Laatste week noodtoestand Spanje begonnen!

Laatste week noodtoestand Spanje begonnen!
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje is aan de laatste week van de noodtoestand begonnen. Deze is op zondag 15 maart begonnen en eindigt op zondag 21 juni. Wanneer de ‘estado de alarma’ komende 21 juni zal eindigen zijn er precies 100 dagen voorbij waarin Spanje zich in een exceptionele noodtoestand bevond vanwege het coronavirus. Maar vanaf 21 juni komt er een einde aan de noodtoestand, is het vier fasen de-escalatieproces voorbij en gaan de grenzen voor de Europeanen en inwoners van Schengenlanden weer open. Spanje komt weer tot leven!

Het wachten is bijna voorbij, de grenzen gaan een week eerder open dan gepland, in plaats van maandag 1 juli is dat nu op maandag 21 juni (de noodtoestand eindigt op 21 juni middernacht) en inwoners uit andere EU-landen en Schengenlanden (behalve Portugal) kunnen weer naar Spanje reizen terwijl de reizigers van buiten de EU en buiten de Schengenlanden nog tot 1 juli moeten wachten.

Voor de inwoners van Spanje eindigt op 21 juni ook de beperking van het reizen binnen Spanje, dat wil zeggen met de beëindiging van de noodtoestand en het de-escalatieproces is het weer mogelijk om tussen de verschillende autonome regio’s te reizen waardoor de totale bewegingsvrijheid terugkeert in Spanje en naar het buitenland.

Noodtoestand

De ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand zoals wij dit hebben genoemd (wat geen lockdown is) werd afgekondigd op 15 maart. Sinds die datum is deze noodtoestand zes keer verlengd op 30 maart, 12 april, 26 april, 10 mei, 25 mei en uiteindelijk op 7 juni tot 21 juni. 

Tijdens de noodtoestand moesten gedurende de eerste twee maanden de inwoners van het land in een thuisisolement omdat de situatie wat betreft het coronavirus erg moeilijk was op diverse plaatsen in het land. Uiteindelijk mochten op 26 april de kinderen met beperkingen weer naar buiten en op 2 mei de volwassenen om te wandelen en sporten. 

De-escalatieproces

Vanaf 4 mei begon het de-escalatieproces (desescalada) dat uit vier fasen bestond en de weken op weg naar de zogenaamde nieuwe normaliteit (nueva normalidad) erg verwarrend maakte. Elke fase zou in feite 2 weken moeten duren maar die periodes werden naarmate men steeds verder kwam steeds korter en de regels werden steeds verwarrender. 

Grenzen

Ook over de opening van de grenzen voor de EU- en Schengenlanden werd veel gespeculeerd totdat de premier van Spanje uiteindelijk bevestigde dat de heropening van de grenzen op 1 juli zou plaatsvinden. Maar ook dat werd steeds onduidelijker omdat er nooit zwart op wit een bevestiging van die datum werd gepubliceerd in de staatscourant BOE.

Vanuit de Europese Commissie werd de druk opgevoerd om net zoals andere EU-landen de binnengrenzen (dus binnen de Europese Unie) op 15 juni te openen maar dat vond men in Spanje te vroeg. Wel wilde men op 15 juni beginnen met een proefperiode met Duitse toeristen op de Balearen eilanden.

Maar op zondag 14 juni kwam dan het verlossende woord, de premier maakte officieel bekend dat de grenzen voor de andere EU-landen op 21 juni opengaan. De enige uitzondering daarop is Portugal omdat dit land gevraagd heeft nog een week te wachten.

Post-corona

Vanaf 21 juni begint in Spanje de post-corona tijd die onzeker is. Men is in Spanje bang voor de geïmporteerde besmettingsgevallen uit het buitenland nu miljoenen toeristen zonder enige vorm van controle naar Spanje zullen komen. 

Het aantal besmettingen zal zeker weer gaan stijgen waarbij er ook een kans is dat buitenlandse toeristen besmet kunnen raken.

Tegelijkertijd doet men in Spanje er alles aan om de vakantie voor de buitenlandse toeristen zo aangenaam en met name gezond mogelijk te maken. Daardoor moeten vakantiegangers er wel rekening mee houden dat de vakantie niet meer zo zal zijn dan voor de corona-crisis. Maar hoe anders de vakantie zal zijn weten wij nu ook nog niet en dat zal pas vanaf 21 juni gaan blijken.

ATTENTIE: Het coronavirus is er nog steeds en elke dag komen er in Spanje nieuwe besmettingsgevallen bij naarmate men meer vrijheden en versoepelingen krijgt. Elke dag overlijden er ook nog steeds mensen in Spanje als gevolg of met het coronavirus. Als je dus naar Spanje reist deze zomer, houdt je dan aan de maatregelen die gelden in het land, ter bescherming van jezelf en anderen en uit respect voor het land en de inwoners dat je bezoekt 🙂

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.