skip to Main Content
Google betaalde slechts 2,2 miljoen euro aan de Spaanse belastingdienst in 2015

Google betaalde slechts 2,2 miljoen euro aan de Spaanse belastingdienst in 2015

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

google11aMADRID – Het hoofdkantoor van Google España werd twee weken geleden op last van de Spaanse belastingdienst onderzocht op zoek naar bewijzen van het wegsluizen van belastinggelden die in Spanje betaald moeten worden. Alle activiteiten die Google uitvoert in Spanje worden geregeld vanuit Ierland, het land waar ook andere grote bedrijven zoals Apple, Amazon, Facebook en Microsoft hun Europese hoofdkantoren hebben. Ierland heeft namelijk een veel gunstiger belastingklimaat dan Spanje of andere Europese landen.

Gedurende 2015 heeft Google slechts 2,2 miljoen euro aan belastingen betaald aan de Spaanse belastingdienst, iets meer dan het jaar daarvoor in 2014. Dit is in principe niet geheel ongebruikelijk aangezien alle rekeningen verstuurd worden vanuit Ierland, het land waar Google haar Europese hoofdkantoor heeft. De Spaanse belastingdienst meent echter dat Google opzettelijk geen belastingen betaald in Spanje, iets wat waarschijnlijk ook het geval zal zijn maar wat niet altijd illegaal hoeft te zijn. Soortgelijke manieren van zaken doen hanteren veel grote bedrijven zoals Apple, Amazon, Facebook en Microsoft om maar een paar kleintjes te noemen.

Google

Volgens de informatie die in de Spaanse media te lezen is, maakte Google in heel 2015 slechts 5,5 miljoen euro winst waarvan 2,2 miljoen euro aan belastingen werd betaald in Spanje. De omzet was echter wel meer maar voor een grote multinational zoals Google nog steeds erg weinig met 66,6 miljoen euro. Het merendeel van de opbrengsten was afkomstig van de advertentie-inkomsten in Spanje dat jaar, de grootste inkomstenbron voor Google.

Apple

Naast Google denkt de Spaanse belastingdienst er nu ook over om Apple verder te gaan onderzoeken voor vermeende ontduiking van het betalen van belastingen in Spanje. Apple betaalde in 2014 slechts 2,4 miljoen euro aan belastingen omdat de inkomsten dat jaar slechts 19,9 miljoen euro bedroegen, iets wat onwaarschijnlijk klinkt voor het moederbedrijf van de iPhone en iMacs. 99% van de verkopen van producten worden dan ook gefactureerd in Ierland waardoor men in Spanje haast geen belastingen hoeft te betalen.

Microsoft

Ook Microsoft ligt al sinds 2012 onder de loep bij de Spaanse belastingdienst voor het niet betalen van belastingen over de verkopen in Spanje. Microsoft heeft ervoor gekozen om de belastingdienst af te betalen en dient in totaal 30 miljoen op te hoesten, dit terwijl de verkopen in 2015 nog 116,6 miljoen euro bedroegen.

Het schijnt de normaalste zaak van de wereld te zijn om als grote multinational een bedrijf op te zetten in Spanje maar de facturen en betalingen regelen vanuit een ander land zoals Ierland of Luxemburg. De grote bedrijven zoals Google, Apple, Ebay, Facebook, Amazon en Microsoft worden al een tijd bekeken door de Spaanse belastingdienst maar de bedrijven zeggen dat ze alles volgens de internationale regels doen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken