skip to Main Content
Bellen en mobiel internetten in Spanje als “en casa” na afschaffing roamingtarieven binnen de EU

Bellen en mobiel internetten in Spanje als “en casa” na afschaffing roamingtarieven binnen de EU

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Eindelijk is het dan zover. Vandaag 15 juni 2017 zal de technologische en communicatie geschiedenis ingaan als de dag dat de roamingtarieven binnen de Europese Unie landen zijn afgeschaft. Dat wil zeggen dat men vanaf deze dag in o.a. Spanje kan bellen, Whatsappen, Facebooken, Googlen en Instagrammen alsof je in Nederland of België bent. De kosten voor het data en bel verkeer zullen niet anders zijn dan in je eigen woonplaats maar er zijn toch enkele regeltjes en normen die je in acht moet nemen, zeker bij langer verblijf.

De nieuwe roaming regels zijn met name makkelijk voor die miljoenen Europese vakantiegangers die naar Spanje komen gedurende de zomer maar ook voor die Nederlanders en belgen die in Spanje wonen en nu met de eigen Spaanse mobiel gewoon kunnen bellen en internetten in Nederland of België zonder extra kosten te betalen. Voorbij zijn die jaren dat je op zoek moest naar de gratis wifi verbinding om te voorkomen dat je provider torenhoge rekeningen zou sturen.

Enkele belangrijke feiten

Woon je in een EU-land, dan kun je volgens de EU-regels in elk ander EU-land je mobiele telefoon gebruiken zonder dat je daarvoor meer betaalt dan thuis: “roam like at home”. Dit geldt voor bellen (naar vast en mobiel), sms’en én surfen in een ander land. Je betaalt dus precies evenveel als in eigen land. In de praktijk rekent jouw provider je verbruik dus gewoon aan op je binnenlandse tariefplan of bundel.

Heb je een abonnement waarin al roaming werd aangeboden, dan zal dat ook automatisch worden beschouwd als een gewoon contract, dus zonder meerprijs voor roaming. Voor alle nieuwe mobiele contracten wordt dat de norm: niet méér betalen voor roaming dan voor bellen, sms’en en surfen in eigen land.

Voorwaarden

“Roam like at home” is bedoeld voor mensen die af en toe op reis gaan buiten het land waar ze wonen of een nauwe band mee hebben, bijvoorbeeld omdat ze er werken, studeren en natuurlijk op vakantie gaan. Dus niet voor wie permanent in een ander EU-land zijn mobiele telefoon wil gebruiken. Zolang je thuis meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, of zolang je jouw mobiele telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, kun je overal in de EU roamen tegen thuistarief. Dit wordt gezien als een “redelijk gebruik” van roamingdiensten.

LET OP: Gebruik je jouw toestel wel permanent in het buitenland, dan kan jouw provider je toch nog extra roamingkosten aanrekenen. Daarvoor gelden wel maximumbedragen. Zodra je de grens overgaat, krijg je net als voorheen een sms’je van je provider om je erop te wijzen dat je aan het roamen bent en om je te herinneren aan de regels inzake redelijk gebruik.

“Redelijk” gebruik

Telecomaanbieders mogen een zogenaamd “beleid inzake redelijk gebruik” toepassen. Alleen dan is het mogelijk ervoor te zorgen dat alle gebruikers ook daadwerkelijk kunnen roamen tegen thuistarief in andere EU-landen. In de praktijk betekent dit dat de maatschappijen eerlijke, redelijke en proportionele beperkingen mogen opleggen om misbruik te voorkomen.

Je kunt in een ander EU-land zonder beperkingen bellen en sms’en tegen thuistarief, maar voor dataroaming, d.w.z. mobiel surfen in een ander EU-land tegen thuistarief, gelden er wel regels en datalimieten, afhankelijk van het contract dat je hebt.

Overwinteraars en lang-Spanje-verblijvers opgepast!

In bepaalde gevallen kun je in een ander EU-land een redelijke hoeveelheid data verbruiken tegen thuistarief, maar moet je boven die grens bijbetalen. Dat extra bedrag mag niet hoger zijn dan het maximale EU-groothandelstarief (in 2017 een bedrag van 7,70 euro per gigabyte, exclusief btw). Deze groothandelsprijs is het bedrag dat jouw telecombedrijf moet betalen aan de telecomaanbieder in het land waar je mobiel gesurft hebt.

Om te controleren of je je wel aan het beleid inzake redelijk gebruik houdt, heeft de provider het recht om jouw roamingverbruik te meten gedurende een periode van vier maanden. Ben je in die periode meer in andere EU-landen geweest dan thuis en heb je daar meer gebruikgemaakt van mobiele diensten dan thuis, dan kan jouw mobiele provider contact met je opnemen om je om uitleg te vragen. Je hebt dan 14 dagen de tijd om te reageren. Blijft je daarna meer in het buitenland dan thuis en blijf je meer dan thuis verbruiken, dan kan jouw provider jouw een toeslag aanrekenen op je roamingverbruik. Die toeslag (exclusief btw) bedraagt maximaal: 3,2 cent per minuut voor een uitgaand gesprek; 1 cent per sms; 7,70 euro per GB aan data (maximum in 2017).

Prepaidkaarten

Ook als je een prepaidkaart hebt (je betaalt van tevoren voor het gebruik van uw mobiele telefoon) kun je roamen tegen thuistarief. Jouw telecombedrijf mag jou echter een limiet voor dataroaming tegen thuistarief opleggen voor zover je tenminste per eenheid betaalt en jouw tarief in eigen land minder dan 7,70 euro per GB (gigabyte) bedraagt.

Als jouw telecombedrijf je voor dataroaming tegen thuistarief een limiet oplegt, mag die niet lager zijn dan het volume dat je krijgt door het resterende krediet op je prepaidkaart op het moment dat je in een ander EU-land mobiel online gaat, te delen door die 7,70 euro. Je kunt dus over de grens het volume aan data gebruiken waar je van tevoren eigenlijk al voor betaald hebt. Natuurlijk kun je in het buitenland altijd nog bijbetalen om extra volume te krijgen.

Bellen van thuis naar een ander land

Vanuit je eigen land bellen naar een ander land, in de EU of daarbuiten, is geen roaming, en de regels voor roamen tegen thuistarief gelden dus niet in dat geval. Let op: de kosten van zulke gesprekken zijn niet gereguleerd en kunnen dus flink oplopen. Dus, bellen vanuit Spanje met je Spaanse telefoon naar een Nederlands/Belgisch nummer in Nederland/België is geen roaming. Datzelfde geldt ook als je vanuit Nederland of België naar Spanje belt, ook dat wordt logischerwijze niet gezien als roaming.

Ben je echter met je Spaanse mobiele telefoon in Nederland of België en bel je daar ter plaatse, dan spreekt men wel van roaming (je bent immers met je buitenlandse telefoon in een ander EU-land). Datzelfde geldt dus ook voor de bellers met een Nederlands of Belgische nummer tijdens hun verblijf in Spanje.

Meer informatie is te vinden op de website van europa.eu.
Bron: Europese Unie

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Er zit één adder onder get gras. Als je vanuit Spanje een buitenlandmobieltje belt dat in Spaje is, dan betaal je gewoon het buitenlandse tarief. Dit hoewel dat buitenlandse mobieltje dus wel voor de gewone prijs kan bellen.
  Een beetje krom naar mijn mening, meer valt te vermijden door met Whasapp, Facebook o.i.d. te telefoneren.

 2. Ik heb een abonnement bij telenet waarbij ik in België gratis kan bellen na 16uur en in het weekend.
  Is dit ook gratis wanneer ik bel uit Spanje?

  1. Ja hoor volgens mij wel
   Je mobiel weet niet dat hij in Spanje is
   Dus gewoon aan je tarieven van je abonnement
   En je niks aantrekken van bovenstaande reacties
   Nederlanders ( waarschijnlijk ) weten niet dat dit soort abonnement bestaat
   In Nederland hebben wij dit niet, ik toch niet
   Mijn zus , in België , wel
   Succes

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken