skip to Main Content

Opiniepeiling laat zien dat de Partido Popular aan populariteit flink is gedaald

PP verliest veel stemmers in Spanje

Público

MADRID – Er worden regelmatig opiniepeilingen en enquêtes gehouden in Spanje over de politiek en politieke partijen en over waar de Spanjaarden op zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. De meeste van deze peilingen laten verschillende uitslagen zien maar dit keer valt bij de peiling van JM&A op dat de Partido Popular (PP) van de eerste naar de vierde plaats is gezakt wat betreft aantal stemmen.

De opiniepeiling/enquête van JM&A werd gehouden nadat Pedro Sánchez de nieuwe minister-president werd van Spanje na een succesvolle motie van wantrouwen afgelopen 1 juni. Niet veel later daarna nam de voormalige minister-president Mariano Rajoy ontslag als PP-leider en is er een crisis ontstaan binnen de PP partij.

Die onzekerheden bij de PP zijn nu ook duidelijk te merken bij de opiniepeiling van JM&A die door de krant Público gepresenteerd werd. Bij de laatste verkiezingen in 2016 haalde de PP nog 137 zetels binnen in het Parlement maar nu zou de PP niet verder komen dan 65 zetels, een vierde plaats. De grootste partij zou Ciudadanos worden met 99 zetels (in 2016 waren er dat nog 32) gevolgd door de PSOE van Pedro Sánchez met 91 zetels (in 2016 waren er dat 85) en Unidos-Podemos met 66 zetels (in 2016 waren dat er 71).

Wat betreft stemmen zouden dat er voor Ciudadanos 6.198.643 personen zijn (25,8%) gevolgd door de PSOE met 5.645.302 personen (23,5%), Unidos-Podemos met 4.685.400 personen (19,5%) en dan de Partido Popular (PP) met 4.353.736 personen (18,1%). Op de dag van de motie van wantrouwen verloor de PP 900.000 stemmen, bijna hetzelfde aantal wat de PSOE erbij kreeg.

Uiteraard is dit slechts een van de vele opiniepeilingen maar de meeste van deze enquêtes zijn het met elkaar eens, de PP is aan populariteit flink aan het dalen en de conservatieve partij verliest elke dag stemmers die kiezen voor de andere grote partijen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Als ik lees wat de Spanjaarden samen met hun nieuwe regering laten in de vluchtelingen kwestie heb ik ineens de neiging om enkele bijzondere regels uit ons eigen volkslied aan te heffen :
    Den koning van Hispanien heb ik altijd geëerd. …….

  2. Heel vreemd dat ze niet de partij “Vox” opnemen die overal aan stemmen wint ten koste van Partido Popular.

    1. Omdat de partij VOX nog heel erg klein is ter vergelijking met de vier grote partijen en landelijk gezien niet zoveel impact heeft.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken