Search
menu
Search

Spaanse minister dient voorstel in voor verlenging ouderschapsverlof en invoer kindergeld

Spaanse minister dient voorstel in voor verlenging ouderschapsverlof en invoer kindergeld
Beeld: Freepik

Spaanse minister dient voorstel in voor verlenging ouderschapsverlof en invoer kindergeld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dit moment kunnen mannen en vrouwen in Spanje vier maanden ouderschapsverlof opnemen na een bevalling. Minister van Sociaal Recht, Ione Belarra, geeft nu aan dat men er over denkt dat op te trekken naar 6 maanden (24 weken). Er ligt een wetsvoorstel op tafel dat dit officieel moet zien te maken. Ook over de invoer van een systeem van kindergeld wordt gediscussieerd. 

In Europa wordt het moeder- en vaderschapsverlof op nationaal niveau geregeld. In België en Nederland ligt het moederschapsverlof ongeveer gelijk aan dat in Spanje met 15 en 16 weken respectievelijk. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen, kan een vrouw maar liefst 52 weken moederschapsverlof opnemen, waarvan 39 weken betaald verlof.

Sinds 1 Januari 2021 is het in Spanje ook voor vaders mogelijk om 16 weken vaderschapsverlof op te nemen. Het wetsvoorstel dat minister Ione Belarra nu op tafel heeft gelegd, wil die termijn voor zowel moeders als vaders nóg optrekken. Een van de belangrijkste beweegredenen is de moderne familiesamenstelling. In Spanje ziet men steeds meer mannen en vrouwen die het ouderschap alleen op zich nemen. 8 op de 10 eenpersoonsfamilies bestaan uit vrouwen.

Het voorstel is van de socialistische partij Unidas-Podemos, en werd in overeenstemming met diens regeringspartner de PSOE uitgewerkt. Minister Belarra toonde zich dan ook overtuigd dat ze een absolute meerderheid zal vinden bij de huidige regering voor de goedkeuring van haar voorstel.

Vanuit de regering klinkt echter nog voorzichtigheid. Men benadrukt dat er nog niets beslist is, maar dat er wel wordt gewerkt aan een wetsvoorstel omtrent familiale diversiteit. Dat zou de eenpersoonsfamilies, de grote families en de adoptiefamilies nog meer moeten beschermen.

“Ik weet hoe moeilijk het voor veel moeders is om een baby van 4 maanden in de handen van iemand anders achter te laten”, benadrukte Ibarra. “Ik weet hoe moeilijk het is om door te gaan met borstvoeding tot 6 maanden terwijl je tegelijkertijd moet gaan werken”.

Ook stelde Belarra voor om in Spanje het systeem van kindergeld in te voeren. Moeders die alleen staan en in de arbeidsmarkt ingeschreven zijn kunnen enkel voor kinderen jonger dan drie jaar maandelijkse hulp krijgen. Ook zijn er een aantal belastingvoordelen gekoppeld aan het aantal kinderen en de huurprijs. Maar verder is er in Spanje geen financiële hulp per kind. 

Volgens Belarra is kindergeld een fundamenteel onderdeel van de strijd tegen kinderarmoede. Ze benadrukte ook dat een hele reeks internationale organisaties, waaronder de Europese Commissie, Spanje er al op wezen dat het hen aan een dergelijk systeem ontbreekt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?