skip to Main Content
Einde in zicht van de beruchte zonbelasting in Spanje en Europa
123RF

Einde in zicht van de beruchte zonbelasting in Spanje en Europa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Einde in zicht van de beruchte zonbelasting in Spanje en Europa

123RF

MADRID – Het lijkt erop dat er een nieuw tijdperk aan zit te komen in Spanje nu men binnen de EU besloten heeft dat elke vorm van beletting van de burger om zelf elektriciteit op te wekken verboden gaat worden vanaf 2021. De huidige socialistische regering-Sánchez had al aangegeven dat er een verandering van energiebeleid zou komen en dat werd deze week duidelijk nadat de EU een overeenkomst wist te bereiken wat betreft een pakket van maatregelen die voor 2030 plaats moeten vinden.

In de EU tekst die volgens de krant El Confidencial nog netjes uitgewerkt moet worden staat een belangrijke zin “el derecho al ser autoconsumidor” het recht op zelfgebruik. Dat houdt dus in dat het hele pakket van belemmerende bureaucratische eisen, belastingen en hoge bijkomende kosten niet meer mag in Spanje en andere EU-landen en dat eenieder het recht heeft om door middel van zonnepanelen, batterijen en/of kleine windmolens de eigen stroom op te wekken en op te slaan.

De conservatieve PP regering belette tot nu toe deze Europese overeenkomst en was geen voorstander van zonnepanelen etc. voor eigen gebruik en stelde zelfs via een niet goed doordachte zonbelasting (die wel bedacht werd om mensen te ontmoedigen maar in de praktijk niet werd toegepast) dat particulieren belasting zouden moeten betalen voor het opwekken van eigen stroom.

Daar zal dus binnen een of twee jaar een einde aan moeten komen waarna het de inwoners van Spanje makkelijker gemaakt moet worden om zonnepanelen te plaatsen en eventueel batterijen te gebruiken om de teveel gemaakte stroom op te slaan.

In de overeenkomst die men bereikt heeft in Brussel staat ook dat men het recht heeft om teveel opgewekte stroom aan het net te verkopen tegen de marktprijs. Op dit moment wordt teveel opgewekte stroom in Spanje door het net gebruikt maar krijgt de opwekker er geen cent voor. Vooral dit laatste punt in de overeenkomst is iets wat de traditionele elektriciteitsmaatschappijen niet leuk vinden.

Deze nieuwe EU maatregelen zullen van kracht worden in 2021 waarna landen zes maanden de tijd hebben om hun energiewetten aan te passen. Vanaf 2021 zullen de inwoners van Spanje dus de mogelijkheid hebben om zonder bureaucratische belemmeringen en overdreven extra kosten zonnepanelen, windmolens en batterijen te plaatsen om eigen elektriciteit op te wekken.

Dat is dus een hele stap voorwaarts in het groene stroom beleid in Spanje en het zou wel eens het begin kunnen zijn van een energie-boom aangezien verwacht wordt dat veel inwoners van Spanje nu zonnepanelen zullen gaan plaatsen. Spanje blijft immers het EU-land waar de meeste zonuren te vinden zijn en waar tot nu toe het minste gebruik werd gemaakt van deze gratis energiebron. De tijd zal het leren 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. De corrupte PP van Rajoy heeft jarenlang de zonne energie van Spanje in de weg gezeten.
  Hoe ik aan die wijsheid kom?
  De Spaanse oliegigant Repsol heeft jarenlang geld geschoven naar de PP van Rajoy.
  Simpel toch?

 2. Typisch de EU heh.
  Eerder wilde men het vanaf 2019 al door laten gaan en nu is het ineens weer naar achteren geschoven, komt doordat het daar in Brussel domweg te traag gaat en men iedereen maar te vriend wil houden.

  Afschaffen die handel en laat ons gewoon zonne panelen plaatsen zonder al dat gedoe eromheen!

  1. Wees blij dat er eindelijk eens een beslissing s genomen en dat er hoogstwaarschijnlijk een einde komt aan het beleid rondom de groene stroom en zonnepanelen in Spanje. Het feit dat de EU dit nu bepaald heeft is goed want bij een eventuele regeringswissel in Spanje kan de toekomstige partij dit dus niet meer veranderen en moeten zij aan de EU eisen voldoen, ook als de PP weer aan de macht komt. Positief Juan74, positief 🙂

   1. Ik ben heel positief hoor, goed dat het er aan komt, maar we motten nog ff wachten erop heh.
    Zo houden ze energie neutrale huizen nog even tegen….wel je kan ze wel bouwen maar dan kost het wat meer en dat is niet nodig….maar zakelijk gezien is dit een enorm mooi bericht, want het zal een hele hoop zaken veranderen en die voordelen zullen de mensen ook in de eigen zakken kunnen voelen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken