menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederland past reisadvies voor Spanje aan met Balearen en Canarische Eilanden nu ook op oranje

Nederland past reisadvies voor Spanje aan met Balearen en Canarische Eilanden nu ook op oranje
Beeld: 123f

Nederland past reisadvies voor Spanje aan met Balearen en Canarische Eilanden nu ook op oranje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf vrijdag 16 juli wordt het Nederlandse reisadvies voor Spanje aangepast. De Balearen en Canarische Eilanden hebben nu in plaats van de kleur GEEL voor het reisadvies net zoals het hele vasteland ook de kleur ORANJE, aldus de website van Rijksoverheid.nl. Reis alleen naar het vasteland van Spanje en de Balearen en Canarische Eilanden als dat noodzakelijk is.

De Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera reizen en de Canarische Eilanden Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa, Fuerteventura, El Hierro, La Gomera of La Palma hebben tot nu toe als enige gebieden van Spanje een GEEL reisadvies. Daar komt vanaf 16 juli verandering in en ook de eilanden hebben nu een ORANJE reisadvies.

Voor de regio’s Catalonië, Aragón, Valencia regio, Murcia regio, Andalusië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Madrid regio, Navarra, La Rioja, Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië en de autonome steden Ceuta en Melilla geldt vanaf 16 juli nog steeds een ORANJE reisadvies.

Reizigers die op dit moment op deze bestemmingen zijn, moeten vanaf zondag 18 juli bij terugkeer naar Nederland een vaccinatie-, herstel- of negatief testbewijs laten zien maar hoeven niet in thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. Dat geldt al voor het vasteland van Spanje.

Vorige week meldde het Nederlandse RIVM de situatie op de Spaanse eilanden, Cyprus en het vasteland van Portugal nauwlettend te monitoren. Helaas blijkt uit het RIVM-advies van deze week dat het niet gaat om een tijdelijke piek: er is sprake van een zorgwekkende trend in de corona-cijfers in deze gebieden. Het ministerie realiseert zich dat het oranje reisadvies veel impact kan hebben op reizigers.

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico: de situatie in een land kan immers snel veranderen. Als het reisadvies voor vertrek oranje wordt, kunt u bijvoorbeeld besluiten om uw bestemming te wijzigen of om later te gaan. Wordt het reisadvies tijdens uw verblijf oranje? Ga dan na wat de mogelijkheden zijn om terug naar Nederland te keren.

Nederlandwereldwijd

Op de website Nederlandwereldwijd.nl staat het volgende: 

Reis alleen naar het vasteland van Spanje en de Balearen en Canarische Eilanden als dat noodzakelijk is:

 • Je kunt met elk vervoermiddel naar Spanje reizen met uw Digitaal Corona Certificaat (DCC) als:
 • Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • Je kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19. Jouw herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test afgegeven zijn. Of;
 • Jouw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur (sinds woensdag 14 juli), of; 
 • Jouw negatieve antigeentest niet ouder is dan 48 uur.
 • Je hoeft dan niet in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Spanje reizen.
 • Reis je per vliegtuig of boot? Vul dan een ‘Health Control Form ’ (informatie in het Engels) in.

LET OP: De 72 uur voor de PCR-test is op woensdag 14 juli aangepast in Spanje maar dat heeft Nederland nog niet vermeld op hun websites.

Terugreis vanaf het vasteland van Spanje en de Balearen en Canarische Eilanden naar Nederland:

 • Als je terugreist moet je een Digitaal Corona Certificaat (DCC) kunnen laten zien.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij (terug)reizen naar Nederland voor uw voorbereiding.
 • Als je met het vliegtuig reist moet je een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden.