skip to Main Content
De dagindeling aan de hand van de maaltijden in Spanje uitgelegd
Freepik

De dagindeling aan de hand van de maaltijden in Spanje uitgelegd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het huidige levensritme is ook in Spanje snel, al menen sommige mensen van niet, maar er moet gewerkt worden, een sociaal leven hebben en kinderen verzorgen. Al met al, voor sommigen hectische dagen gedurende de week en ook vaak in de weekends. Tussen alle activiteiten door moet natuurlijk gegeten worden en dan op een zo’n meest verantwoordelijke en gezonde wijze. Dat dit niet altijd gebeurt blijkt wel uit het feit dat er steeds meer fastfood restaurants bijkomen en dat supermarkten en/of andere winkels steeds vaker kant-en-klare maaltijden verkopen.

In Spanje is men trots op het gezonde Mediterraan Dieet met een perfecte balans tussen vlees, vis, groente, fruit, olijfolie en andere natuurlijke producten. Niet iedereen houdt zich echter meer aan dit wereldbekende door UNESCO erkende dieet waardoor de Spanjaarden ook steeds dikker beginnen te worden, een probleem bij met name de kinderen waar steeds meer overgewicht voorkomt.

Er zijn echter net zoals in andere landen enkele momenten van de dag dat men wel eet zoals het hoort zoals bij het ontbijt, de lunch en het avondeten met tussendoor tijd voor tapas en de merienda. Tijdstippen zijn echter wel anders dan in andere landen waarbij het meeste opvalt het warm en uitgebreid eten tussen 14 en 15 uur en het late avondeten tussen 21 en 22 uur.

Uiteraard is dit een ruime en algemene omschrijving van een dagindeling aan de hand van de maaltijden maar over het algemeen vindt dit wel zo plaats. Uiteraard zijn er verschillen en uitzonderingen op te noemen.

Eten in het huidige Spanje

De snelheid van het dagelijkse leven is erg veranderd in Spanje maar het middagmaal is nog altijd een zeer belangrijke gebeurtenis. Zelfs in de steden met hun fastfood restaurants, gaan de mensen tussen de middag terug naar huis voor een goed middagmaal en tegelijkertijd kunnen zij genieten van hun siësta na het middageten om nadien terug te keren naar hun werk.

Ontbijt (desayuno)

De dag start met de “desayuno”, dat is het ontbijt, en op het eerste zicht geeft dit niet voldoende energie om te overleven tot aan het middagmaal. Het ontbijt bestaat uit “cafe con leche”, koffie met zeer veel melk en brood, toast of “churros”, gefrituurde stokjes met suiker erop. Al worden de churros niet meer overal als ontbijt gegeten.

Het ontbijt voor de kinderen ziet er ook vaak erg magertjes uit bestaande uit een warme drank zoals chocolademelk of warme melk en koekjes die daarin gedompeld worden. Veel mensen slaan het ontbijt echter over en ontbijten pas later rond 10 uur als ze in principe al aan het werk zijn, iets wat heel gewoon is in Spanje.

Omdat het normale ontbijt niet genoeg is tot aan het middagmaal neemt praktisch iedereen tussen 10.00 en 11.30 uur een tweede ontbijt, wat voor sommigen dus een eerste ontbijt is. Dit ontbijt is meestal een koffie met een zoet broodje of “pan con tomate” en dat is brood met tomaat.

Er is ook nog de mogelijkheid om een “bocadillo” te nemen en dat is een broodje met beleg. Daarnaast eet men ook veel zoete broodjes zoals croissants, magdalenas en broodjes met spijs-, chocolade- of cremevulling.

Tapas

Krijgt men na dit alles toch nog honger en moet men iets eten voor het middagmaal dat tussen 14.00 en 15.00 uur genomen wordt, dan is er nog altijd nog de tapasbar. De tapas worden later op de dag ook wel gegeten tijdens de “merienda”, vaak na het werken en nog voordat men naar huis gaat voor de volgende maaltijd, de “cena”. Bij de tapas wordt meestal wel iets van alcohol gedronken zoals bier of wijn.

Lunch (comida)

De “comida” is het middagmaal en bestaat uit minstens 3 delen, een voorgerecht, een hoofdgerecht en en een nagerecht. Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is.

Veel werkende Spanjaarde eten vaak een “menu del día” in een nabijgelegen restaurant. Dit zijn vaak complete meergangen maaltijden met alles inclusief met zeer gereduceerde prijzen.

Merienda (tussendoortje)

In de late namiddag, zoiets van tussen 17.00 en 19.00 uur is er de “merienda”, een licht maal of een snack. Daarom lopen de tapasbars weer vol tot ongeveer 20.00 uur.

Diner (cena)

In de grote steden kan het avondmaal of “cena” pas om 22.00 uur geserveerd worden dus heeft men iets nodig tussen het middagmaal en het avondmaal. Behalve als men buitenshuis eet is dit maal veel lichter dan het middagmaal. Over het algemeen eet men echter tussen 21.00 en 22.00 uur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Heb in een cafetaria gewerkt in madrid….daar begonnen de ambtenaren vaak om 7.30 met café solo en een
  Matagusanillo……(wurmendoder ) dat is of Spaanse vieux of Sol y sombra (anis y cognac)

  1. Dat zie ik hier ook
   S’morgens koffie met een borrel.
   Maar bij Almuerzo drinken ze ook weer wijn of bier
   Wat ik me dan altijd afvraag ;Hoe kan je dan produktief zijn?

 2. Mij viel juist op dat men hier rond 18u juist aan de koffie gaat met iets zoets. Het tijdstip waar wij juist zin hebben in iets hartigs, eten ze hier juist iets zoetigs…..

 3. Wat je meldt als het “tweede ontbijt”, rond 11 uur, wordt almuerzo genoemd, en daarbij eet je inderdaad op zijn minst een bocadillo

 4. In ieder geval blijft eten een sterk sociaal element houden in Spanje!!
  De uitgekookte en suggestieve commercials van de “fastfeeders” hebben helaas ook hun uitwerking in Spanje….
  Ik blijf hoe dan ook genieten van het sociale Spaanse sentiment bij de maaltijden!!

   1. Vele kinderen eten tussen de middag al warm op school zowel primeria als secundaria. (Basisschool en middelbare). Ze hebben dan zo een 1,5 uur pauze waarvan half uur eten en daarna ook echt rust. Op sommige scholen gaan de kids dan ook een uurtje hun ogen sluiten en ontspannen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken