skip to Main Content
Nee, het is niet illegaal om met slippers aan of shirtloos auto te rijden in Spanje maar veilig is het niet

Nee, het is niet illegaal om met slippers aan of shirtloos auto te rijden in Spanje maar veilig is het niet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Recent hebben we op SpanjeVandaag een artikel geplaatst over wat je wel en zeker wat je niet mag doen als je aan het autorijden bent. Hieronder zaten ook twee “verboden” die nogal omstreden zijn, te weten het rijden met slippers aan en het rijden zonder shirt. Er ontstond al snel een discussie over of dit belachelijk is of niet maar de Spaanse verkeersdienst DGT heeft nog eens fijntjes in een persbericht laten weten dat het dragen van slippers niet illegaal is maar men raadt het wel ten strengste af vanwege de veiligheid.

De algemene regel in Spanje is altijd geweest dat je niet mag autorijden met slippers aan. Dat mag dan wel de algemene regel zijn maar nergens in de verkeerswet staat dit specifiek omschreven. Datzelfde geldt voor het autorijden zonder shirt en nog vele andere “verboden” achter het stuur. De Spaanse verkeersdienst DGT wil voordat de grote zomerdrukte gaat beginnen op de Spaanse wegen voor eens en vooraltijd een einde aan de discussie over de slippers en het zonder shirt rijden maken maar of dat ook lukt 🙂

Op de sociale media zoals Facebook, Twitter en Google+ kwamen er dagelijks berichten voorbij over wat wel en wat niet mag achter het stuur in Spanje. Daarom besloten we op SpanjeVandaag een overzicht te geven van deze regels maar ook wij zaten er blijkbaar op sommige punten naast (en dat ondanks het zorgvuldig onderzoek).

De DGT plaatste op 6 juli op hun Facebook pagina een foto van de tekst waarin ze uitleg geven over de verkeersregels die speciaal ook betrekking hebben op de zomermaanden. De hele tekst in het Spaans is HIER te lezen terwijl er ook een Engelse tekst HIER te vinden is. Hieronder een korte vertaling naar het Nederlands van de DGT verkeersregels waaruit blijkt dat het allemaal vaag omschreven is maar dat de meeste mensen hun eigen conclusies hebben getrokken.

De DGT schrijft

Zoals gebruikelijk, met het samenvallen van de zomer, ontstaan er twijfels over het inbreuk maken op verkeersregels zoals met slippers, naaldhakken of blote voeten te rijden, te eten, te drinken, te make-uppen, je arm uit het raam te hangen, shirtloos te rijden, of muziek met hoog volume te luisteren, om maar een paar voorbeelden te geven.

In een poging om aan te geven dat de verkeersregels belangrijk zijn en er voor zorgen dat men veilig aan het verkeer deelneemt, legt de DGT de volgens artikelen van de Spaanse verkeerswet uit.

Artikel 18.1: Dit is waarschijnlijk het belangrijkste artikel om uit te leggen. In dit artikel staat “De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden, om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst, zodat er geen storing is tussen de bestuurder en een van hen”.

Artikel 17.1: Dit artikel is verbonden met artikel 18.1 en zegt “Bestuurders moeten te allen tijde in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen”.

Artikel 3.1: Dit artikel verwijst direct naar de manier van rijden en zegt dat het autorijden “zorgvuldig moet worden uitgevoerd en voorzorgsmaatregelen dienen te worden genomen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze wijze te rijden”.

Artikelen nader bekeken

Nu bekend is wat er in de artikelen van de Spaanse verkeerswet staat, kan de DGT meer gedetailleerde uitleg geven en eventuele twijfels bij de autorijders weghalen.

1- In de artikelen wordt niet rechtstreeks verwezen naar kleding, schoeisel en een bepaalde houding in de auto. Er wordt dus niet direct melding gedaan van slippers, naaldhakken, blootvoets en/of shirtloos rijden en het met de arm uit het raam hangen. Dat is wettelijk gezien niet mogelijk en heeft daarnaast volgens de DGT ook geen enkele zin. Elke autorijder dient zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om zo veilig mogelijk te autorijden.

2- Mochten autorijders op een manier rijden die ervoor zorgt dat het autorijden niet veilig gebeurd en dat onveilig is voor de autorijder, de inzittenden en andere weggebruikers, dan kan de politie bekeuringen uitschrijven en sancties geven. Daarbij moet men rekening houden dat een agent niet zal kijken naar of iemand blootvoets, met slippers of shirtloos rijdt of al etend, drinkend etc. achter het stuur zit maar wel de eerder genoemde artikelen in acht nemen.

3- Door gezond verstand te gebruiken kan men zelf ook de conclusie trekken dat sommige veronderstellingen geen zin hebben en nergens op slaan. Bijvoorbeeld dat het shirtloos rijden gevaarlijk zou zijn als men te hard moet remmen en de veiligheidsriem verbrandingen op de huid kan veroorzaken of het met slippers rijden waarbij de slipper achter het gaspedaal terecht zou kunnen komen. In het geval van het autorijden met de elleboog uit het raam is het voor een agent erg lastig om iemand te bekeuren als deze 1, 3 of 10 centimeter te ver uit het raam steekt. Allemaal veronderstellingen die volgens de DGT nergens op slaan en niet logisch zijn.

Conclusie

Nu men weet hoe de DGT erover denkt en het er eigenlijk op neer komt dat mensen de officiële verkeersregels op hun eigen wijze interpreteren (en dat veelvuldig op de sociale media delen), kan geconcludeerd worden dat het rijden met slippers en/of shirtloos achter het stuur kruipen dus niet illegaal is … of het verstandig en veilig is, is een ander verhaal.

Mocht je echter toch een bekeuring krijgen omdat je slippers draagt en/of geen shirt, dan kun je met de officiële papieren van de DGT aantonen dat dit niet mag. Veroorzaak je echter een ongeluk doordat je met slippers rijdt dan kun je ervan uit gaan dat je de prijs zult betalen 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Idem als Chris om problemen te vermijden en ook om je eigen veiligheid, die van de inzittenden en andere autobestuurders niet in gevaar te brengen door nalatigheid.

 2. Autorijden met slippers aan is (voorlopig) niet verboden in Spanje, maar owee als je als buitenlander een ongeluk hebt en je droeg slippers (wat ALTIJD) zal vermeld staan in het politierapport: probeer dan maar in de clinch te gaan met je verzekering! Dus: beter géén slippers.?

  1. Slippers of geen slippers aan is natuurlijk maar eender welke stok gebruiken om met te slaan. Het maakt niet uit wat voor een stok het is, te lang, te kort, krom of veel te klein (een lucifer) als het maar een stok is. Hoe kan men bewijzen dat het ongeval te wijten was aan deze slippers. Als je even je gezond verstand gebruikt en nagaat hoeveel percent van de ongevallen gebeuren omdat men van de rempedaal afschuift door de slippers of met je slippers verstrengeld zit tussen je pedalen juist op het moment dat je hoognodig moet remmen. De kans bestaat maar men moet er niet van uit gaan dat dat de enige reden is.

 3. Ger,
  Wat ik heel lang geleden geleerd heb en ook in Spanje toepas is:
  Kom je op een rotonde om de eerstvolgende afslag te nemen: rechter rijbaan aanhouden en tijdig richting aangeven dat je rechtsaf wilt slaan.
  Kom je op een rotonde om die grotendeels of helemaal te volgen dan geen richting aangeven totdat je de gewenste afslag nadert. Heeft de rotonde meer dan één rijbaan dan bij grotendeels/helemaal volgen de binnen rijbaan volgen en tijdig rechter rijbaan kiezen met aangeven rechter richtingaanwijzer.

 4. Ik doe altijd wat ik denk goed te doen, geen slippers, altijd de gordel, de verkeersregels volgen enz……
  Heb tot nu nog nooit problemen gehad met politie hier in Spanje.
  Ook al enkele keren moeten stoppen maar die mensen waren altijd vriendelijk en na het controleren van mijn papieren mocht ik altijd doorrijden maar het kan ook wel zijn dat het bij anderen niet altijd zo goed gegaan is. Tussen al het goede zit soms ook een keer het kwade maar dit heb je overal.

 5. Dit is geen reactie op het artikel maar ik moet toch even iets kwijt.
  Het is namelijk verplicht om een helm te dragen buiten de bebouwde kom als je je verplaatst op een Electrische fiets. Ik kan dit echter nergens terug vinden. Er is in Nederland voor zover ik weet geen ruchtbaarheid aan gegeven. .
  De boete bedraagt € 300,00. Direct te voldoen.
  Met vriendelijk groet.

  1. Electrische fiets met helm????? Zullen we eens gaan uitzoeken maar volgens mij niet hoor. Het is wel verplicht om een helm te dragen op elke fiets buiten de bebouwde kom

   1. Als het voor een fiets geldt dan toch ook voor een E-fiets, je kan hetbook anders zien, een brommer is een fiets met hulpmotor daar moet ook een helm, een E-fiets is een fiets met electrische hulpmotor, hoe je het draait of keert, blijft verplicht.

    1. Niet helemaal. Als de motorinhoud minder is dan 500 watt dan hoef je geen helm te dragen, als het om een elektrische fiets gaat die trapondersteuning geeft. Volgende week plaatsen we een artikel hierover 😉

 6. Remco ,
  Zijn er ook nieuwe aanwijzingen of nieuwe reglementeringen over het rijden met de motor in Spanje ?
  Daar ik hoor dat je niet meer in schort of kort hemdje mag rondrijden , en ik kom er iedere dag tegen !
  Ik heb hier ook mijn motor mee , dus zou ik ook graag weten in hoever dit allemaal toegelaten is .

  1. Volgens ons mag dat wel, rondrijden in short en hemd is toegestaan. We zullen het eens gaan uitzoeken 😀

 7. Ze kunnen beter letten op het gebruik van richtingaanwijzers en het rijden op rotondes.

  1. ik woon nu 2 maanden permanent in Spanje, bijna niemand geeft richting aan op de rotondes, en de regels zoals wij die kennen in NL op de rotondes worden ook niet toegepast.
   maar ik pas me aan. dus gewoon goed opletten.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken