skip to Main Content
Motie van wantrouwen tegen Spaanse Minister-President Mariano Rajoy mislukt

Motie van wantrouwen tegen Spaanse Minister-President Mariano Rajoy mislukt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ondanks het feit dat er volgens de politieke partij Podemos argumenten genoeg zijn om Minister-President Mariano Rajoy uit zijn ambt te zetten door middel van een motie van wantrouwen, is het de paars gekleurde partij niet gelukt genoeg politieke partijen achter zich te krijgen om een einde aan de PP regering te maken. Andere grote partijen zoals PSOE en Ciudadanos zien niets in een ontbinding van de huidige regering al geven ze wel toe dat de PP gestraft dient te worden voor alle fraude en corruptie binnen de partij.

Eigenlijk had men de uitkomst van de motie van wantrouwen die gepresenteerd werd door de politieke partij Podemos al lang van te voren verwacht. Podemos probeerde op dinsdag en woensdag de andere parlementariërs duidelijk te maken dat de Partido Popular (PP) en hun leider Mariano Rajoy door en door verrot zijn en vergeven zijn van de corruptie en fraude. Meerdere keren werden door de woordvoerders van Podemos de meer dan 60 fraude- en corruptiezaken aangekaart om hun verhaal kracht bij te zetten maar dat mocht niet baten.

Terwijl Mariano Rajoy en de PP sprekers al aangaven niet mee te willen werken met het Podemos circus, deden de vertegenwoordigers van de PSOE en Ciudadanos eigenlijk hetzelfde. Podemos had natuurlijk allang verwacht dat Ciudadanos braaf achter de PP zal gaan staan want deze partij is volgens Podemos een oranje versie van de blauwe conservatieve PP partij. Van de PSOE had Podemos wel iets meer verwacht maar ook de socialistische partij wilde niets weten van een motie van wantrouwen en hielden zij hun stemmen in blanco.

Stemming

Bij de stemming in het Parlement woensdagmiddag werd de motie van wantrouwen dan ook niet aangenomen door 170 stemmen tegen, 82 stemmen voor en 97 stemmen in blanco. De enige stemmers die voor een motie van wantrouwen kozen waren de leden van Podemos, ERC en Bildu. De leden van de PSOE, PDECat, PNV en Nueva Canarias weerhielden zich van stemmen en brachten hun stem in blanco uit terwijl de leden van PP, Ciudadanos, UPN, Foro Asturias en Coalición Canaria tegen een motie van wantrouwen stemden. Zouden de blanco stemmers zich achter Podemos hebben geschaard dan was er wel een motie van wantrouwen gekomen want dan was het 179 voor en 170 tegen.

Toekomst

Het was de derde keer in de geschiedenis dat er in het democratische Spanje sprake was van een motie van wantrouwen. Alledrie de keren zijn deze afgekeurd. De vraag is echter, wat gaat er nu gebeuren? Volgens de Spaanse media is Mariano Rajoy sterker uit dit debat gekomen en is de positie van Pablo Iglesias en Podemos verzwakt terwijl anderen weer schrijven dat Podemos en PSOE dichter tot elkaar zijn gekomen en samen zullen gaan zoeken naar een oplossing om de PP uit de regering te krijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Een motie van wantrouwen indienen wetende dat deze niet voldoende ondersteund zal worden hoort bij het: ” Politieke bedrijf ” Bedoeling daarvan is veel aandacht in de media. Mocht het zo zijn dat het reglement van orde, van het Spaanse parlement, voorziet in een motie van treurnis, dan had dat politiek meerwaarde gehad. Immers Podemos stelt de corruptie aan de orde, daar kan niemand tegen zijn!

  2. Dat de PP verrot is dat is overduidelijk maar wel de minst rotte. Laten we hopen voor onze kinderen en kleinkinderen dat er eens een eerlijke politieke partij komt. Want er komt steeds meer burgerlijke ongehoorzaamheid (voor mij wel begrijpelijk maar ik keur het niet goed). Ik weet dat er meer eerlijke en normaal gezond denkende Spanjaarden zijn, dus positief blijven denken. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik veel goede dingen op de lagere school heb meegekregen en daar moet het beginnen, alles wat je in een kind meegeeft is voor zijn hele leven, ik blijf het herhalen. Voor alle duidelijkheid een paar niet zo mooie voorbeelden: de Hitlerjugend, de extreme IS opvoeding om mensen te vermoorden die een ander geloof hebben, waarbij ze niet eens weten of ze mensen van hun eigen geloof vermoorden. Dat is door moordlustige mensen bij kinderen in geprogrammeerd.

    1. Dus ik wil daarmee zeggen als je die kwade opvoeding omzet in goede opvoeding dan is de wereld met een paar generaties aan het verbeteren, maar ik kan het niet alleen dus help de wereld. En niet oog om oog en tand om tand.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken