menu: rubrieken, zoeken & meer

Europese Unie lanceert web met landeninformatie wat betreft de corona-crisis

Europese Unie lanceert web met landeninformatie wat betreft de corona-crisis
Beeld: reopen-europa

Europese Unie lanceert web met landeninformatie wat betreft de corona-crisis

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er werd al langer over gesproken en er werden beloften gedaan maar uiteindelijk is de Europese website ‘Reopen Europa’ gelanceerd met daarop de informatie per EU-lidstaat en de situatie wat betreft de corona-crisis. De website beloofd in real-time de correcte informatie te geven maar de eerste fout hebben we al ontdekt, de heropening van de Spaanse grenzen, informatie dat na 11 juni niet meer is bijgewerkt.

De website reopen.europa.eu is een initiatief van de Europese Unie en moet dé website worden waar de Europeanen terecht kunnen om informatie te vragen over een bepaald land. Dat is zeker handig met het oog op de vakanties binnen de EU nu op maandag 15 juni veel grenzen weer zijn opengegaan.

Maar ondanks dat men beloofd real-time geupdate informatie te geven is er toch iets misgegaan want op het moment van schrijven staat er wat betreft Spanje informatie vermeld dat voor het laatst op 11 juni werd bijgewerkt, informatie die niet meer klopt. Zo is te lezen dat de grenzen op 1 juli opengaan terwijl op zondag 14 juni bekend werd gemaakt dat de grenzen voor de Schengenzone en EU-landen op 21 juni al opengaan.

Op de website is het volgende te lezen: De Europese Unie en al haar lidstaten bereiden een veilige heropening van Europa voor. Hoewel de bescherming van de volksgezondheid onze prioriteit blijft, willen we dat iedereen kan genieten van zijn vakantie, zich kan herenigen met familie en vrienden en voor elk doel kan reizen. Deze interactieve applicatie biedt u de informatie die u nodig heeft om vol vertrouwen uw Europese reizen en vakanties te plannen, terwijl u gezond en veilig blijft. De informatie wordt regelmatig bijgewerkt en is, voor uw gemak, beschikbaar in 24 talen.

In het geval van Spanje is de laatste update van 11 juni wat alweer achterhaald is (en dus foutieve informatie) want er staat dat er grenscontroles en reisbeperkingen voor reizigers uit Schengen- en niet-Schengenlanden die Spanje binnenkomen van toepassing zijn. Een quarantaine van 14 dagen is, op enkele uitzonderingen na, verplicht voor alle reizigers die in Spanje aankomen, ongeacht hun land van herkomst. 

Op dit moment en tot 21 juni klopt deze informatie maar er staat ook dat de grenzen pas op 1 juli opengaan en dat is foutief.

Verder staat er informatie over de bewegingsvrijheden binnen een land, of je vrij vanuit de EU naar een bepaald land mag reizen, of je een bepaald land mag doorreizen, of je het land met een auto, motor of camper mag binnenkomen, of je met de trein, bus, boot of vliegtuig een land mag binnenkomen, of je vanuit een derde land buiten de EU een land mag binnenkomen, of er sprake is van een verplichte quarantaine en of je een land mag binnenkomen zonder een medisch certificaat of een negatieve test. 

BEKIJK HIER DE WEBSITE (in het Nederlands)