menu: rubrieken, zoeken & meer

Voor de duidelijkheid: hier zijn mondkapjes altijd verplicht in Spanje

Voor de duidelijkheid: hier zijn mondkapjes altijd verplicht in Spanje
Beeld: 123rf

Voor de duidelijkheid: hier zijn mondkapjes altijd verplicht in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De laatste weken zijn er meer corona-uitbraken in Spanje gemeld die meestal lokaal of regionaal zijn waarbij het dus zeker niet gaat over het hele land. Deze uitbraken zijn in de regel snel onder controle en er worden adequate maatregelen getroffen op lokaal of regionaal niveau. Maar er komen steeds meer autonome regio’s in Spanje bij waar het dragen van mondkapjes altijd verplicht is. Maar welke regio’s zijn dat dan?

Op het moment van schrijven is er een mondkapjesplicht in Andalusië, Catalonië, Balearen, Aragón, Valencia regio, La Rioja, Murcia en Extremadura. Diverse andere regio’s zoals Cantabrië, Asturië, Navarra en Castilië en León zijn met de voorbereidingen bezig om de mondkapjesplicht in te voeren wat in sommige gevallen deze week al zal zijn. In de autonome regio’s Galicië en Baskenland geldt de mondkapjesplicht alleen in die gebieden waar corona-uitbraken zijn gemeld. 

In de autonome regio’s Madrid, Castilla-La Mancha en de Canarische Eilanden wordt voorlopig nog niet gesproken over een mondkapjesplicht maar dat kan altijd nog gebeuren al is dat niet het geval op het moment van schrijven.

Catalonië

In de autonome regio geldt deze mondkapjesplicht dus voor de hele regio waaronder de populaire badplaatsen aan de Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada of in de steden Barcelona, Gerona, Tarragona en in Lerida maar ook in de Pyreneeën en in het binnenland van Catalonië

Balearen

Net zoals in Catalonië geldt de mondkapjesplicht voor alle eilanden van de Balearen waaronder dus Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Murcia

In de autonome regio Murcia geldt de mondkapjesplicht voor zowel de grote steden zoals Murcia, Cartagena en Lorca maar ook aan de populaire kustplaatsen in de regio.

Andalusië

Als je naar de autonome regio Andalusië op vakantie gaat (of daar woont) waaronder dus ook de populaire steden Almería, Granada, Málaga, Sevilla, Córdoba etc. en de kustplaatsen aan de Costa de Almería, Costa Tropical, Costa del Sol en de Costa de la Luz, dan zul je vanaf woensdag altijd een mondkapje moeten dragen.

Valencia regio

UPDATE: Sinds zaterdag 18 juli geldt ook een mondkapjesplicht in de hele autonome regio Valencia, dus ook aan de Costa Blanca, Costa Azahar en in de populaire kustplaatsen en in de steden Valencia, Alicante en Castellón. Lees HIER meer.

LEESTIP: Het hoe en wat over het mondkapjes gebruik en plicht in Spanje

Mondkapjesplicht

Het gebruik van een mondkapje is in heel Spanje verplicht op de openbare weg en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek, wanneer het niet mogelijk is om de social distance van minimaal 1,5 meter aan te houden.

Steeds meer autonome regio’s hebben echter besloten dat er een mondkapjesplicht geldt. Dat wil zeggen dat het dragen van een mondkapje ALTIJD verplicht is, ook wanneer er een social distance van 1,5 meter is.

Boetes

In die gebieden waar een mondkapjesplicht geldt en overal in Spanje waar men zich niet houdt aan de regels rondom het dragen van mondkapjes kunnen boetes van 100 euro gegeven worden. Die boetes gelden voor iedereen, inwoners van Spanje en buitenlanders die op vakantie zijn.

Wanneer wel of niet verplicht

Mondkapjes zijn in de hierboven genoemde autonome regio’s waar een mondkapjesplicht geldt dus altijd verplicht als je op straat loopt, als je gaat winkelen, als je naar het strand gaat, als je met het openbaar vervoer reist etc. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen.

Zo is het dragen van een mondkapje in de meeste regio’s niet verplicht als je gaat sporten, als je gaat zwemmen, als je gaat zonnen, als je op het strand of bij het zwembad ligt, als je op een terras zit en als je iets eet of drinkt.

Maar als je loopt, dus als je op staat van de tafel op een terras om naar het toilet te gaan of van de ligplaats op het strand of bij het zwembad naar de douche loopt of naar de bar dan is een mondkapje wel verplicht.

LEESTIP: Het hoe en wat over het mondkapjes gebruik en plicht in Spanje