menu: rubrieken, zoeken & meer

EU maakt de weg vrij voor het digitale EU-covidcertificaat vanaf 1 juli

EU maakt de weg vrij voor het digitale EU-covidcertificaat vanaf 1 juli
Beeld: 123rf

EU maakt de weg vrij voor het digitale EU-covidcertificaat vanaf 1 juli

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eindelijk hebben de Europese Unie, Europese Commissie en de 27 lidstaten definitief beslist over het digitale EU-covidcertificaat dat vanaf 1 juli het vrij reizen binnen de Europese Unie makkelijker moet maken. De 27 lidstaten hebben het voorstel van de Europese Commissie aangenomen waardoor het mogelijk wordt dat inwoners die minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn geheel vrij mogen reizen binnen de EU.

Met de definitieve aanname van het voorstel voor het digitale EU-covidcertificaat komt er ook een einde aan de onzekerheid. De EU-lidstaten zijn het met elkaar eens geworden over de versoepelingen waardoor volledig gevaccineerde personen niet meer hoeven te testen of in quarantaine hoeven te gaan na aankomst in een ander land of na thuiskomst van een reis.

Het doel van het digitale EU-covidcertificaat is het veilige en vrije verkeer binnen de EU tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken. Alle Europeanen hebben het recht op vrij verkeer, ook zonder het certificaat, maar het certificaat zal het reizen vergemakkelijken en de houders ervan vrijstellen van beperkingen zoals quarantaine.

Het digitale EU-covidcertificaat zal voor iedereen toegankelijk zijn en het zal: informatie bevatten over de vaccinatie-, test- en/of herstelstatus van de houder; gratis zijn en beschikbaar zijn in alle EU-talen; beschikbaar zijn in digitale en papieren vorm; beveiligd zijn en voorzien zijn van een digitaal ondertekende QR-code.

De lidstaten mogen houders van een digitaal EU-covidcertificaat geen aanvullende reisbeperkingen opleggen, tenzij deze noodzakelijk en evenredig zijn om de volksgezondheid te beschermen.

Het Europees digitaal coronacertificaat (EUDCC) of digitale EU-covidcertificaat is het digitale bewijs dat iemand: tegen COVID-19 is ingeënt (vaccinatiecertificaat) of negatief op corona is getest (testcertificaat) of van COVID-19 is hersteld (herstelcertificaat).

KLIK HIER voor de vragen en antwoorden over het digitale EU-covidcertificaat.

Kinderen

Er zijn ook nieuwe afspraken gemaakt over reizende kinderen binnen de EU. Reizigers vanaf 12 jaar die niet zijn gevaccineerd moeten nog wel getest worden wanneer het digitale EU-covidcertificaat verkrijgbaar is. 

De enige uitzondering daarop is wanneer er gereisd wordt tussen twee zogenaamde ‘groene’ landen, dat zijn landen waar de corona-incidentie van de afgelopen 14 dagen minder dan 50 op 100.000 mensen is (dat was 25). Omdat de regels versoepelt zijn wordt verwacht dat plots vanaf 1 juli veel landen op groen zullen gaan.

Minderjarige kinderen van twee volledig gevaccineerde ouders hoeven niet in quarantaine na thuiskomst omdat beide ouders al gevaccineerd zijn.

12 maanden

De verordening wat betreft het digitale EU-covidcertificaat is vanaf 1 juli 2021 van toepassing voor een periode van 12 maanden, dus tot 1 juli 2022. 

Sinds 1 juni wordt het digitale EU-covidcertificaat door diverse landen uitgegeven maar dat aantal is inmiddels gestegen naar 13 landen waaronder Spanje waar inwoners sinds 7 juni een digitale EU-covidcertificaat kunnen downloaden.

In België is dat vanaf woensdag 16 juni mogelijk terwijl een definitieve datum in Nederland nog steeds niet genoemd is.

Bekijk de speciale WEBSITE van de Europese Commissie met alle informatie over het digitale EU-covidcertificaat.