een smerige en corrupte politieagent diverse vreemde avonturen beleeft. Deze film wordt zoals altijd geproduceerd door Santiago Segura die ook de hoofdrol speelt.

Er waren echter nog meer belangrijkle bioscoopfilms het afgelopen jaar waaronder de actiefilm rondom drugssmokkel “El Niño”, de actiefilm en thriller “La isla mínima” en de komische film “Mortadelo y Filemón contra Jimmy Cachonda”. Er waren echter nog meer films zoals “Perdona si te llamo amor”, “Rec 4”, “Pancho: el perro millonario”, “Kamikaze”, “Carmina y Amén” en nog velen meer.

Een grote rol spelen de Spaanse televisiekanalen waaronder TVE, Antena3, TV3 en Telecinco die veel geld hebben geïnvesteerd in de Spaanse films. Mede dankzij hun inzet worden er nog steeds films gemaakt in Spanje, dit omdat de Spaanse regering steeds minder geld beschikbaar stelt voor de nationale filmindustrie – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken