skip to Main Content
Toeristen in Alicante door tijgermug besmet met Chikungunya-virus
Wikimedia

Toeristen in Alicante door tijgermug besmet met Chikungunya-virus

ALICANTE – Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft alle protocollen geactiveerd nu bevestigd is dat er drie toeristen die tussen 17 en 31 mei op vakantie waren in de stad Alicante besmet zijn geraakt met het Chikungunya-virus. Dit virus hebben de toeristen waarschijnlijk opgelopen na de beten van een tijgermug.

Volgens de krant zijn er drie IJslandse toeristen van eenzelfde gezin besmet geraakt met het Chikungunya-virus. Het gaat om een 37-jarige moeder die na terugkomst van de vakantie in Alicante in haar stad Reykjavik (IJsland) opgenomen werd in het ziekenhuis en positief getest werd op het Chikungunya-virus maar negatief voor de zika en dengue-virussen.

Een van haar zussen en haar 5-jarige zoon hadden vergelijkbare symptomen en ook zij werden positief getest op het Chikungunya-virus. Een andere zus die in Noorwegen woont kan eventueel ook besmet zijn geraakt maar dat is nog niet bevestigd.

Volgens de Spaanse autoriteiten is er geen reden tot paniek en zijn dit de eerste geregistreerde personen die besmet zijn geraakt met het Chikungunya-virus. Ondanks dat er geen andere besmettingen hebben plaatsgevonden heeft men toch alle protocollen geactiveerd om eventuele verspreiding te voorkomen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De tijgermuggen in Spanje[/su_note]

Het chikungunya-virus (CHIKV) is een virus dat de ziekte chikungunya veroorzaakt met milde koorts en gewrichtspijnen als gevolg. Normaal is de ziekte niet dodelijk voor de mens maar kan men last hebben van de volgende symptomen: plotseling ontstaan van koorts, rillingen, conjunctivitis, rugpijn, hoofdpijn en/of ernstige artralgie (treft vooral polsen, knieën, enkels en kleine gewrichten ledematen).

Het virus kan overgedragen worden door een muggensteek van de Aedes aegypti-mug (Denguemug) en door de Aedes albopictus (Aziatische tijgermug) die op veel plaatsen voorkomt in de provincie Alicante en in de autonome regio Valencia.

Op onderstaande kaart is te zien waar de tijgermug of ‘mosquito tigre’ gesignaleerd is in de provincies Valencia en Alicante. Klik HIER voor een eerder geplaatst (Spaans) artikel over de tijgermug in de regio Valencia met daarbij een lijst van steden en dorpen waar in de provincie Alicante de tijgermug is gesignaleerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Is het niet beter dit artikel te verwijderen of van een update te voorzien? Het heeft nogal een afschrikwekkende kop en intussen is gebleken dat die drie toeristen helemaal niet met dat virus besmet waren.

  2. Tijdens onze vakantie in Andalusië (Benahavis) diverse tijgermuggen gesignaleerd.
    Wij komen al vele jaren in Spanje, dit is de eerste keer dat ik ze gezien heb terwijl wij buiten op het balkon zaten.

  3. Bedankt voor het plaatsen van deze info! Een gewaarschuwd mens kan maatregelen treffen! Heb over de afgelopen twee jaar diverse tijgermuggen aangetroffen in het filter van mijn verplaatsbare airco.

    1. Nu zijn we drie dagen verder, en heb er inmiddels best veel gezien – het enige wat me opvalt is dat ze goed dood geslagen kunnen worden, ze zijn niet super snel weg.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken