skip to Main Content
Opiniepeiling laat zien dat de Partido Popular aan populariteit flink is gedaald
Público

Opiniepeiling laat zien dat de Partido Popular aan populariteit flink is gedaald

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PP verliest veel stemmers in Spanje

Público

MADRID – Er worden regelmatig opiniepeilingen en enquêtes gehouden in Spanje over de politiek en politieke partijen en over waar de Spanjaarden op zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. De meeste van deze peilingen laten verschillende uitslagen zien maar dit keer valt bij de peiling van JM&A op dat de Partido Popular (PP) van de eerste naar de vierde plaats is gezakt wat betreft aantal stemmen.

De opiniepeiling/enquête van JM&A werd gehouden nadat Pedro Sánchez de nieuwe minister-president werd van Spanje na een succesvolle motie van wantrouwen afgelopen 1 juni. Niet veel later daarna nam de voormalige minister-president Mariano Rajoy ontslag als PP-leider en is er een crisis ontstaan binnen de PP partij.

Die onzekerheden bij de PP zijn nu ook duidelijk te merken bij de opiniepeiling van JM&A die door de krant Público gepresenteerd werd. Bij de laatste verkiezingen in 2016 haalde de PP nog 137 zetels binnen in het Parlement maar nu zou de PP niet verder komen dan 65 zetels, een vierde plaats. De grootste partij zou Ciudadanos worden met 99 zetels (in 2016 waren er dat nog 32) gevolgd door de PSOE van Pedro Sánchez met 91 zetels (in 2016 waren er dat 85) en Unidos-Podemos met 66 zetels (in 2016 waren dat er 71).

Wat betreft stemmen zouden dat er voor Ciudadanos 6.198.643 personen zijn (25,8%) gevolgd door de PSOE met 5.645.302 personen (23,5%), Unidos-Podemos met 4.685.400 personen (19,5%) en dan de Partido Popular (PP) met 4.353.736 personen (18,1%). Op de dag van de motie van wantrouwen verloor de PP 900.000 stemmen, bijna hetzelfde aantal wat de PSOE erbij kreeg.

Uiteraard is dit slechts een van de vele opiniepeilingen maar de meeste van deze enquêtes zijn het met elkaar eens, de PP is aan populariteit flink aan het dalen en de conservatieve partij verliest elke dag stemmers die kiezen voor de andere grote partijen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Als ik lees wat de Spanjaarden samen met hun nieuwe regering laten in de vluchtelingen kwestie heb ik ineens de neiging om enkele bijzondere regels uit ons eigen volkslied aan te heffen :
    Den koning van Hispanien heb ik altijd geëerd. …….

  2. Heel vreemd dat ze niet de partij “Vox” opnemen die overal aan stemmen wint ten koste van Partido Popular.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken